Hogyan kell rá telepíteni Linux-ot vagy Windows7-et?
tabaki ezért kaptál egy zöld kezet :D
Szavakba öntötted helyettem is a dolgokat... Még hozzá jön, hogy az "apró problémák" megoldásához, amikkel winen találkozol, gyakran nincs is freeware megoldás, így belekényszerülsz egy ilyen ördögi körbe, ha tiszta akarsz maradni (akarna a rák).
@Csxeba: "akarna a rák"
Én azért iparkodom Windowsban is, ezen oldalakon is mindig azt erőltetem...
...de nem megy igazán. Nem lehet teljesen szűznek maradni, a rendszer így van kitalálva. Ezek után nemigen lepődöm meg, még kevésbé tudom szívből elítélni, amikor valaki lopja a méregdrága csúcsszoftvereket, attól függetlenül, hogy szüksége van-e rájuk vagy sem. Ha már muszáj, legalább törekedjünk a maximumra...
@Kérdező: "mobilnet"
Ez aranyos. Abban igazad van, hogy a linuxban nem tudsz mit kezdeni a mellékelt Windows-driverrel. Bizony, én is így jártam! Kénytelen voltam egyszerűen rádugni, és ment... Most is erről irok.
@Csxeba:
Mi az, hogy vodás? Telenoros! :D
Egyébként egyformán jól működik Ubuntun és Minten. XP-n nálam azt csinálja, hogy ha eleve be van dugva a stick, akkor 0 adatforgalommal indítja, mindig ki kell húzni, és újra bedugni.
@Kérdező:
A döntésedet megértem és tiszteletben tartom, de szép példáját látom benne a Win tudatmódosító hatásának. Aki ahhoz szokott, azzal mindig el lehet hitetni, hogy valamiért megkerülhetetlen... Sebaj, jó rendszer az is, örömödet fogod lelni benne.
Néhány jó ingyenprogram az induláshoz (a saját érdeklődésem korlátai között):
LibreOffice -- szövegszerkesztő
Scribus -- kiadványszerkesztő
Gimp -- képszerkesztő
Inkscape -- vektorgrafikus rajzprogram
Synfig Studio -- rajzfilmkészítő
Audacity -- hangszerkesztő
Lazarus/Free Pascal -- pascal programnyelv+grafikus IDE
Avidemux -- videószerkesztő
Geogebra -- mértani szerkesztő
FreeCAD -- általános CAD-tervezőprogram
VLC -- médialejátszó
Geany -- okos programszöveg-szerkesztő, IDE
UPX -- programtömörítő
Blender -- 3D-szerkesztő és animátor
MakeHuman -- 3D-szerkesztő, emberi figurákhoz
MeshLab -- 3D-szerkesztő és konverter
A fentiek linuxban is megvannak. Hasznos Windows-programok:
Irfanview és XnView -- képnézegetők
Fotosketcher és Effectbank -- Képmódosító effektprogramok
PhotoScape és Picasa -- képkezelő
VirtualDub -- videószerkesztő
yWriter -- regényszerkesztő
Notepad++ -- okos programszöveg-szerkesztő, IDE
PeaZip -- tömörítő
Kompozer -- honlapszerkesztő
Free Commander és Unreal Commander -- fájlkezelők
SkechUp -- 3D-szerkesztő
Sculptris és MeshMixer -- 3D-szobrászprogramok
DAZ Studio -- 3D fotóstúdió
Van még egy halommal, csak igyekeztem a jobbakat kiválogatni.
Nagyon köszönöm, ezekből néhány az XP-s gépen is fent van (LibreOffice, Gimp, IfranView, VLC stb.).
Ami a mobilnet stickjét illeti, az Vodás és szinte pillanatok alatt települ. Az XP-s gépen Eset Smart Security van (újságkódos), a tűzfalán engedélyezve semmi gond nincs vele. A Windows7-es laptopon sem volt vele gond. A Vodánál azt mondták, Linux-ra nagyon nehéz feltenni.
Lásd Csxeba vonatkozó megjegyzését...
Rejtély, hogy ezek a szolgáltatók miért nem látnak reklámértéket abban, hogy a kütyüik alapból működnek linuxon is, azért tán megérne egy körüzit küldeniük a munkatársaknak. Kíváncsi volnék, tudnak-e róla egyáltalán.
#13, #14-es vagyok.
Csxeba és tabaki: Volna mibe belekötnöm a válaszaidban, de tudod mit, nem teszem, úgyis találtok kibúvót h miért jobb az amit éppen favorizáltok. Ez egy olyan örökös vita mint az android vs. ios. Ott is dúl a harc ahol az apple fanok mindig találnak valamit csak h nekik legyen igazuk, h övék legyen az utolsó szó.
Természetesen tiszteletben tartom a véleményeteket de én maradok a win-nél (a linux meg elég nekem virtuális gépben, egyelőre). És köszönöm a vörös kezeket :-).
Na jó, most jobban ráérek. Az android vs. ios huzakodás ismeretlen terep a számomra, úgyhogy hagyjuk.
"Úgyis találtok kibúvót h miért jobb az amit éppen favorizáltok."
Hm. mi alól is? A linuxszal szemben felhozott meggyőző érvektől vagyunk menekülőben? Vagy a Windows örök igazságától? A szívem mélyén megértem, amikor a linux-hívek térítői buzgalmát nem méltányolják a Windows-kedvelők, akiket bosszant, hogy a drága pénzért beszerzett vagy fortélyosan aktivált oprendszerüket mások levegőnek nézik. De mivel jobb ez a megközelítés? Van ugyebár egy axióma vagy természeti törvény, amely szerint Windowst kell használni, de mi kamaszos rajongásunkban kapkodunk mindig az éppen topon levő tinibálvány után, ahelyett, hogy végre komolyan vennénk az életet. Mindegy is, hogy mit hordunk össze, az úgysem egyéb merő szerecsenmosdatásnál, légvárépítésnél, egérút-keresésnél...
Ha Csxebának hinni lehet (mit lehessen tudni, hiszen linuxos), ő sem nélkülözi a Windows-ismereteket. Ezeknek birtokában mindketten tapasztalati tényekről számoltunk be, és azok alapján mondtunk véleményt. Ez természetesen nem lehet mindenki igazsága, de holmi szalmaláng lelkesedésnél mindenesetre több.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!