Az igaz, hogy a szoftverfejlesztők időbeosztása viszonylag laza?
Én multinál dolgozom programozóként, kb 1500-an vagyunk Magyarországon. Elsősorban C#-ban és C++-ban fejlesztek, és igen, van egy elég jelentős legacy kódbázisunk, viszont szerencsére folyamatosan tudjuk ezt ledolgozni (persze soha nem fog véget érni az ilyen jellegű munka, ez egy folyamatos meló).
A munkaidőm eléggé szabad, heti 40 óra a kiindulási alap, de ettől elég könnyen el lehet térni. Bár kártyás beléptetés van, de nem ellenőrzik, hogy mennyi időt töltöttem az irodában. Amíg a csapatomon belül mindenki elégedett a munkámmal, és időben elvégzem a feladataimat, addig nincs probléma.
Néha befut egy-egy olyan dolog, amivel szombaton is dolgozni kell, vagy hét közben napi 10 órát minden nap. Viszont ez nagyon nem az általános, szerintem egy átlag napomon kb 5 vagy 6 órát dolgozok ténylegesen, a maradék elmegy ebédre, játékre, munkán kívüli egyéb dolgokra.
Nálunk a hivatalos munkaidő 8,5 óra, amibe fél óra fizetetlen ebédszünet van számolva. Ez a hivatalos munkaidő. A gyakorlat meg az, hogy amíg a nap végén úgy megyünk haza, hogy kész vannak a kitűzött feladatok, addig mindegy mennyi időt beszélgetünk, kávézgatunk, vagy - nos igen - wc-zünk el. Az egyetlen jelentős kikötés, hogy a törzsidőt tartsuk. Ha valami miatt SOS szükség van valakire, akkor ne az legyen, hogy hát ő fél 4-kor lelépett, mert úgy volt vele, hogy ő végzett mára.
Túlóra, hétvégi munkavégzés van, de majdnem mindig opcionális. Számos év alatt talán 1 vagy 2 alkalom volt, amikor kötelező jelleggel kellett túlóráznom, és az is azért vastagon honorálva van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!