Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért lett ennyire szürke a...

Miért lett ennyire szürke a programozás téma?

Figyelt kérdés
Ha valaki programozni akar tanulni vagy "megmérettetni magát", van egy csomó projekt ötlet neten, de mégis miért? Mindegyik lényege ugyanaz: tic-tac-toe,random szám kitalálósdi, "make your own Bubble Short Algorithm", "számológép", "csinálj egy portfoliót html css js-t használva, csináld meg ugyanezt react-al, csinálj "todo appot", csinálj "user management" rendszert, csinálj "hospital management oldalt", stb... Tehát olyan dolgokat, amikből már a középiskolások is tucatnyit gyártottak és amire Soha nem lesz igény sehol, ha mégis lesz, biztos nem azt fogja választani akinek kelleni fog. Mégis miért ilyen szürke az egész? Ilyen egyhangú? Már nincs semmi újat kitalálni, de mégis wtf?
2021. nov. 5. 08:04
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
88%
Ezek tipikus, kipróbált, működő oktatófeladatok, senki nem fogja neked feltalálni a spanyol viaszt, ellenben te magad megteheted, ha akarod, senki nem tart vissza. Az meg nem mások hibája, hogy beragadtál szürke egér módban. Én annó mikor tanultam pár hét után már tower defense játékot írtam, senki nem tartott vissza. Az meg, hogy a te selymes seggednek derogál, ha meg kell emelni és önálló ötlettel előállni, a te bajod.
2021. nov. 5. 08:14
 2/21 anonim ***** válasza:
100%

"amikből már a középiskolások is tucatnyit gyártottak"

nem tudom, hol tanultál, de nálunk az osztály 70%-kának problémája volt az alapokkal is

persze évközben váltani nem akartak már más szakra

2021. nov. 5. 09:07
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert ezek a "lépcsőfokok". Kis "hasonlat" valaki fejébe veszi, hogy külső segítség nélkül fel akar mászni az Everest tetejére, ezért gyakorlás képpen felsétál a Gellért térről, a Gellért-hegy tetejére. Miután ez sikerült neki, másnap elindul az Everestre... Hát ez nem így működik. Vannak fogások, módszerek, stb. amik egymásra épülnek. Ezek évtizedek alatt bevált módszerek. A volt főnököm egyik hobbyja az IT történelem kutatása, de ő az írásos anyagok alapján. Pl. összegyűjtött egy halom programozás tankönyvet a legrégebbi talán 1958-ban jelent meg (angol nyelvű). És már abban is hasonló alapfeladatok voltak.

A másik az csak egy apró észrevétel azt írod: "Buble Short Algorithm" a Short-ban itt helyesen leírva nincs "h" betű mert ez egy rendezés (sort) és nem "rövid" (short). Helyesen leírva: "Buble Sort Algorithm". És igen, ez egy teljesen jó feladat, ha tényleg 0-ról végig gondolva írod meg. A másik ilyen rendkívül tanulságos feladat az, hogy "állítsa elő az első N db. prímszámot a matematikai definició alapján. a./ a lehető legrövidebb programmal; b./ a lehető legkevesebb változó felhasználásával; c./ a lehető leggyorsabban. Az N értéket a program az induláskor kérje be a felhasználótól. Az N<=100000 lehet".

2021. nov. 5. 09:09
 4/21 anonim ***** válasza:
74%

"Tehát olyan dolgokat, amikből már a középiskolások is tucatnyit gyártottak és amire Soha nem lesz igény sehol"

Valójában épp az ilyen tucat f-szságokra van a legnagyobb igény az üzleti szférában. User management, stbstb.

Te azt hiszed, hogy ha elmész majd valahova dolgozni fejlesztőként, akkor olyan forradalmi dolgokon fogsz dolgozni, amit még soha senki nem csinált? :D

Francokat, olyan dolgokat fogsz fejleszteni 99,9%-ban, amiket már százezerszer megcsináltak mások is.

2021. nov. 5. 09:25
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
#3 Bubble ;)
2021. nov. 5. 09:26
 6/21 A kérdező kommentje:

#1 azért kérdeztem, mert ezekkel van tele a net. 20 oldalon ugyanaz a tartalom, ugyanaz a "feladat" de csak és kizárólag címszavakban. Semmi értelme annak, hogy valaki csinál 20× todo appot, mert a szarnak sincs rá szüksége, erre van a: Microsoft Teams, Todoist, "Monday", Notino és egyebek, csak hogy pár példát felhozzak. Az meg, hogy a te foggyos segged nem fogja fel a kérdést, nem az én problémám.

