Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Szivatják a PC-seket?

Szivatják a PC-seket?

Figyelt kérdés

1995-ben jött ki a win95. Akkoriban 4 MB RAM volt a standard.

Később, az XP megjelenésekor már 128, 256 MB dívott.

Meg kell jegyezzem, a 4 MB RAM-mal szerelt gépeken volt grafikus felület (win3.1m, win95), akárcsak ma.

Ma egy 4 GB RAM-ot tartalmazó PC abszolút belépő szintű gép, pedig ezerszerese a korábbi 4 MB-nak.

Ebből a 4 GB-ból az operációs rendszer megeszik alapban egyet, másfelet.

Kérdezem, mi a bánat folyik itt?

Ezerszer jobb processzorok, ezerszer több memória. És a szoftver, az ezerszer jobb lenne? Alig hiszem. Ez csak szivatás, nem?

2022. nov. 1. 15:25
 51/96 A kérdező kommentje:

[link]

PC World 1995 10., 12. számok.

2022. nov. 6. 19:56
 52/96 anonim ***** válasza:
96%

48:

Mi nem igaz belőle? Nekem akkor 486 DX4 volt 8 Mb rammal, próbálkoztam Windows 95-el, de nagyon lassú volt, inkabb maradtam a DOS + Windows 3.1 kombónál. El sem tudom képzelni milyen sebességgel futott 4 MB rammal, de az összes ismerősömnek, aki tartósan 95-re tért át, legalább 16 MB ramja volt. Gamer haverom még a 98 előtt bővítette a gépét 64 MB ramra.

A másik kommentemben is mi a hülyeség? Tény, hogy teljesen máshogy ésmásra használjuk ma a PC-ket, a programok funkcionalitása, bonyolultsága sokat növekedett.

2022. nov. 6. 21:20
 53/96 anonim ***** válasza:
96%

Attól pedig, hogy 4 meg 8 mb rammal árultak akkor új gépeket, még nem ment jól rajtuk a Windows 95. Mi 95 nyaran vettünk gépet 8 MB rammal, és a gyakorlatban kevés volt a 95-höz.

Nagyjából annyira volt akkor a Windows 95 lassú a kor gépeihez, mint később a Vista a megjelenésekor. Ehhez képest nem is durva, hogy a Windows 11 nem tamogatja a 8. generáció előtti core i-ket, ugyanakkor az új N-es celeronokon is tűrhetően megy

2022. nov. 6. 21:23
 54/96 A kérdező kommentje:

Tettél egy állítást, ezt:

"Akkoriban csak bátrak tették rá 486 DX, 8 MB ramos gépre, az átlag Windows 95 usernek Pentium 1 volt 16 MB rammal, a minimum 4 MB rammal, 386-os procival pedig használhatatlanul lassú volt,"

Nos, akkoriban (1995 aug.) elég homogén volt a társadalom által tulajdonolt gépek halmaza.

A leggyakoribb a 486-os volt, de azért szép számmal akadtak 386-osok, sőt még 286-osok is. Pentium gépet nagyon kevesen birtokoltak, mert eleve, az első generációs pentium proci (60 MHz) lassabb volt egy 486 DX-4 100-nál, viszont sokkal, sokkal olcsóbb volt.

A 2nd gen. pentium procik is baromi drágák voltak, ezek belépő ára 50-70 000 Ft volt. Plusz a deszka hozzá, még vagy 22-25 ezer forint. Mindez akkor, amikor emberek még dolgoztak 25-30 ezer forintos fizetésekért.

Mindegy is, az átlag user (legalább 95 %), mivel nem is volt oka rá, 4 MB-nál többet nem vásárolt a gépébe. Azt senki nem tudta, hogy a win95 milyen erős hardverigénnyel bír, ezért aztán a win95 feltelepítése után sokan vissza is álltak a 3.1-re.

Tehát az egyszerűen hülyeség, amit állítasz.

Akinek akkor, 1995-ben 486 DX-4 100-asa volt, 8 MB RAM-mal, az igen jól volt felszerelve.

Később, a kényszerű átállás hozta el, hogy a 4 MB-ot felbővítették 8-ra.

Amúgy, a másik állításod sem igaz, ugyanis a win85 egyáltalán nem volt lassú még 286 sx-en sem, ha volt a gépben legalább 6 MB RAM.

A win95 lassúságát az okozta, hogy 4 MB esetén a HDD-t gyilkolászta (TMP), ami meg nyilván nem egy nanosec-es elérési idejű tároló. Ergo, a HDD szinte folyamatosan kerregett, amit ki kellett várni.

A windows 95-nek RAM igénye volt, de a cpu igénye egyáltalán nem volt magas.

2022. nov. 7. 06:22
 55/96 A kérdező kommentje:

Ott van, láthatod, hogy a hirdetésben a TOP gép egy pentium, amiben 8 MB RAM volt. A többi masina mind 486-os, 4 MB RAM-mal.

