Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Szivatják a PC-seket?

Szivatják a PC-seket?

Figyelt kérdés

1995-ben jött ki a win95. Akkoriban 4 MB RAM volt a standard.

Később, az XP megjelenésekor már 128, 256 MB dívott.

Meg kell jegyezzem, a 4 MB RAM-mal szerelt gépeken volt grafikus felület (win3.1m, win95), akárcsak ma.

Ma egy 4 GB RAM-ot tartalmazó PC abszolút belépő szintű gép, pedig ezerszerese a korábbi 4 MB-nak.

Ebből a 4 GB-ból az operációs rendszer megeszik alapban egyet, másfelet.

Kérdezem, mi a bánat folyik itt?

Ezerszer jobb processzorok, ezerszer több memória. És a szoftver, az ezerszer jobb lenne? Alig hiszem. Ez csak szivatás, nem?

2022. nov. 1. 15:25
 31/96 A kérdező kommentje:

"24: Akkor a parancssoros Debian-odon tervezz meg egy komplett lakóházat (nem egy irodaépületet, csak egy sima családi házat),"

Ezzel megint csak a hozzá nem értés kapott hangot.

Miért képzeli azt valaki, hogy egy CAD szoftvert csak akkor lehet futtatni egy mai gépen, ha azon a gépen egy lompos, szar windows terpeszkedik, ami lefoglalja az erőóforrások jelentős részét? Mi köze a kettőnek egymáshoz?

[link] (minimal config: 486/8 MB RAM)

"KolibriOS is a tiny yet incredibly powerful and fast operating system. This power requires only a few megabyte disk space and 8MB of RAM to run. Kolibri features a rich set of applications that include word processor, image viewer, graphical editor, web browser and well over 30 exciting games. Full FAT12/16/32 support is implemented, as well as read-only support for NTFS, ISO9660 and Ext2/3/4. Drivers are written for popular sound, network and graphics cards.

Have you ever dreamed of a system that boots in less than few seconds from power-on to working GUI? "

2022. nov. 2. 10:57
 32/96 A kérdező kommentje:
2022. nov. 2. 12:04
 33/96 anonim ***** válasza:
14%
Persze, azért növekszik a Windows gépigénye, mert a CAD-hez az kell. Találjatok még ki ilyen hülyeségeket...
2022. nov. 2. 13:05
 34/96 anonim ***** válasza:
89%

Nem nagyon értem a problémádat, hacsak tényleg nem komolyan gondoltad, hogy egy 4GB memóriával rendelkező PC (mindegy, mi fut rajta) desktop felhasználásra tényleg belépő szintűnek számít.

Számított. Valamikor 10 éve. Akkor vettem a mostani laptopot, és úgy voltam vele, hogy a "belépő" szintű 4 giga nem elég semmire, ezért kértem bele 8-at. Mára tartok ott, hogy a következőben 16 lesz (csak munkára, laptobpa, a Windows-os masinámban már most 16 van). A 8 még éppen elég, de már érzem a határait időnként.

És ez igaz a régiekre is. Próbáltál igazán használni Win95-öt 4 mega memóriával? Nem azt, hogy elinduljon, hanem tényleg. Dolgozni vele, több állománnyal, több szoftverben, időnként nagyokkal is. Arról meg nagyvonalúan feledkezzünk is meg, hogy a Win95 nagyjából a DOS-os memória modellel készült, kiegészítve a VMM-el, de 4-500 MB-nál többet meg sem tudott címezni (fizikai RAM-ból), szóval már csak ezért is szerényebb igényekkel kellett beérni :-)

Hogy írsz meg egy szakdolgozatot a Kolibrin 8 mega memóriával? LaTEX-ben max. Namost várd el az átlag júzertől, hogy ebben dolgozzon (pedig megéri). Ráadásul nagyon csúnya szegény :-) Egy hírportált nem nyitsz meg rajta emberi sebességgel, a weboldal adatai swap-ből fognak betöltődni (ha adtál helyet és ha egyáltalán betölti). Ugyan már.

Ma kisebb helyre (kevesebb nyersanyag) kisebb fogyasztással (környezetvédelem) sokszoros teljesítményt tudunk zsúfolni, amit ki is használunk, nem értem, mi ebben a probléma, ráadásul ha megnézed sokkal-sokkal olcsóbban, amit talán mi sem bizonyít jobban, hogy sokkal több emberhez eljut ez a technológia, mert ma már megfizethető, ellentétben a korábbi PC-k szerény teljesítmény melletti árához.

A szoftverekről most nem beszélek, voltak igazán nagyszerűek közöttük, de úgy, ahogy vannak azért most egyiket sem használnám (nem is nagyon tudnám mire, na meg el sem indulnának sem egy modern Windows-on, sem egy modern Linuxon).

2022. nov. 3. 17:35
 35/96 anonim ***** válasza:
16%

A kérdezőnek teljesen igaza van.

Próbáljátok ki például néhány napig a Word 2010-et (vagy akár a 2007-et), utána a Word 2013-tól felfele bármelyiket. Ég és föld a különbség. 2013-tól felfele mindegyik verzió esetében a szövegkijelölés lagol, a scrollozás akadozik, a képletszerkesztő belassul, teljesen mindegy, hogy milyen erős géppel használod. Funkcionalitásban viszont semmilyen érdemi előrelépés nem történt. A 2010-es hardver+szoftver kombinációval gyakorlatilag jobban tudsz dokumentumot szerkeszteni, mint a jelenlegivel.

2022. nov. 4. 07:17
 36/96 A kérdező kommentje:

34esnek.

