Milyen esetekben választanátok php-t egy weboldalhoz?
Köszi. Ezt én teljesen elfogadom. (Amúgy: PHP fejlesztő vagyok és linuxot használok desktopnak is. :) És sok volt kollégám is, szóval azért nem annyira karcsú azaz "1%" :) )
De megértem, ha szintaktikailag nem áll kézre vagy nem tetszik, ez egy szubjektív dolog (megjegyzem én a C#-al voltam így). Java jobban tetszett és a PHP is. De a szintaktika tényleg ízlés kérdése szerintem, mindegyik átlátható a maga módján ha megszokja a "szemed".
Viszont itt több válaszoló is lehúzta (sőt, rajtam kívül mindenki), tehát feltételezem egyéb (nem szubjektív) oka is van neki és tényleg érdekel továbbra is a véleményük.
Főként, hogy milyen alternatívákat javasolnátok weboldalhoz annak ismeretében, hogy a webtárhelyek 99%-a (itthon) PHP-t támogat elsősorban, bár 1-2nél már előfordul a python is szóval esetleg lehet django-ban gondolkodni.
#12 megint a #10 vagyok. Általában amikor leírom a választ akkor döbbenek rá dolgokra. Most az esett le nekem, hogy egy csomó másik nyelvet felsoroltam a C# mellett amivel dolgoztam és nem volt annyi bajom, mint a PHP-val. Szóval főként az lehet az oka a PHP kerülésének szerintem, hogy teljesen más világ egy megszokott fejlesztői szemmel.
Míg van egy bizonyos nagy százaléka a Java táborának, addig a C# sem fog feledésbe merülni. Ennek szerintem az az oka, hogy én is bármikor betanulás nélkül át tudok állni egyikről a másikra. Úgy fejben, mint kézben. Mivel ezek C-s nyelvek, ezért a C és C++ sem jelent akkora gondot, kis idő alatt át tudnék rájuk is állni. Ugyancsak igaz a Pythonra, bár neki van egy sajátos szintaxisa és logikája, de szerintem nem annyira vészes, ott is a megszokott print("Hello World")-el kezdeni már fél siker a szememben. Ez is azt sugallja, hogy könnyen átállhatok arra a nyelvre is. És még sok más nyelv is ilyen szerintem. És valljuk be, a Java, C#, C++, C, stb nyelvek együttes tábora sokkal nagyobb, mint a PHP-jé => sokszor pedig számít a támogatás és a community is egy-egy megoldás mögött.
De a PHP kicsit más, nem merném bevállalni, hogy átállok rá csak egy projekt miatt, mert akkor el kellene "felejtenem" rengeteg már jól berögzült dolgot. Szóval ez is úgy érzik nekem, mint a Windows és Linux harc. Nem nagyon ismerek olyan embert, aki mind a kettőben szaki. Mind a két tábor az adott OS-ben találta meg a saját lelki világát és nehezen áll át a másik oldalra.
Na ez már nem annyira szubjektív vélemény, szóval jöhet a piros pont :)
"Tényleg kíváncsi vagyok mióta örvend közutálatnak és miért?!"
Üdvözöllek az informatika világában.
Mióta informatikával foglalkozok - a tanulóidőt is beleértve ez 25 évet öltl fel -, azóta folyamatosan látom, hogy a divat mindig meghatározóbb, mint a tények. Mindig van, amit divat éltetni, és mindig van, amit divat utálni. Aztán persze van, ami néha "oldalt vált", pl. a C#-ot a kezdeti időkben divat volt nagyon utálni. Aztán meg divat lett nagyon szeretni.
Hogy mi a baj a PHP-vel? Ugyanaz, mint a Visual Basickel, a Delphivel, a Perllel, stb. Az, hogy nem divatos. De a naponta megjelenő 25 új JavaScript frameworköt tilos utálni, azt dicsérni és magasztalni kell. Mert ez a divat. Írta már le valaki szakmai fórumon a PHP kapcsán, hogy "nem ismerem, de biztos sz..r". Most akkor mit várunk?
Aki meg azt állítja, hogy Apache alatt az egyetlen dinamikus technológia, az gyorsan tagadja le, hogy valaha köze volt az informatikához. CGI-ről ugye még soha nem hallottunk? Gyakorlatilag akármilyen nyelvvel lehet CGI alkalmazást írni, legyen az Perl, Python, TCL, Pascal, C++, akármi.
