Windows és Linux?
Sokszor olvasom, hogy egyesek csak Windowst használnak, mások a Linuxot istenítik. Részemről Windows, de kipróbáltam a Linuxot is.
Nem értem, miért erőltetik a Linux rendszereket, amikor kb. irodai alkalmazásokhoz és zene/videó/internetre elég csak, amit tud. Aki nem ért a gépekhez, az kb. az első problémáig döcög el, aki játszik, annak kevés, aki komolyabban dolgozik a géppel, szintén nem jó, akkor miért várják, hogy a Linux egyszer majd elterjedjen?
Nekem olyan fapadosnak tűnt minden próbálkozáskor, és a VGA-drivernél mindig meghalt a dolog. Nyomtatót nem próbáltam, de nem hiszem, hogy valami nagy hardvertámogatása lenne.
Ti próbáltátok már a Linuxot? Tapasztalatok?
"Miben lesz más egy program, ha a saját gépeden fordítod le gépi nyelvre, mint ha már eleve úgy szeded le a netről?"
Pl. 32-64 bites környezet különbsége. 64-bites környezetben fordítva nem lesz kompatibilitási gond. Vagy egyéb környezeti paramétereket is figyelembe tud venni a fordító, pl. telepített függvénykönyvtárak megléte/hiánya, verziója, stb.
14:35 : Mindent elolvastam, a reagálásokat várókat megválaszoltam. Nem tudom, mit vársz még tőlem. Vitatkozni nem fogok, ne is várd. Objektív kérdést tettem fel, a két rendszer híveinek harcoskodását meghagyom másnak.
14:38 : Értem. Ment a zöld! :o)
Hogy mit várnék, az a fentiekből kiderülhetett, de a legkevésbé vitát, hiszen láthatólag tényleg nem vagy képben: Most az egyszer nem ugrott egymásnak a két tábor, jobbára a linuxosok közölték jámbor bégetéssel, miért nem tartják magukra nézvést kötelezőnek az előítéleteidet.
"Sokszor olvasom, hogy egyesek csak Windowst HASZNÁLNAK, mások a Linuxot ISTENÍTIK...
Nem értem, miért ERŐLTETIK a Linux rendszereket, amikor kb. IRODAI ALKALMAZÁSOKHOZ, és ZENE/VIDEÓ/INTERNETRE ELÉG CSAK, AMIT TUD. Aki nem ért a gépekhez, az kb. AZ ELSŐ PROBLÉMÁIG DÖCÖG EL, aki játszik, annak KEVÉS, aki komolyabban dolgozik a géppel, szintén NEM JÓ...
Nekem olyan FAPADOSNAK tűnt minden próbálkozáskor...
Nyomtatót NEM PRÓBÁLTAM, DE NEM HISZEM, hogy valami nagy hardvertámogatása lenne."
A kérdésedből csakugyan annyira dől a színigaz tényállításokkal kevert elfogulatlan objektivitás, hogy bőven jut a többi hozzászólásodba is belőle.
Sajnos, a stílusod, de még a helyesírásod sem erősíti a csökött agyú zombi magadról sugárzott képét. Módszertanilag talán nem volt rossz fogás a vegytiszta Windows-felhasználó karikatúráját eljátszva felsoroltatnod a linux erényeit, de nekem ebből kevesebb több lett volna, kis hamis...
No , akkor konkretizáljuk csak a dolgokat.
" Nekem olyan fapadosnak tűnt minden próbálkozáskor "
Melyik disztró ? Melyik DE-el ?
" VGA-drivernél mindig meghalt a dolog"
Rejtélyes módon nálam teljesen jól működik. Honnan töltötted le a drivert ? Valamelyik grafikus driver kezelővel , esetleg a netről ? Kernelnek megfelelő driver verzió volt -e ?
" Nyomtatót nem próbáltam, de nem hiszem, hogy valami nagy hardvertámogatása lenne. "
Az , hogy mit hiszel és mit nem teljesen mindegy :> A valóság mást mutat , sőt vannak olyan dsiztrók ahol fel is vannak sorolva a támogatott nyomtatók , nem rövid a lista.
" Nem értem, miért erőltetik a Linux rendszereket "
Hol és ki erőlteti ? Halkan megsúgnám , hogy ami egy gyikhez hasonló fórumon történik , pl egy felhasználó másnak javasolja , az közel sem számít erőltetésnek. A leírások is csak információközlések , hol jobban megbízhatóak , hol kevésbé.