Sajnos nem értesz a dologhoz, amiről itt szó van. Bocsáss meg, de egy gyengén eleresztett user színvonalán szólsz hozzá. Aki ilyen állításokat tesz, hogy 16 GB kell, az implicit úton, de az én állításomat támasztja alá. A Kolibri OS-t nem 8 megával kell használni, hanem már annyival is lehet. Egyébként, minden további nélkül elkészítek egy szakdogát a kolibri OS alatt, akkor is, ha csak 8 MB van a gépben. A kolibri OS annak igazolása, hogy van más, jobb irány is, lehet grafikus desktop OS ezer és ezer MB ram nélkül is. Magyarul, létezik a hatékonyságnak útja, módja. Amit a hardverről, annak fejlődéséről írsz, azt én osztottam eddig is.

Csak a szoftverek nem jeleskednek kihasználni a többletteljesítményből adódó lehetőségeket.

Szó nincs visszalépésről sem. A mai szoftverek egyikét-másikát ugyan simán lehetne downgrade-elni, akad, amit meg is érné, de ez nem szempont. A gond az, hogy adott a szó szerint ezerszeres hardver teljesítmény-többlet, de ennek javát felzabálják a shit, gány módon tákolt, parasztvakító szoftverek, de főleg a windows. Tisztelet a ritka kivételnek, mármint szoftver oldalon.

A különbség ott is megfogható, hogy meg kell nézni egy XP-t és egy mikro XP-t.

Mármint futás közben.

Nekem az egyik gépemen, ami egy száz éves IBM Thinkpad, 1 GB RAM-mal, mindkettő fel van telepítve és a mikro XP ugyanarra képes, amire a fullos, semmi gond vele. A "teljes" XP .iso file mérete 700 MB, a micro meg csak 99.

[Statistics]

Installation time, from end of formatting .......... 5 Mins 30 Secs

RAM Usage On First Installation ........... 39 Mb

Handles ................................... 2229

Threads ................................... 157

Processes ................................. 15

Entire Install Size ....................... 205Mb

Documents and settings folder size ........ 3.19 Mb

Program Files folder size ................. 2.79 Mb

WINDOWS folder size ....................... 199 Mb

Files In System32 ......................... 815

ISO File Size ............................. 99.9 Mb

[Services Remaining In Windows]

Cryptographic Services

DCOM Server Process Launcher

DHCP Client

Event Log

Logical Disk Manager

Logical Disk Manager Administrative Service

Network Connections

Plug and Play

Print Spooler

Remote Access Auto Connection Manager

Remote Access Connection Manager

Remote Procedure Call

Server

TCP/IP NetBIOS Helper

Telephony

Windows Audio

Windows Image Acquisition (WIA)

Windows Installer

Wireless Zero Configuration

Workstation

All these services are enabled on installation,

so you can start using Windows straight away.

2022. nov. 4. 08:10
 37/96 anonim ***** válasza:
87%
Na de és a 10 pontos kérdés: Miért is kéne a kőkorszakban ragadni ha a hardverek is fejlődtek... Annyiért kapsz 16gb ramot amennyiért 20 éve kaptál 256mb-ot.
2022. nov. 4. 08:29
 38/96 Alex Fly ***** válasza:
88%

Fordított logika...

A valóságban a hardverek fejlődése húzza magával a szoftvereket. Persze, a mai gépek teljesítményének töredékével is sok feladatot meg lehet oldani, de mondjon bárki egyetlen értelmes indokot arra, miért ne használjuk ki a lehetőségeket...

Hogy ne menjek messzire: a 90-es években egy Amigával olyan fotorealisztikus ray-tracing képeket lehetett előállítani, mint amilyenek ma a számítógépes grafika csúcsának számítanak. A különbség mindössze annyi,hogy ma már nem kell egy napot várni arra, hogy lerenderelje, hanem másodpercenként több tucatot rajzolnak ki -és ehhez nem foglalja le az összes erőforrást, hanem más feladat is futhat a háttérben. Mindehhez olyan szoftverre van szükség, amely felvan készítve a multitask üzemre -és olyan operációs rendszerre, amely képes kiszolgálni ezen programok igényeit.

Lehet példálózni a W95-tel, csak nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a DOS alkalmatlan egy mai átlagos számítógép erőforrásainak kezelésére -arra meg pláne, hogy azokat hatékonyan elossza a futó feladatok között és emellett biztosítsa azok futását is. Ehhez annál jóval komolyabb erőforrásmenedzserre van szükség,ami nyilván összetettebb kódot igényel, mint a faék egyszerűségű megszakításkezelés...

2022. nov. 4. 10:53
 39/96 A kérdező kommentje:

"Fordított logika."

Igen. Nálatok. Az, hogy a gányolt szoft elfüstöli a hardver erőforrásokat, nem kihasználása a hardvernek, hanem elpocsékolása. Ki mondta, hogy a win95-re kéne visszaállni? Én biztos, hogy nem.

2022. nov. 4. 11:12
 40/96 Alex Fly ***** válasza:
83%

@39: tetszik vagy sem, számítástechnika -beleértve a hardvert és a szoftvert is- a felhasználói igényeket követi. És azok egyre nőnek...

Annak idején az általad említett konfigurációk korában nem okozott gondot az, hogy pl. ha zenét hallgattam, akkor amellett már semmi másra nem lehetett használni a gépet -ez ma már elképzelhetetlen lenne.

Mint ahogyan az is,hogy egy adott szoftver változtatás nélkül, ugyanúgy fusson egy másik számítógépen, függetlenül attól, hogy az más hardverekből lett összerakva -és ennek biztosítása az oprendszer dolga.

2022. nov. 4. 12:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!