Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Windows és Linux?

Windows és Linux?

Figyelt kérdés

Sokszor olvasom, hogy egyesek csak Windowst használnak, mások a Linuxot istenítik. Részemről Windows, de kipróbáltam a Linuxot is.

Nem értem, miért erőltetik a Linux rendszereket, amikor kb. irodai alkalmazásokhoz és zene/videó/internetre elég csak, amit tud. Aki nem ért a gépekhez, az kb. az első problémáig döcög el, aki játszik, annak kevés, aki komolyabban dolgozik a géppel, szintén nem jó, akkor miért várják, hogy a Linux egyszer majd elterjedjen?

Nekem olyan fapadosnak tűnt minden próbálkozáskor, és a VGA-drivernél mindig meghalt a dolog. Nyomtatót nem próbáltam, de nem hiszem, hogy valami nagy hardvertámogatása lenne.

Ti próbáltátok már a Linuxot? Tapasztalatok?

2016. jan. 1. 21:33
 61/105 Tom Benko ***** válasza:
Mitől más egy program, ha saját magad fordítod? Hm. Pl. optimalizálható a saját hardveres és szoftveres környezethez.
2016. jan. 4. 09:56
 62/105 kovpet ***** válasza:

Látom, sikerült lepontozni, bár nem értem, hogy miért. Na mindegy.

Arra a kérdésre is válaszolok azért, hogy mit lehet Linux alatt csinálni, amit Windows alatt nem. Pl kevesebbet dolgozva is nyugodtan aludni. Windows alatt még egy közepesen kicsi cégnél is sok munka a licenckezelés és -nyilvántartás. Linux alatt ez nincs, értelmezhetetlen (kivéve, ha fizetős Linuxról van szó).

Nem tudom, ki élt át komolyabb auditot Linuxos szerverek üzemeltetőjeként. Jó nézni, ahogy lefagy az auditorok többsége, amikor nyúlna az egérért, de az nincs. Meg grafikus felület sincs. Megy is át a következő szerverre egyből a nagyja :)

2016. jan. 4. 10:04
 63/105 A kérdező kommentje:

9:51 : Asztali gépen nem üzemeltetünk levelezőszervert. Főleg nem Marika...

Nem értem, miért nem sikerül pár embernek megmaradnia a hétköznapi felhasználás szintjén.

2016. jan. 4. 10:17
 64/105 kovpet ***** válasza:
92%
Mert IT-sként nekem ez a hétköznapi felhasználás :)
2016. jan. 4. 10:22
 65/105 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: a felsorolásomban én az összes pontot a mindennapokból merítettem! :)

Az első pontban leírtakat ha jól emlékszem valamelyik orvos asszisztense vetette fel. (Nem akarok hülyeséget írni, nem rémlik már a pontos indok, de a lényeg, hogy valójában 2 gépre lett volna szükség.) Ez életszerű teljesen, viszont EGÉSZSÉGÜGY tehát a pénzt felejtsd el. Mármint nem azt hogy két gépet kapnak, ha már az életszerű dolgoknál járunk akkor az "egyet sem" áll hozzá közelebb. Felvetette, hogy megoldható-e hogy egyre kössünk két monitort meg billentyűt meg egeret és akkor az asztal egyik végén dolgozhatna az egyik a másikon a másik. Igazából linuxon ez megoldható lett volna, csak nem akartak váltani én meg nem erősködtem. A fogászati program rászenvedhető linuxra is egy-két megoldással (vagy dos emulátorral :D). Tudom, hogy hihetetlennek tűnik, de alig pár éve (talán 2012?) álltak át arról, hogy floppyra mentették ki a betegek adatait és postán küldték az oep-nek be!

