Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Az igaz, hogy a szoftverfejles...

Az igaz, hogy a szoftverfejlesztők időbeosztása viszonylag laza?

Figyelt kérdés
Tehát például teljes munkaidőbe vannak bejelenetve, de nem mind a 8 órát programozással töltik ez igaz? Gondolom attól is függ mennyi programoznivaló van, illetve gondolom kisebb szönetek is vannak hogy ne egész nap a gép előtt üljenek.

2021. febr. 6. 22:22
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

Én multinál dolgozom programozóként, kb 1500-an vagyunk Magyarországon. Elsősorban C#-ban és C++-ban fejlesztek, és igen, van egy elég jelentős legacy kódbázisunk, viszont szerencsére folyamatosan tudjuk ezt ledolgozni (persze soha nem fog véget érni az ilyen jellegű munka, ez egy folyamatos meló).

A munkaidőm eléggé szabad, heti 40 óra a kiindulási alap, de ettől elég könnyen el lehet térni. Bár kártyás beléptetés van, de nem ellenőrzik, hogy mennyi időt töltöttem az irodában. Amíg a csapatomon belül mindenki elégedett a munkámmal, és időben elvégzem a feladataimat, addig nincs probléma.

Néha befut egy-egy olyan dolog, amivel szombaton is dolgozni kell, vagy hét közben napi 10 órát minden nap. Viszont ez nagyon nem az általános, szerintem egy átlag napomon kb 5 vagy 6 órát dolgozok ténylegesen, a maradék elmegy ebédre, játékre, munkán kívüli egyéb dolgokra.

2021. febr. 7. 20:39
 22/28 anonim ***** válasza:
100%
Ezek után én érzem magam hülyének, hogy a 8 óra munkámban nincs benne az ebéd meg a szarás.
2021. febr. 7. 22:52
 23/28 anonim ***** válasza:
75%

Nálunk a hivatalos munkaidő 8,5 óra, amibe fél óra fizetetlen ebédszünet van számolva. Ez a hivatalos munkaidő. A gyakorlat meg az, hogy amíg a nap végén úgy megyünk haza, hogy kész vannak a kitűzött feladatok, addig mindegy mennyi időt beszélgetünk, kávézgatunk, vagy - nos igen - wc-zünk el. Az egyetlen jelentős kikötés, hogy a törzsidőt tartsuk. Ha valami miatt SOS szükség van valakire, akkor ne az legyen, hogy hát ő fél 4-kor lelépett, mert úgy volt vele, hogy ő végzett mára.

Túlóra, hétvégi munkavégzés van, de majdnem mindig opcionális. Számos év alatt talán 1 vagy 2 alkalom volt, amikor kötelező jelleggel kellett túlóráznom, és az is azért vastagon honorálva van.

2021. febr. 7. 23:31
 24/28 anonim ***** válasza:
100%
Pályakezdőként jó végig bent lenni dolgozni, túlórázni. Lássák, hogy hajlandó vagy dolgozni és érdekel is. Aztán úgy fognak viszonyulni is hozzád és megengedőbbek lesznek később. :)
2021. febr. 8. 01:14
 25/28 anonim ***** válasza:
100%
Az én munkahelyemen sem dolgozunk napi 8 órát, az effektív munka talán 4-6 között van, embertől függően. Lazán kezelik ők is, ha megbíznak benned a körmödre sem néznek, én is ki szoktam járkálni ügyeket intézni, ebédelni a párommal, kávézgatni, bent pedig sokat nézek youtube videókat, vagy más oldalakat. Cserébe ha úgy alakul, hogy valami sürgősen meg kell legyen, vagy vészhelyzet van, akkor akár hivatalos munkaidő után, vagy hétvégén is dolgozom. Nekem nem baj, mert szeretem csinálni. Évi 3-4 ilyen alkalom van, a fizetésért és az év többi munkanapján megengedett lazaságért cserébe ez nem nagy áldozat. Egyébként mindent elkészítek határidőre a tudásom legjavát belerakva, igényes vagyok a munkámra, semmit nem csapok össze és őszinte vagyok, így tudják, hogy lehet rám számítani. Ha kapok egy feladatot, nem kérdés, hogy meg lesz csinálva úgy, ahogy az az igényben fel van tüntetve. Ha kések vele időben jelzem és indokot is adok. A szabadságokat is jól el tudjuk intézni, akármikor kaphatok egy szabadnapot, akár egyik napról a másikra. 30-40 ember dolgozik nálunk két országban. Szóval igen, nálunk ilyen laza minden :D
2021. febr. 12. 11:41
 26/28 anonim ***** válasza:
25: Amúgy általába, azért nem néznek az ember körmére, mert mindennap van 1 perces standup mindenkitől, hogy az előző napon mit csinált és most mit fog. Itt elmondhatod, ha elakadtál vagy valamit nem tudsz, akkor valaki megy és segít. 2 hetente meg nagyobb összeülés van és megbeszélés a következő 2 hetet, illetve ki mit fog csinálni. :) Legtöbb helyen agilis fejlesztés van, szóval jól bevannak határolva az idők ezért sem fognak oda jönni és bámulni meg "csesztetni", hogy mit csinálsz, miért nem haladsz, miért mentél el korábban ...stb. :)
2021. febr. 12. 12:30
 27/28 anonim ***** válasza:
26: Nálunk is agilis fejlesztés van, standupokkal meg mindennel, de például van egy kolléga, akinek néha a körmére kell nézni, mert standupok alkalmával ugyan azt állítja halad, de az eredmény nem a megfelelő tempóban jön, illetve a MR-jeit folyamatosan vissza kell dobálni a nem megfelelő kódminőség miatt. Na, vele többet foglalkozunk, hogy felzárkóztassuk, illetve ha határidős munkát kap néha le kell csekkolnunk, hogy valóban megindult-e a feladat elvégzése. Ez okból kifolyólag kevesebb eséllyel kap home office-t is, ha kéri (nyilván nem most a járványhelyzetből kifolyólag). Az előző munkahelyemen is agilis fejlesztés volt elméletben, de gyakorlatban volt egy teljesen inkompetens projektmenedzser, aki ez mellett folyamatosan a nyakunkra járt, hiába voltak daily standupok. Sajnos vannak ilyen helyek is. Egyébként a kérdezőnek hiába mondtuk volna, hogy "az agilis fejlesztés miatt nem szükséges ellenőrizni minket", nem hiszem, hogy megértette volna. :D
2021. febr. 12. 13:00
 28/28 anonim ***** válasza:
Persze előfordul mindenhol ilyen, főleg nagyobb cégeknél, ahol bemondják, hogy Ő halad, de ilyenkor vissza lehet kérdezni dolgokat - és le is bukik azonnal. Igazából szerintem az ilyen ember, aki kamukázik, azt ki kell rúgni. Ha elmondja, hogy nem tudom megoldani, nem tudom hogy kellene, nem jöttem rá, segítséget akarok kérni - akkor szívesen fognak segíteni és az is elismerésre méltó, hogy bevallja a hibáit. Én régebben dolgoztam üzembe is műszakvezetőként, ott is voltak olyanok, hogy a dolgozó "elbaszott valamit" és az egész legyártott cucc mehetett a kukába - de csak azért, mert nem szólt, hogy elrontotta! Ha akkor szól, mikor hibázott akkor lehetett volna javítani még - repült is onnan, pedig csak elsőnek hibázott - de azért mert el akarta "hallgatni", hogy majd biztosan nem bukik le.
2021. febr. 12. 13:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!