Vajon bevállhat a linux?
Sziasztok!
Alapvetően képkidolgozásra használnám, Adobe Photoshop, Adobe Lightroom programokkal. A FedoraOs asszem Linux disztrón gondolkodom, de ha van valakinek valami más tapasztalata más disztrókkal, örömmel fogadom. Elegem lett a Windows frissítésekből, mert folyamatosan lassították a rendszer, ami egyébként tökre nem egy sima eszkozparrkal van felépítve.
(16gb Ram, Intel i7, 250gb SSD, 1TB HDD) és egy GeForce GT 730 videokártya.
Hallottam Wine nevű programról, ami segít feltelepíteni Windows programokat Linuxra, de tényleg soha de soha nem volt még ezzel az OS-típussal dolgom, szval tapasztlanságom híján, szeretném segítségeteket, személyes tapasztalaitokra szánni magam.
Eddig egyébként Windows 10 Home-ot használtam, eredetit, s tudom, nem sokáig kap már frissítést, de a néhány legutóbbi - felesleges beépülő dolgokkal - feltűnően lelassították a rendszert.
So much előre is!
A képfeldolgozás az pontosan egy olyan terület, amiben a Linux azért kicsit le van maradva. Wine segítségével persze valszleg futtatható a Photoshop, Lightroom és van sok képfeldolgozó Linuxra is (Gimp, Krita, stb), de ha te Photoshophoz szoktál, akkor valszleg nehezen tudnád ezeket kezelni (legalább is eleinte) és nem is biztos, hogy minden általad használt funkció megvan.
Azt javaslom, hogy mielőtt ténylegesen áttérsz, tegyél fel virtuális gépbe egy Linuxot és tapasztald ki. Ha tetszik és elboldogulsz vele, akkor mehet a váltás.
Egyébként video a ps installálásról linux alatt.. ehhez hasonlókat is nézegess előtte.
13-as ezzel most mire gondoltál?
Egyébként a GIMP is egy teljesen jól használható szoftver. Nem tudom mi a baj vele. A háttér kitöltője még hatékonyabb is mint a Photoshoppé.
Átméretezésnél látványosan rosszabb eredményt produkál szinte mindegyik képszerkesztőnél/nézegetőnél (pl. Irfanview, Gthumb, ...). Akármelyik opcióval is próbálod, nem az igazi.
Sziasztok!
Végül úgy döntöttem, hogy tényleg nem érdemes kompromisszumot kötni a Linuxos natív programokkal. Inkább, ahogy #17 Ajánlotta, megpróbálom újra telepíteni a rendszert.
Kipróbáltam minden olyan tippet amit ajánlottatok, a virtual boxos tesztelgetést is tegnap óta nyúztam, de bonyolult számomra.
Maradok a Windows mellett, aztán legalább tudom, hogy nem kell majd valami kellemetlen meglepetésekkel szembenéznem - de, persze a Windows sem jófiú annyira...
Plusz, szokjak is át a Linuxra, mellette még az sem biztos, hogy egy napos fotózás anyagát kidolgozása közben valami bug nem vágja haza a meló közepén.
Maga A Linux megjelenése, letisztultsága tényleg szép, de meglehet, hogy nem kifejezetten a fotósok, videósok számára lett kitalálva, vagy csupán csak a gyártók nem célozzák meg a Linux rendszert, Linux felhasználókat.
Mindemelett, persze az is lehet, sőt tuti, hogy a többség Linux felhasználóknak, többnyire elég a GIMP is - nincs ezzel baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!