Vajon miért nem tudok elhelyezkedni szoftverfejlesztőként már 1 éve? Tudtok tanácsot adni?
Ugyan a saját nevemen van a GitHub-om, de privátban akár linkelném, ahogy a LinkedIn-t is, vagy akár feladatot is oldanék meg.
Miért nem tudok vajon elhelyezkedni ezzel?
Kifejezetten a kódolás érdekel, ha "coding monkey", az se baj.
Még 2+ év lenne, de az jelenlegi élethelyzetemben semmilyen módon nem fér bele.
Vagy ősz folyamán elhelyezkedem szoftverfejlesztőként, vagy kimegyek külföldre dolgozni valamit.
Van már OKJ-m, 2 saját kis projektem, sokkal többet tanultam az OKJ tananyagán felül.
Figyelj, ha leírod:
- mit csinálok rosszul,
- más mit csinál másképpen,
- miért van rossz véleményed a GitHub kódjaimról,
akkor én is el fogom fogadni a véleményedet, miszerint "felejtős".
Most zárult egy felvételi folyamat, ahol résztvettem a felvételiztető panelben. Kb. 100-an jelentkeztek, nagyjából 60 ember normális jelentkezést nyújtott be, 15 embernek küldtünk ki a programozási feladatot, amiből 10-en küldték vissza, egy kivételével mindenki normális megoldást adott. A top 5 jelöltet interjúzni hívtuk. A befutó nem az lett akinek a leszebb/legszofisztikáltabb volt a kódja, nem az, akinek a legtöbb tapasztalata volt (alkalmatlan emberek interjúra eleve be se jutnak). Olyan valaki kapta az ajánlatot, aki viszonylag nemrég kezdett programozni egy 4 hónapos adatelemző bootcamp-en, és azóta nagyon komplikált hobbi projecteket rak össze, ami releváns volt a csapatunk profiljába. Az egész pályázata meggyőzött bennünket arról, hogy rohadt okos, hajlandó sokat gyorsan tanulni, és nagyon jól fog csapatban működni. Nyilván csapata válogatja, de nálunk a data-backend-frontend csapatok között nagyon szoros a kapcsolat, rettenetesen fontos a jó kommunikációs készség és az innovativitás.
Mindezt azért írtam le, mert nagyon-nagyon nehéz eldönteni, hogy miért nem sikerülnek a pályázataid úgy, hogy fogalmunk sincs, hogy milyen vagy szakmailag, milyen veled kommunikálni, milyen maga a pályázat amit benyújtottál. Az egész kérdésednek ilyen formán az égvilágon semmi értelme, az ide érkező válaszokból tanulni semmit nem fogsz tudni, hogy javítsd az esélyeid egy következő pályázatnál.
Feltehetően valamit rosszul írsz le az önéletrajzban. Valami teljesen más alapvégzettséged van. Sok esetben az OKJ ról tudják, hogy semmit nem ér. A legtöbb helyen elvárják a diplomát (még akkor is ha nem írják ki). Sok helyen nem szeretik ezt a lányos siránkozást ami átjön a kérdésedből és a hozzászólásaidból is. Ezt kb. 1 mp-en belül leveszik, hogy itt vlaami nem OK.
Mi beágyazott rendszerekkel foglalkozunk (ksiebb részt ipari automatikák PLC programozással), és rendszeresen próbálunk felvenni embereket. Nagyjából egy-egy kampány alatt kapunk kb. 100 db. önéletrajzot. Ebből kb. 50-ről látszik, hogy el sem olvasták, hogy mire adják be a jelentkezést (motivációs levelet nem is kérünk, mert azt bulshitnek tartjuk). A maradék 50-ből kiderül, hogy ugyan elolvasta de nincs releváns végzettsége, vagy ha még hallgató teljesen más irányban tanul (kaptunk túrizmus-vendéglátás szakosz hallgatótól is önéletrajzot programozó állásra). Végül első körre be tudunk hívni kb. 15-20 embert. Ebből 5 eleve el se jön. Marad 10-15 ember. Közülük 5-6ról egyből kiderül, hogy az önéletarjzában szereplő rövidítésekről, kulcsszavakról fogalma sincs mit jelent, csak hallotta egyszer órán és beírta, hogy ért hozzá. Aztán kap néhány egyszerű próbafeladatot. Meg szakmai kérdést és nagyrészük itt már végleg elvérzik. Utána megpróbáljuk azokat behívni akik első körben "kiestek"... Nagy ritkán van 1-2 olyan ember aki ténylegesen tud és akar programozni. És ezen az ilyen githubos hobbyprojektek tök jók, de nyilván az olyan mint egy "kirakat" de ha mögé megyen az ember már más a valóság.
És akik próbálunk felvételiztetni próbáljuk a valóságot kitalálni. Az se jó, ha már az elején kiderül, hogy kamuzott az önéletrajzban. Egyik kedvencem az volt (ugyan a konkrét állás szempontjából irreleváns volt, de ha már beírta megkérdezük) beírta a képességek közé: "kiemelkedően magas SQL ismeret" kb. a második alapvető SQL kérdés után kiderült, hogy "hát egyszerű hobby projekteket csinált mySQL-el, a legbonyolultabb az volt, hogy megcsinálta egy honlap login rendszerét vele". Ez az a pont amikor megköszönjük, hogy eljött.
Én nem siránkozásnak érzem, amit csinálok, hanem őszinteségnek.
Vagy ha siránkozás, akkor őszintén kíváncsi vagyok, melyik részével nem értesz egyet, hátha végre megértem néhány dolog mechanizmusát és hogy min kell vátoztatnom.
Egy önéletrajzon és egy nyálas, 10 mondatos kísérőlevélen 100000, hogy nem fog átjönni, hogy bele vagyok fáradva a sok felesleges tanulásba és az élmények teljes hiányába.
Valaki azt mondja, hogy jelentkezzek olyan munkára is, ami pl nem az általam ismert nyelvvel van, más szerint meg eszembe se jusson.
Valaki szerint az is számít, van-e az emberben akarat a tanulásra, más szerint eszembe se jusson ilyen helyre jelentkezni.
Mit számít, hogy OKJ-t végeztem csak, ha a múlt nyaram WPF, a jelenlegi Angular tanulására ment rá.....
"Egy önéletrajzon és egy nyálas, 10 mondatos kísérőlevélen 100000, hogy nem fog átjönni, hogy bele vagyok fáradva a sok felesleges tanulásba és az élmények teljes hiányába."
"Valaki szerint az is számít, van-e az emberben akarat a tanulásra, más szerint eszembe se jusson ilyen helyre jelentkezni."
Ez a szakma az állandó tanulásról szól. Szinte "naponta" jönnek új módszerek, új elvárások, új hibák (pl. a fejlesztő rendszerben, fordítóban kiderülő hiba), sebbezhetőségek stb. Ezeket ha nem képes valaki követni akkor eleve elveszett.
"Mit számít, hogy OKJ-t végeztem csak, ha a múlt nyaram WPF, a jelenlegi Angular tanulására ment rá....."
És miért ezeket választottad? Mi volt a választás oka? Miért nem pl. pythont kezdtél tanúlni, vagy C++-t vagy bármi mást?
Anno ismerős segítségével a C#-ot kezdtem el tanulni, OKJ-n is az volt a fő vonal.
Szeretem a C++-t is, a HackerRank feladatokat főleg abban oldom meg.
A Python szintaktikája nem szimpatikus, de néha-néha szoktam foglalkozni a nyelvvel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!