És megnézhetsz még hat-tíz korabeli ujságot, ugyanezt fogod tapasztalni.

2022. nov. 7. 06:25
 56/96 A kérdező kommentje:

"ugyanis a win85 egyáltalán nem volt lassú még 286 sx-en sem, ha volt a gépben legalább 6 MB RAM."

jav: ugyanis a win95 egyáltalán nem volt lassú még 386 sx-en sem, ha volt a gépben legalább 6 MB RAM.

2022. nov. 7. 06:47
 57/96 anonim ***** válasza:
95%

54:

"Nos, akkoriban (1995 aug.) elég homogén volt a társadalom által tulajdonolt gépek halmaza."

Én nem írtam dátumot, de azt hittem egyérteű, hogy az akkoriban alatt azt értettem, amikor a Windows 95 már elterjedt volt. Nos, megjelenésekor nem volt elterjedt, nem is volt elterjedt, de valójában épp azért nem volt za, mert az akkori átlag gépek kevesek voltak hozzá a gyakorlatban.

Mint írtam, épp 95-ben vettünk új gépet, és nem véletlenül használtunk Windows 3.1-et.

A Windows 95 inkabb 97-re terjedt el Magyarországon, akkorra már sokaknak volt Pentiuma.

"Azt senki nem tudta, hogy a win95 milyen erős hardverigénnyel bír, ezért aztán a win95 feltelepítése után sokan vissza is álltak a 3.1-re."

Vicces, hogy lehülyeségezted az eredeti állításomat, mostmeg majdnem szó szerint leírod ugyanezt.

"Tehát az egyszerűen hülyeség, amit állítasz.

Akinek akkor, 1995-ben 486 DX-4 100-asa volt, 8 MB RAM-mal, az igen jól volt felszerelve."

Tehát megismétled, hogy hülyeség, majd teszel egy újabb olyan állítast, ami ezt a "hülyeséget" igzaolja.

Igen, az a gép akkor jónak számított. A Windows 95-höz meg még ez a jónak számító gép is kevésnek számított a gyakorlatban. Ezért sem terjedt el akkor még a 95.

"Amúgy, a másik állításod sem igaz, ugyanis a win85 egyáltalán nem volt lassú még 286 sx-en sem, ha volt a gépben legalább 6 MB RAM."

Nem volt olyan, hogy 286 SX (286-oson eleve nem is futhatott volna 32 bites oprendszer), 386 SX volt, de azon sem futott egyáltalán a Windows 95, mert 386 DX volt a minimum hardverigénye, de a gyakorlatban, mint írtam, az is kevés volt hozzá, nagyon lassú volt annyival.

De, a CPU igénye is relatív magas volt a gyakorlatban, bár nyilván nem minden felhasználásnál jött elő.

2022. nov. 7. 06:55
 58/96 anonim ***** válasza:
95%

"Ott van, láthatod, hogy a hirdetésben a TOP gép egy pentium, amiben 8 MB RAM volt. A többi masina mind 486-os, 4 MB RAM-mal.

És megnézhetsz még hat-tíz korabeli ujságot, ugyanezt fogod tapasztalni."

Hoztál hirdetéseket abból az évből, amikor még nem volt elterjedt a Windows 95, miközben az én állításom az volt, hogy anno Pentium és 16 MB ram votl általános a Windows 95 használatánál, mert gyengébb gépeken lassú volt. Nem cska hülyeségeket írsz, de még hazudsz, csúsztatsz is, önkényesen definiálsz egy az általam említett előtti évet, csak hogy cáfolj valamit, amit nem is állítottam.

2022. nov. 7. 06:58
 59/96 anonim ***** válasza:
95%
Egyébként konkrét tapasztalat is volt, anno egyetlen ismerősöm sem használta 486 8 MB rammal a Windows 95-öt, pedig hivatalosan ez volt az ajánlott. Volt egy nagy kiállítás akkoriban, nem 95, már 97 eleje volt ahol netezésre kitettek ~50 gépet. Volt egy része, amin Pentium 90-esek voltak 8 MB rammal. Használhatatlanul lassúak voltak, mindenki kerülte.
2022. nov. 7. 07:01
 60/96 A kérdező kommentje:

Kezdesz fárasztó lenni.

Nem a 486-osodra mondtam, hogy hülyeség, hanem arra az állításodra, hogy egy olyan konfigon a win95 lassú lett volna.

Igenis, HÜLYESÉGET állítasz akkor amikor azt mondod, hogy:

"Akkoriban csak bátrak tették rá 486 DX, 8 MB ramos gépre"

Az is hülyeség, hogy 386 SX-en ne futott volna a win95. Íme:

The minimum configuration for running Windows 95 is a PC with 386 or better CPU, 4MB RAM and VGA monitor. However, for acceptable performance, a 486DX2-66 with 8MB RAM and a Super VGA monitor is recommended.

2022. nov. 7. 07:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!