Ellenben a w$-t a "számítástechnika oktatásban" ténylegesen erőltetik , mert el is várják a diákoktól , hogy megvegyék és használják a rendszert is , meg még hozzá az officet is. Már ez kimeríti az agymosás fogalmát , mert ez nem informatika oktatás hanem m$ user képzés.
Kérdező,ha van kedved,élőbe tehetsz fel kérdést,és páran válaszolunk is rá.
Persze csak akkor,ha van kedved,írj privátot.
" Nekem sem hiányzik az a sok munka, ami egy újratelepítés után jön"
Itt egy kérdés: Miért szoktál wint újratelepíteni? Mitől "megy tönkre"?
És még egy érv. Nem kell túl gyakran újratelepíteni vagy egyáltalán nem kell. 4-5 évig vígan használható egy rendszer. Főleg az ubuntu alapú LTS rendszerek.
A folyamatos frissítésű disztrók támogatása meg le sem jár.
Ha meg működik, akkor minek is kéne újratelepíteni?
"Ellenben a w$-t a "számítástechnika oktatásban" ténylegesen erőltetik, mert el is várják a diákoktól, hogy megvegyék és használják a rendszert is, meg még hozzá az officet is. Már ez kimeríti az agymosás fogalmát, mert ez nem informatika oktatás hanem m$ user képzés."
Erre a két mondatodra legalább 150%-t adnék!
Amúgy az oktatók is agymosottak (nevet nem írok, felsőoktatási intézmény):
fel mertem tenni egy kérdést...
-Miért pont a C#-t tanuljuk? Mármint nem a nyelvvel van bajom, de sok nyelv van aminek jobb a támogatottsága több platformon is! Azért vannak OSX és linux felhasználók is...
-Ha drága szoftvereket fejlesztünk (1-1,5 milliós árért) akkor nyugodtan elvárhatjuk az emberektől is, hogy megvegyék mellé a 30eFt-os windows-t.
-Köszönöm, nincs több kérdésem....
ehhez nem fűzök több kommentárt, mindenki leszűrheti magának, hogy azaz 1 mondat hány sebből vérzik. csak azt nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek hallgatóként.
17:11 : A személyeskedéseid leperegnek rólam, a helyesírásomba sem tudsz belekötni, bárhogy szeretnél is. Sértegetéssel talán próbálkozz a saját korosztályodban, ők talán még vevőek erre a viselkedésre.
17:45 : Én az Ubuntu-t próbáltam csak, arról nyilatkoztam. A drivert pedig már nem emlékszem, több éve volt, de többet is kipróbáltam - sajnos sikertelenül.
Az erőltetés a programozókra vonatkozott. Mert Windows mellett valljuk be, nem túl sok sikert könyvelhet el a Linux a desktop részlegen, szóval vagy erőteljesen fejleszteni kéne, vagy hagyni a csába', de ez így csak átmeneti megoldás.
Elismerem, hogy egyes feladatokra jó, de szvsz. egy Windows-rendszerrel nem veheti fel a versenyt. Persze, most jön megint a szerverek téma, de nézd meg, mekkora a részesedése az egyes rendszereknek. Ha olyan jó lenne, kicsit többen használnák, nem?
A segítségről pedig: Windows-nál szinte a kezedet fogják, hogy kattints ide, erre a menüpontra stb., Linuxnál meg (talán a többféle felület miatt is, mint korábban említve lett) nincs egy egységes arculat, hanem nesze, terminál, aztán oldd meg. Persze ez nem egyértelműen a Linux hibája, hanem a közösségé, de hát pont nekik kéne mindent megtenni, hogy a Linux terjedését elősegítsék, megismertessék az emberekkel.
Windows-nál van kb. 4 aktuálisan futó rendszer (desktop), ezek is évjáratuk miatt, így a segítségnyújtás is egyszerűbb. Linuxnál jönnek a visszakérdezések: milyen disztró, abból is hányas verzió meg milyen felület? Mert ugye mindegyik különbözik.
18:30 : Legutóbb egy éve húztam újra, bekékhalálozott nem tudni mitől. Először hardverhiba miatt aggódtunk, de szerencsére azóta tökéletes.
Ismétlem, a kérdés objektív, mindenki azt használ, ami neki tetszik, de egymás minősítését mellőzzük. Köszönöm megértéseteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!