Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Windows és Linux?

Windows és Linux?

Figyelt kérdés

Sokszor olvasom, hogy egyesek csak Windowst használnak, mások a Linuxot istenítik. Részemről Windows, de kipróbáltam a Linuxot is.

Nem értem, miért erőltetik a Linux rendszereket, amikor kb. irodai alkalmazásokhoz és zene/videó/internetre elég csak, amit tud. Aki nem ért a gépekhez, az kb. az első problémáig döcög el, aki játszik, annak kevés, aki komolyabban dolgozik a géppel, szintén nem jó, akkor miért várják, hogy a Linux egyszer majd elterjedjen?

Nekem olyan fapadosnak tűnt minden próbálkozáskor, és a VGA-drivernél mindig meghalt a dolog. Nyomtatót nem próbáltam, de nem hiszem, hogy valami nagy hardvertámogatása lenne.

Ti próbáltátok már a Linuxot? Tapasztalatok?

2016. jan. 1. 21:33
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯
 91/105 anonim ***** válasza:

"Mencoderhez miért nincs grafikus frontend?"

Van:

[link]

2016. jan. 5. 00:06
 92/105 tabaki ***** válasza:
100%

A diskurzus láthatólag kezd nyugvópontra jutni, ezért vonakodva szólok hozzá, de ezen a buktatón még átsegítelek:

„20:53 : »Sajnos, a stílusod, de még a helyesírásod sem erősíti a csökött agyú zombi magadról sugárzott képét.« - Legalább azt olvasd el, amit saját magad írsz. Arra sem emlékszel? Mellesleg a mondatod két része üti egymást, de hát... Na, súlyos... :o)”

A belső idézet más szavakkal: „Mind a fogalmazásod, mind a helyesírásod elárulja, hogy értelmesebb vagy, mint amilyennek mutatod magad.” Hogy ebben miféle becsmérlést találtál a helyesírásodra nézve, azt nyugodtan őrizd meg saját titkodként. A magam részéről örülök, hogy a 9. oldalon kezded elfogadni, hogy annak, amit te a természet rendjétől való beteges elfajzásnak tekintettél, esetleg mégis helye lehet a Nap alatt.

2016. jan. 5. 00:12
 93/105 anonim ***** válasza:
100%

" a másik ok pedig az , hogy az ilyen m$-hoz hasonló cégeket mind dúsgazdag családból származók hozzák létre"

Azért a Linux már régen nem zsíros hajú egyetemisták és a 70-es években ragadt szabadságeszményekkel nosztalgiázó hippik rendszere.

Sok cég van mögötte - mint például:

- IBM

- Intel

- RedHat

- Canonical

- Novell

- Oracle

- SuSe

- Google

- Samsung

és a többi - összesen több mint 1200 vállalat vett részt benne ( [link] )

2016. jan. 5. 00:30
 94/105 anonim ***** válasza:
100%

"A Windows 10 úgy tudom, ingyenes volt, de nem követem, nem tetszik a 8 és az utána lévők. Viszont a 0 ft-nál nincs olcsóbb, és az eddigi Windows-ok ára 30 ezer körül mozgott. A Linux meg ugye sosem került pénzbe. "

Még ezzel sem vagy tisztában. A win 10 most is 30-33e Ft, legalábbis az alap. Sosem volt ingyenes. Bár mivel biztosan ezt is loptad (legalábbis a szövegedből ez derült ki), akkor honnan is tudhatnád!?

2016. jan. 5. 02:07
 95/105 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy meg átlaguser esete:

xubuntu telepítve. ADSL kapcsolat beállítva, ott helyben megy szépen minden.

A gépet átviszik egy másik lakásba. Hívnak, hogy telefonos segítség kellene, mert nem megy a net.

Elkezdi mondani, hogy új DSL kapcsolatot adott meg és megadta a szerződésben lévő felh.nevet meg jelszót, de nem jó. Mindkét helyen T-home net van.

Miközben beszélünk, elmondja, hogy mik vannak a szerződésen, van rajta ugye email fiók belépés és maga a net csatlakozás paraméterei. A kettő teljesen más tészta.

Próbálkozunk már egy ideje, amikor is a modemről kezdünk társalogni amiről végül kiderült, hogy egy routerrel egybeépített modem.

Wifi antenna van benne, na akkor csatlakozzunk rá a wifire. Na az sem volt egyszerű mire elmagyaráztam, hogy ide nem a szerződésben leírt jelszóval kell belépni, hanem a modem hátulján van az alap jelszó. Már ha nem változtatták meg. Végül nem jött össze, vagy nem tudták elolvasni a kis betűket vagy megváltoztatták a jelszót, én az elsőre tippelnék.

Akkor végül elmagyaráztam, hogy itt semmilyen jelszó nem kell a netcsatlakozáshoz, mert a router automatikusan adja az IP-t és kész.

Tehát gyakorlatilag csak be kellett volna dugni a kábelt a gépbe és ennyi. De ő elkezdte szerkesztgetni a netkapcsolatokat és bekavarta a dolgokat. OK ezt látta otthon, mert neki csak egy modemje van és ott meg kellett adni a user/pass párost.

Na ez az átlag user. Tök mindegy neki, hogy milyen rendszer van fent, mert eleve azzal sincs tisztában, hogy hogyan működik egy alap hálózat és, hogy nem kell csinálni semmit sem csak bedugni a kábelt és kész.

Volt egy fórum amit jópár évvel ezelőtt olvastam. Na ott is nagyon vad dolgokat írtak le rendszergazdák.