#2 Projektmunkákat kaptunk 10-től kezdve pont a fent írottakat csináltuk.

#3 A lépcső érthető, viszont sokakat hallok panaszkodni hogy ezek "túl unalmasak", túl "szürkék" ahogy a kérdésben is említettem. Viszont ezek is csak címszavakban vannak ott, tehát ha valaki kezdő csinálná, bénázni fog, ha valaki haladóbb csinálná, unalmasnak tartja.

#4 A nagy francokat. Nagy eséllyel (a legtöbb esetben) már meglévő rendszeren fogsz dolgozni, meglévő dolgokat fogsz karbantartani, fejleszteni, feltéve ha nem egy startuphoz mész. Legalábbis nekem így volt a 7 évvel ezelőtt.

#5 ^^

2021. nov. 5. 11:13
 7/21 A kérdező kommentje:

"Én annó mikor tanultam pár hét után már tower defense játékot írtam"

Na ennél nagyobb hazugságot se olvastam még. Szupet.

2021. nov. 5. 11:23
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Lol... hát gyakorlásra nagyon sokféle feladat használható. Van egy pár, ami általános és gyakran használt, ilyeneket soroltál fel.

De pl én anno gyakorlásként egy olyan kis programot fejlesztgettem (játéknak nem igazán mondható), ami a képernyőn egy színes ellipszist mozgatott, kölönféle paraméterek alapján, amiket változtatni tudtál. Pattogott, változtatta a színét, méretét, stb. Saját ötlet volt és gyakorlásnak nagyon is jó.

2021. nov. 5. 11:44
 9/21 A kérdező kommentje:

Ilyet én is csináltattam velük, volt akinek tetszett és volt akinek nem. Gondoltam még pl arra, hogy mondjuk PyGame-t elkezdem tanítani nekik hogyan kell használni, aztán majd kihoznak belőle amit épp gondolnak.

Köszi a válaszokat!

2021. nov. 5. 12:34
 10/21 anonim ***** válasza:
75%

Igazából nem értem, miről beszélsz. :D

Ha te tényleg csak pár, tök hasonló feladatot találsz az egész interneten, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Most zajlik például a Graphisoft C++ Challenge, mi is indultunk, és akárhogy nézem, nem rémlik, hogy rengeteg ugyanilyen feladatot megoldottunk már volna. ;) Ez pedig csak egyetlenegy a jónéhány létező versenyből, és akkor még csak a versenyeket néztük meg, a rengeteg példatárat, mintafeladatot meg sem említettem.

"Mindegyik lényege ugyanaz"

Távolról sem. Báár ha azt vesszük, a legtöbb probramban tényleg nem kell feltalálni a spanyolviaszt, és bizony lesznek visszatérő feladatok a programozás során, de azt is valótlan túlzás állítani, hogy mindegyik feladat ugyanarra épülne.

"make your own Bubble Short Algorithm"

Erre pedig azt mondom, hogy nem ciki az anyanyelvedet használni, már ha az angollal problémáid vannak. Tényleg nem ciki, ha nem vagy perfekt angolos - igazából a lényeg szakmabeliként is az, hogy nagyjából megértsd, amit mások írnak -, de ha nem megy, nem attól tűnsz nagyobbnak, hogy hibásan elkezdesz angolul írni.

"Tehát olyan dolgokat, amikből már a középiskolások is tucatnyit gyártottak"

Hol? Melyik iskolában? Kik?

Ha gimnáziumról van szó, ott "programozás" címén leginkább csak Logóznak, meg Scratchben bohóckodnak. Vagy ha mégis valamilyen komolyabb programozási nyelvben kódolnak, akkor a maximum, ameddig eljutnak, az kb. az "írd ki 10-szor a neved". Egyedül fakultáción van komolyabb programozás. Részben azért, mert amennyi időkeret van rá, abban nem lehet megtanulni programozni, részben pedig azért, mert ameddig a többségnek az FKERES függvény már a tudományos fantasztikum, sőt, sokuk még csatolmányt sem tud levélben küldeni, addig nem biztos, hogy a programozást kellene erőltetni.

Nem informatikai jellegű technikumban, szakképző intézményben, stb. meg nem, hogy programozás nincs, de közismereti rész is inkább csak annyi és olyan, amit a szakmájukban majd alkalmazniuk kell.

