Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan kell rá telepíteni...

Hogyan kell rá telepíteni Linux-ot vagy Windows7-et?

Figyelt kérdés
Vettem egy Lenovo laptopot akciósan, nincs rajta operációs rendszer (de adtak hozzá Win8 driver CD-t). Fat32-re van formázva, csak az MS-DOS-t látom és az Enter new time-al van elfoglalva. Van utasítás (hottentotta is), de erről egy szó sem.

2013. okt. 16. 23:47
1 2 3 4 5
 11/47 Csxeba ***** válasza:
54%

Nemrég álltam át Linux Mint-re Win7 után, olyan, volt, mintha eddig barlangban éltem volna és most átköltöznék a nagyvárosba.

Win egy szar, főleg, ha nem veszed meg a licenszet. Linuxokra NEM kELL VÍRUSIrtÓ szerintem ez mindent elmond. Én is az mondom, hogy próbálj ki egy disztrót, a Linux Mint a legbarátságosabb.

2013. okt. 18. 07:59
 12/47 anonim ***** válasza:
Egyetertek az utsoval. Regen bazi nagy gamer voltam es emiatt szoba sem johetett a linux. Aztan egyzer teli lett a fa*zom a virusokkal, meg a regisztraciokkal, meg a licenszekkel, meg a fagyasokkal, meg miegymassal es feltaktam az Ubuntut. Haaaat gyerekek... eg es fold. Kb olyan mint amikor a ZX Spectrumos meg a Commodoros kazettakrol atvaltottunk HDD-re. Mindig mukodott. Kb. olyan mint amikor a trabit lecsereltuk Volkswagen polora. Mindig indult. Nem akarok odakat zengeni de szerintem aki egyszer szan ra 1-2 napot a linuxra az utana csak rohog a winfosson.
2013. okt. 19. 03:52
 13/47 anonim ***** válasza:

tabaki: Én azért kíváncsi lennék arra a "Miért jobb a linux" oldalra, meg h mi az a sokminden ami a linux előnye.

#11: "Win egy szar, főleg, ha nem veszed meg a licenszet. Linuxokra NEM kELL VÍRUSIrtÓ szerintem ez mindent elmond."

Ezzel az értelmes hibátlan mondattal minden t elmondtál a szakértelmedről. A win csak annak szar aki nem tudja használni, 3s nem kell semmiféle licenszet vegyél hozzá. Az meg h felraksz egy antivirust ami fut a háttérben zavartalanul és 2 hetente egy gyors vizsgálatot nyomsz hát az nem nagy kunszt, de ha tudod kezelni a gépet elég havonta 1x lefuttatnod.

#12: " Aztan egyzer teli lett a fa*zom a virusokkal, meg a regisztraciokkal, meg a licenszekkel, meg a fagyasokkal, meg miegymassal es feltaktam az Ubuntut."

A vírusírtós dolgot már leírtam de aki ésszel netezik az nem szed össze (annyi) vírust, na meg erre találták ki az antivírust aminek nem nagy dolog az a 2 perc amíg megtanulod kezelni és 2-3 hetente 1x lefuttatni. Milyen regisztrációk meg licenszek?! Nem kell az évilágonemmi plusz regisztráció meg sem licensz ahhoz h normálisan lehessen használni a win-t. Fagyások, ja igen az általános kifogás de elfogadom h nem mindenki tudja kezelni a win-t, és azért a windows nem kőkori gépre lett kitalálva de aki egy olyanra rakja fel az akkor ne siránkozzon mert nem a rendszer a hibás.

" szerintem aki egyszer szan ra 1-2 napot a linuxra az utana csak rohog a winfosson." Tiszteletben tartom a véleményed, de azért a winfos nem kellett volna oda.

És mielőtt nekem ugranátok közlöm h semmi bajom sincs a linux-szal, sőt, egy elég korrekt kis rendszernek tartom (ahhoz képest h ingyenes) de nem kell ódákat zengeni róla (főleg erről a linux mint-ről) meg lehordani a win-t mert aki normálisan 3és ésszel tudja használni a gépet annak nem lesz baja a windows-al sem. Most itt gyk-n divat lett utálni a windows-t, meg imádni a linuxot főlef ezt a mint disztrót, amire tényleg nem 3rtem ezt felhajtást mert nekem korántsem olyan barátságos felülete, akkor már inkább Kubuntu (hogy maradjunk a linuxnál.)