De hogy a konkrét kérdésre is válaszoljak: milyen esetben választanám? A dinamikus weboldalak döntő többségénél. Vannak feladatok, amire inkább valami összetettebb megoldást használnék - pl. a napokban élesítettem egy Drupal alapú fórumot, mert a célnak tökéletesen megfelelt, és egyszerűbb volt, mint nulláról megírni -, vagy pl. ha webáruházat írnék, akkor is a megfelelő cél-frameworkhöz nyúlnék, de egy általános, vagy adatokat feldolgozó webes feladatnál 90%-ban a PHP mellett döntenék.
Na ez szép volt, én is így látom, ha hozzászóltam volna hamarabb valami ilyesmit írtam volna. :-)
Na, #10 a "nem értek hozzá, de azért pofázok" mintapéldánya.
Még be is vallja, hogy csak érintőlegesen foglalkozott vele, de azért utálja. A legtöbb PHP-gyűlölő ez a kategória.
A szintaxisa meg ugyanúgy C-alapú, mint akár a C#-nak, akár a C++-nak, egyedül a változónevek terén van eltérés.
"mint ahogy a Linux felhasználó is ritkább"
Na, itt lett ez teljesen komolytalan.
"de mint ahogy a Linux felhasználó is ritkább"
Az én környezetem lehet akkor a kivétel, mert ott pont hogy egyre több a linuxos. :-)
#17 valami ilyesmi reakcióra számítottam. De minden bizonnyal félreérthető volt a válaszom. Én nem azt mondom, hogy nem nyúlnék PHP-hoz, egy szóval nem "fikáztam". Az én tapasztalatomat írtam le, amivel annyit próbáltam hangsúlyozni, hogy a PHP használatától sokan akkor esnek el, amikor már benne vannak egy másik nyelvben, és ezért nehéz a #15 által is megfogalmazott divatos, de jól megszokott és berögzült megoldásokról átállni a PHP-ra.
"Na, itt lett ez teljesen komolytalan."
Miért?
"Az én környezetem lehet akkor a kivétel, mert ott pont hogy egyre több a linuxos. :-)"
Persze, ez sem kizárt, de én jelenleg több Windowsos és Mac-es ismerőssel büszkélkedek, mint linuxos ismerőssel.
#14 (12-es vagyok.)
A nyelvek ilyen jellegű összehasonlításával csak az a bajom, hogy nem ugyanaz a felhasználási módjuk. :)
Tehát C++ -ban nem írsz weboldalt, ugyanakkor PHP-ben sem szokás asztali alkalmazást. (Holott - szigorúan technikai értelemben - egyik sem lehetetlen. Csak hülyeség. :))
Igazából, ahogy nézem a trendeket, a PHP-nak sem olyan "kicsi a tábora" :)
Tehát a kérdező válaszára: igazából ha totál objektíven akarom nézni(és eltekintek attól, hogy "mihez ért a fejlesztő") akkor ez egy összetett kérdés. Ha saját webszerver (VPS)-en lenne elhelyezve, akkor a technológiát elsősorban performancia és az igény határozza meg. Nagy valószínűséggel valami keretrendszerre építed a weboldalt (nyelvtől függetlenül) tehát én azt hasonlítanám össze, hogy az adott igény esetén melyik milyen előnyökkel jár. Pl érdemes-e mondjuk a frontendet esetleg react-ra építeni.
Ha magyar tárhelyen akarod elhelyezni, (és nem vps) akkor behatárolnak az elérhető szolgáltatások. Pl hiába akarsz Redis-t használni cache-nek ha egyik szolgáltatónál sem érhető el.
Ugyanez igaz a nyelvre is. python az még szóba jöhet, sőt, node is talán, de aspx-es oldalt már nem fogsz tudni könnyen elhelyezni, mert a legtöbb helyen CloudLinuxOS fut webszerverként és érthető okokból windows-t kevesen használják erre a célra.
Tehát, hogy php-t választanék-e egy weboldalhoz (most eltekintek attól, hogy php fejlesztő vagyok) az attól függ, hogy pontosan milyen igényeknek kell megfelelnie, milyen adatbázis kerül mögé, stb... (pl oracle esetén nem 100% a php-s kompatibilitás, de postgresql-el semmi gond)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!