Informatika szakos technikumokban mondjuk tényleg van jócskán programozás, viszont ez csak egy kis szelete a tanulóknak, és azért az ottani produktumok többségétől sem kell hátast dobni.

"amire Soha nem lesz igény sehol"

Mire? Arra, hogy képes legyél alapfeladatokat ellátni? Hogy képes legyél a legalapvetőbb algoritmusokat reprodukálni? Nem "sehol" nem lesz erre szükség, hanem épp, hogy mindenhol ez lesz az alap.

Mert tudod, el kell valahol indulni.

Senki nem úgy kezdte, hogy tegnap még azt sem tudta, mi az a számítógép, ma meg már 3D-s multiplayer űrcsata-szimulátort ír fejlett MI-ellenfelekkel. Ez egy nagyon hosszú út, ahol nem lehet két lépéssel a célba érni. Ennek az útnak bizony egy részén olyasmiket kell megvalósítani, amiket már milliószor megcsináltak előttünk. Hogy miért? Mert kell egy stabil alap, amire lehet építkezni. Ehhez pedig alapvető dolgokat kell rutinná fejleszteni. Felesleges 1528 különböző feladatot kitalálni a véletlenszám-generálásra, elágazásra, meg a hátultesztelős ciklusra, ha ott van a jó öreg számkitalálós program. Jobb esetben ezt a témát úgyis megérted csekély számú feladat megoldásával is, így teljesen felesleges erre a szintre temérdek feladatot kitalálni.

"ezekkel van tele a net. 20 oldalon ugyanaz a tartalom, ugyanaz a "feladat""

Milyen keresőt használsz? ;)

Igen, való igaz, hogy kezdőbb szintű feladatokból többet fogsz találni. Ennek részben az is az oka, hogy aki már elért egy adott szintre, az általában képes külön feladatgyűjtemény nélkül is magának feladatot találni. Sőt, általában pont az szokott lenni a probléma, hogy ötbb az ötlet, mint amennyit az ember meg tud valósítani.

De mazsolázgathatsz például itt: [link] Van egy halom kihívás, oké, persze, vannak köztük hasonlóak, de azért nem lehetne rámodnani, hogy mindegyik tök egyforma.

"csak hogy pár példát felhozzak"

Igen. Csakhogy tudod, ha egyetlen olyan kódsort sem akarna az elkényelmesedett tanuló beírni, amit valaki a világon már leírt, akkor soha a büdös életbe' nem szerezne rutint ahhoz, hogy versenyképes programozó legyen belőle. Ugyanis ezen a szinten már nincsenek globális értelemben vett egyedi ötletek.

"Gondoltam még pl arra, hogy mondjuk PyGame-t elkezdem tanítani nekik hogyan kell használni, aztán majd kihoznak belőle amit épp gondolnak."

És szerinted az ötletek hány százalékát valósította már meg valaki valahol a világban? ;)

(Már ha eddig ez volt számodra az ellenérv...)

"Projektmunkákat kaptunk 10-től kezdve pont a fent írottakat csináltuk."

És, ez mit is bizonyít vagy cáfol?

"sokakat hallok panaszkodni hogy ezek "túl unalmasak", túl "szürkék""

Tudod, a programozás már csak ilyen. Vannak benne unalmas részek.

Persze, vannak dolgok, amiket élvezetesebb formában is meg lehet tanulni/tanítani, akár mondjuk Unityben, ahol már kezdésnek is tök látványos dolgokat lehet alkotni, vagy akár Arduinóval, amivel szintén izgalmas dolgokat össze lehet hozni. Csakhogy Arduinóhoz nem árt némi elektronikai ismeret (ami nem minden informatikus tanulónak van meg), Unityben pedig semmire nem megy az ember alapok nélkül. Azt meg ne gondoljuk, hogy majd ott fogja akár a programozási nyelv, akár az algoritmizálás alapjait elsajátítani.

Ja, és persze neked ez se lenne jó, hiszen meteorológiai állomás is létezik már, mi a fenének Arduino alapokon építeni egyet? ;)

"Viszont ezek is csak címszavakban vannak ott"

Miért, szerinted a feladatban a megoldást is ismertetni kéne pontról pontra? Akkor az nem lenne feladat.

"Gondoltam még pl arra, hogy mondjuk PyGame-t elkezdem tanítani nekik"

Te? Tanítani? Kiknek?

Persze, én meg holnap elkezdek agyműtéteket levezetni, meg űrhajót építeni.

2021. nov. 5. 14:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!