Kérdezőnek meg üzenem h sztem próbálj ki egy linuxot és a win-t

2013. okt. 21. 00:21
 14/47 anonim ***** válasza:

és utána te döntsd el h mit szeretnél használni. Én természetesen továbbra is a windows-t ajánlom abból is a win 7-t de a 8 se rossz.

(linuxból inkább a kubuntu vagy valamilyen ubuntu variánst ajánlok).

u.i.: Véletlenül befejezetlen küldtem el az elöbbi választ, ez volt a folytatás.

Kösz annak aki elolvasta ezt a regényt :-)

2013. okt. 21. 00:32
 15/47 anonim ***** válasza:
A helyesírás miatt bocs de így éjjel telóról nem könnyű.
2013. okt. 21. 00:36
 16/47 soccerway ***** válasza:
utolsó: hány olyat topikot látsz csak ezen az oldalon hogy jaj belassult a windowsom, jaj bejött egy ismeretlen websearch a chrome-ba nem tudom eltüntetni, stb. Itt nem az a lényeg hogy nem ért a windowshoz, átlag felhasználó. Na az ilyeneknek mennyivel jobb lenne pl. egy Linux Mint akár KDE-vel ha már szóba hoztad :) Aki ért a gépekhez annak majdnem mindegy win vagy linux, de aki nem, annak sokkal biztonságosabb egy linux, itt ugye az ingyenes programok nem hoznak magukkal még 3-4 másik kéretlen szemetet, mint windowsban, pistike csak a nextet nyomogatja.
2013. okt. 21. 00:40
 17/47 tabaki ***** válasza:

Tessék:

[link]

Mivel a linuxot propagáló oldalról van szó, természetesen kissé elfogultan és néhol a valónál kedvezőbb képet festve ír a linuxról. Ennek ellenére bőven találsz olyan létező problémákat, amelyekre a linux használata egyszerű megoldást jelent.

Nem egészen értem, hogy mi a problémád a Linux Minttel, de ha neked a Kubuntu jobban bejön, lelked rajta. Ami engem illet, használok Windowsokat is (XP, Win7), linuxokat is (UHU, Puppy, Ubuntu, Mint) -- a naprakészebb linux-disztrókat általában kényelmesebbnek találom a Windowsnál, de őszintén szólva a használat közben alig érzem a különbséget, mert ezek a rendszerek már annyira kézhezállók. Én speciel nem fikázom a Windowst, de a linuxban jobban megbízom, és amire szükségem van, azt megtalálom a szoftverkészletében. Hadd tegyem hozzá, hogy én Windows alatt is csak jogtiszta freeware programokat használok. Ha így hasonlítom össze, akkor méginkább a linux javára billen a mérleg.

2013. okt. 21. 01:17
 18/47 Csxeba ***** válasza:

Én tényleg tapasztalatból írtam, hogy szar a windows, mivel nagyon sokáig kénytelen voltam azt használni, igaz, a saját hülyeségemből és hozzá nem értésemből, mivel képtelen voltam telepíteni az Ubuntut :( Persze utána csak kifórumoztam amit kellett...

Szóval windowsban is eléggé otthon érzem magam, nem mondom, egyáltalán nem vagyok profi, de egy átlag felhasználó bajait meg tudom oldani egyedül is (Google :D)

Miután elkezdtem használni Linuxot, akkor láttam, hogy a windows egyszerűen NEM A JÓ IRÁNY.

Egy átlag felhasználónak sokkal előnyösebb, ha egyszerűen felrak egy Ubit vagy Linux Mintet, mintha windowson szarakodna. Felénk még ahhoz is az én segítségem kell, ha valaki egy programot fel akar tenni win-re, és ha fel is teszik maguktól, csak továbbnextelik, utána meg jönnek nekem, hogy "már megint lassú a gép". Gondolom ez sokatoknak ismerős.