2016. jan. 4. 11:34
 66/105 tabaki ***** válasza:
90%

Hát, ez kezd egyre unalmasabb lenni, Kérdező. Mindenre kapsz jóval több és részletesebb választ, mint amit megérdemelnél, ezeket lusta vagy elolvasni, nem fogod föl, illetve szándékosan figyelmen kívül hagyod, hogy kötekedhess. Azután kiválasztasz valamit, amiről azt a magad szintjére lefordítva kijelentheted, hogy fölösleges, kényelmetlen, de legalábbis hidegen hagyja a világ legfásultabb vénasszonyát, az intenzíven kómában fekvő Marika nénit. Ezzel a viselkedéssel nem lehet érveket vagy tényeket szembeállítani, mert a restség, korlátoltság és a komiszság ezt egyenként is lehetetlenné teszi, nemhogy ilyen masszív kompozitban. De a koronát az utolsó egy-két oldal teszi fel. Mi az, amit a linux tud, a Windows meg nem? Válaszok tömege után: Ühüm, érdekes, de gondolom, nem úgy van, ahogy leírtátok, meg érdektelen, a többi meg nem életszerű, hiszen a kötelező Windowsban nincs ilyen. Bocs, de egy süket számára sem életszerű, hogy némelyek holmi fadobozok és fényes csövek macerálását vagy embereket tátogását bámulják a színpadon. Sajnos nekem sem életszerű, hogy sokkal többet is lehet keresni havonta, mint amit én kapok, de ha ennyire megmagyaráznák, legalább megsejteném, hogy ez a többlet akár hasznos is lehetne valamire, ha a rendelkezésemre állna.

Bizonyos területeken a Windowsnak is meglehetnek a maga előnyei, például, hogy történeti hagyományok okán a professzionális szoftverek java része arra íródott (ezt érthetetlen módon te, a köznapi felhasználás apostola is a fantazmagóriáid igazolásának tekinted, ld. #19, igaz, a formátumok emlegetésével itt is megtalálod a legkevésbé irreveláns érvet). Szerinted erre csattanós felelet, hogy nem életszerű, mert Marika néni nem használ After Effectset?

2016. jan. 4. 11:49
 67/105 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és a kettes pont:

Itt tény, hogy a hétköznapi felhasználót csak indirekt módon érinti. Például adott egy hiba Marika néni gépén és felhív, hogy segítsek megoldani. Mondjuk egyik frissítés nem akar települni... Persze van számtalan megoldás (főleg manapság) vnc, teamviewer, stb.. de régebben ezek nem voltak ilyen elterjedtek. Utóbbit talán 2008-tól használok. Előtte hamachi és távoli asztal volt a legkényelmesebb. (Esetleg vnc.)

A lényeg, hogy mikor Marika néni gépére bejelentkeztem, őt kijelentkeztette és elég irritáló dolog volt, ha én csak frissíteni akartam akkor neki fel kellett függeszteni a munkáját. Erre remek megoldás volt egy dll felülírása (persze ezt az MS nem szerette, elvileg nem módosítható az oprendszer). Tehát ha nem is közvetlenül, de érintette a felhasználókat. Persze azt elismerem, hogy sok embernek nem nyújtanak így segítséget, de van akinek igen (főleg azoknak akik egyáltalán nem értenek hozzá).

2016. jan. 4. 11:59
 68/105 anonim ***** válasza:
100%

Jajj, hát a legnagyobb pozitívumát hagytam csak ki a felsorolásból, amit a windows SOHA sem fog tudni utána csinálni... csak annyira megszoktam, hogy eszembe sem jutott!

A fájlrendszere! Megszabadulsz a windowsos fájlrendszerektől és helyette ext4-et használhatsz a fájloknak, a "lapozófájl" és társai pedig swapra kerülnek. Ez miben jobb? Hallottál a töredezettségmentesítésről? Na aki, linuxot használ az tényleg csak hallott róla, mert még sose volt rá szüksége!

Itt van némi (nem technikai) magyarázat emészthető formában:

[link]

2016. jan. 4. 12:17
 69/105 A kérdező kommentje:

Köszi az EXT4-es leírást, ezt a fájlrendszert nem ismertem.

tabaki nevű személy féle bejegyzéseket direkt hagyom figyelmen kívül, sem kedvem, sem időm nincs vitatkozni.

2016. jan. 4. 13:38
 70/105 tabaki ***** válasza:
81%
A többit meg csak véletlenül, mi?
2016. jan. 4. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!