Milyen Linux disztribúciót lehet annak a kezdőnek ajánlani, aki nem akar Ubuntut vagy Ubuntu alapú disztribúciót használni?
Manjaro szintén jó kezdőknek, bár potenciálisan több vele a baj, mint Minttel. A stable anúgy nem azt jelenti, hogy kevesebbet crashel a rendszer, hanem azt, hogy az adott verzió kiadásakor használt szoftververziókat befagyasztjâk, onnantól azok lesznek (de persze patchelik őket). Ez vonatkozik a legtöbb rendszer package-re (pl. gnome-ra, kernelre, stb), de persze vannak kivételek, pl. böngészők (vagy ha mondjuk flatpak-eket használsz). Ettől sok esetben valóban stabilabb lesz, cserébe hiányoznak az új feature-ök (Mint azt hiszem, hogy a felületük esetében pont frissíti rendszeresen, ami ugye a Cinammon).
(Remélem Thunderfairynek is beszólsz, hogy kicsivel írta a neved, gentoojedi (mivel te is úgy írod))
A Fedora-t én azért nem ajánlanám, mert az ismerten a Red Hat kísérletező terepe. Lehet, hogy valaki szereti, de egy kezdő szerintem nem vágyik arra, hogy instabilitással kelljen küzdeni.
A Manjaro jó, mert arról könnyen át lehet térni Arch-ra, ha tetszik neki az a vonal. Suse tapasztalatom nincsen.
Debian is jó grafikus felülettel megspékelve, de akkor már miért nem Ubuntu? Akár egy LTS. Sokkal több csomag van a repojukban. Ezért lenne jó hallani a kérdező elképzeléseit, hogy miért akarja kerülni az Ubuntu-t.
12-es.
Itt sokan panaszkodnak az Ubuntura hogy állitolag sok benne a hiba.
Open SUSE, PC LINUXOS
Amúgy tényleg kár kerülni a legjobbat, ami a Linux mint.
🧐
Ha nem akarsz debian alapút, akkor vagy a fedora/opensuse vagy vmilyen arch marad.
Sztem a fedora nem veszes sok leiras van hozzá, és tűpontosak, nem úgy mint debiannál. Ott mindig plusz mókolás volt. Nagyon nem tetszett.
16-os
Mageiát kihagytad. (Mandrake szarmazék) Az még openSuSE-nál is felhasznalóbarátabb.
Archot meg fedorát kezdőknek nem erőltetném.
Ha meg még kde parti is vagy akkor egy openMandriva vagy tudom még ajanlani Red Core linuxot. Azért van alternatíva dögivel.
Thunderfairy
"Nézd meg egy Ubuntu, Linux Mint vagy Manjaro szoftverközpontját. Olyan egy rendes szoftverközpont."
Találkoztam mindegyikkel és nem látok olyan egetverő különbséget azon felül, hogy süsüé nem olyan színes meg csicsás. Segíts megérteni mi benne a rossz vagy rosszabb, amit véleményed szerint nem tud, mert én nem jöttem rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!