Linuxon eleve szoftver repók vannak, a telepítés gyerekjáték Minten meg Ubin a grafikus szoftverközpontban, kb olyan, mint Android Playen. (Mivel az is Linux alapú)

A frissítésekkel nem baszogat minden nap egy felugró ablak, mert a csomagkezelő program megoldja egyedül.

Aki meg a parancsoktól fél, azoknak megnyugtatásul annyi, hogy Minten, Ubuntun nem kell használni őket, a minden napi ügyes-bajos dolgaidat a GUI-n is meg tudod oldani. Más kérdés, hogy terminálban egyszerűbb és gyorsabb.

Na ennyi a hitvallásom, megyek húzok egy Debiant :D

2013. okt. 21. 11:31
 19/47 Csxeba ***** válasza:

* gondolom sokatoknak ismerős: úgy értem, amikor telefossák a gépet PUP-okkal, McAffe, PCSpeedUp meg a haverjaik :D

* Android Google Play (így értettem :D)

2013. okt. 21. 11:32
 20/47 tabaki ***** válasza:
76%

"elég korrekt kis rendszernek tartom (ahhoz képest h ingyenes)"

Tulajdonképpen nem akartam tovább csócsálni a témát, de ebbe a kis horgas megjegyzésedbe mégiscsak beleakadtam az újbóli elolvasáskor. Meg is lehet éppen fordítani: A Windowst elég kis inkorrekt rendszernek tartom, ahhoz képest, hogy keményen fizetős. Hogy a licenszért miért ne kéne fizetned, az nem egészen világos. Ha így volna, akkor egy telepítőlemezzel jogtisztán megoldhatnád legalább egy nagyközség oprendszer-ellátását -- ahogyan a legtöbb linux esetén valóban megteheted. Abban egyébként igazad van, hogy semmiféle PLUSZ licenszre nincs szükség a Windows használatához, mint ahogyan A Windows-fanok kivagyiságát megalapozó egyéb szoftverekéhez sem: A Photoshophoz, Maxhez, Mayához, Sony Vegashoz, Adobe Premierehez, InDesignhoz stb. Mindhez elég az az egy, amelyet a többszázezres vagy milliós ár lefizetése után kaptak. Licensz-problémája csak annak akad, aki ezeket az összegeket valamiért meg akarja spórolni, és lopott programot használ, de ezekkel a szórványos esetekkel csakugyan kár előhozakodni.

Leginkább az tetszik, ahogyan a Windows gyengéit maguktól értetődőknek veszed. Vírusok? Bah, mi a gond? Legyünk óvatosabbak, időnként irtsunk, ez tényleg nem nagy ügy. Fagyások? Egy jobb gép megoldja. Egyébként hadd szúrjam közbe, hogy ezen a téren az XP óta igazán jó tapasztalataim vannak a Windowszal, inkább a nem említett dolgokkal folytatom. Töredezettség? Egy-két hetente elég rászánni egy kis időt, tényleg nem nagy fáradság. Eszközillesztők? A hardver átvizsgálása után egyszerűen letölthetők a gyártó honlapjáról. Lelassulás esetén elég a rendszert legyalulni és újratelepíteni, ez is könnyed háromnegyedórás elfoglaltság néhány évente-havonta, kár belőle kázust csinálni. A rendszer általános karbantartása említést sem érdemel, vannak rá jó programok, amelyekkel percek alatt letudható. Egyszóval, belénevelkedtél egy olyan helyzetbe, ahol a bosszantó apróságokat már észre sem veszed, és eszedbe sem jut, hogy azok nélkül is lehetne élni, vagy hogy másnak baja lehet velük.

A Windows mindennek ellenére jól használható, kitűnő rendszer, de ez nem indokolja, hogy a linuxnak valami "hűdekitudjami"-nek kéne lennie ahhoz, hogy bárki azt javasolja helyette. Divat vagy nem divat, ha valaki megteszi, van mire hivatkoznia.

2013. okt. 21. 13:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!