Volt egy olyan eset amikor Mancika néni azon volt fennakadva, hogy az ikon neve más lett a telepítés után, és szerinte az úgy nem csinál meg mindent. Mindössze a név megváltoztatása miatt.

Na és ennek magyarázd meg, hogy linux nem windóz és itt máshogy vannak a dolgok pl nincs CDEF stb meghajtó. De ez is kivitelezhető ha nagyon akarja. :)

2016. jan. 5. 03:39
 96/105 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy azért nem win lett telepítve, mert azzal csak a bajuk volt állandóan. Egy elég régi gépről (kb 9-10 éves) van szó ami, viszont az akku haláltól eltekintve nagyon jó állapotban van.

Persze az MS-nek ez nem pénz, mert az ilyen gépek még tökéletesen megfelelnek az átlag usernek minek venne újat?

Azért, hogy a számára tök felesleges funkciókat tartalmazó minimum win7 fusson rajta?

Így meg van egy naprakész friss rendszere ami még támogatott is és akár tudásban is több, mint a win7.

Bár ő ezt sem használja ki.

2016. jan. 5. 03:44
 97/105 anonim ***** válasza:
100%

#94 Ez némi félreértés... én ezt írtam:

"(párhuzamként: mennyibe is került a win10-es frissítés? 0Ft-t?"

majd erre reagált:

"A Windows 10 úgy tudom, ingyenes volt, de nem követem"

erre pedig te:

"Még ezzel sem vagy tisztában. A win 10 most is 30-33e Ft, legalábbis az alap. Sosem volt ingyenes."

Na akkor most tegyük tisztába a dolgokat:

A windows 10 nem ingyenes! Ha valaki most vesz életében először rendszert, akkor bizony ki kell fizetni az árát (most a kalózkodást ne soroljuk ide) ami elvileg ennyibe kerül: [link]

(Nem néztem meg több helyen, de fogadjuk el, hogy ennyi. Nem azon a plusz pár ezer forinton van most a hangsúly...)

ELLENBEN!

"Minden eredeti Windows 7 (SP1) és Windows 8.1 rendszert ingyen lehet Windows 10-re frissíteni (kivéve az Enterprise és RT kiadásokat) a megjelenést követő egy évben, vagyis 2016. júlis 29.-éig. A fentiekből következik, hogy a Vista és XP felhasználók nem frissíthetnek ingyen.

Minden július 29.-éig vásárolt, Windows 8.1-el előtelepített eszköz is ingyen megkapja a frissítést."

forrás: dirtywindows pont hu

Annyival kiegészíteném, hogy tudomásom szerint a kalóz verzió is frissíthető ingyen, csak épp kalóz marad és erre kapsz egy figyelmeztetést. De nem tudom, mert sem kalóz verziót sem windows 10-et nem használtam, szóval lehet ez csak urban legend.

Ami miatt pedig ezt eredetileg felhoztam: ez is az üzletpolitika része. Ahhoz, hogy fenn tudják tartani a piaci előnyüket, azaz érdekük, hogy minél többen a windows10-et használják. A gyors áttérés a lényeg, mert megnő a felhasználók tábora így a fejlesztők is rákényszeríthetők, hogy win10-re fejlesszenek. Tanultak a win8 bukásából így ezt látták megfelelő útnak. A cél pedig szentesíti az eszközt, ezért inkább ingyen adják a frissítést, mert a piaci részesedés sokkal nagyobb érték, mint ami befolyt volna az emberektől. (Márcsak azért is, mert ha azt mondják hogy 30-ért megvehető a frissítés, akkor úgyis mindenki a tört verziót fogja használni aki át akar térni, csak épp akik ragaszkodnak az eredetihez azok nem, így pedig semmivel sem lennének előrébb.)

2016. jan. 5. 10:29
 98/105 tabaki ***** válasza:
75%

„Jól van, okosnak hiszed magad ugye? Olvasd el, mit írtál.”

Csúnya dolog az önhittség, de ilyenkor bizony relatíve okosnak... sőt, mi tagadás, nagyon-nagyon okosnak.

Mi lenne, ha TE olvasnád el, amit írtam? Hol üti egymást a mondatom két része? Egyáltalán: Mit jelent szerinted? Hogyan lehetne még másképpen is magyarázni? Tudom, hogy kín a hozzászólásaimmal foglalkoznod, ezért direkt figyelmen kívül hagyod őket, de azt hiszem, kezdünk a titok közelébe férkőzni. Ha egy nem túl bonyolult, ráadásul számodra hízelgő mondat értelme még a második nekifutásra sem jut el hozzád, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy a kedvező tulajdonságok oldalakon át húzódó felsorolásának csak minden huszadik tételét érted, de azt is félre.

Meggyőztél! Szánom-bánom már az elhamarkodott dicséretet -- visszaszívom, s ígérem, többet nem fog előfordulni.

És tudod mit? Ha már ott vagy a hozzászólásomnál (igen, amelyet az értelmezési defektusod miatt lepontoztál), olvasd át az ugyanott megismételt saját kérdésedet is, amelyben nagybetűkkel kiemeltem az elfogultságodat mutató részeket. És, ha kérhetem, legalább tizenöt alkalommal tedd meg, hogy lehetőleg többször már ne jusson eszedbe azt objektívnek nevezni.

2016. jan. 5. 16:30
 99/105 Tom Benko ***** válasza:
@91: Szép. És mindegyik teljesen lefedi a beállításait?
2016. jan. 5. 18:14
 100/105 anonim ***** válasza:

" Szép. És mindegyik teljesen lefedi a beállításait?"

Nem ez volt az állítás, hanem hogy NINCS.

Egyébként a leggyakrabban használtakat lefedi.

2016. jan. 5. 18:20
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!