Hogy sikerült a Microsoftnak elkészítenie a legjobb asztali oprendszert?
Ugye volt számtalan project amiben nem volt kompetens az MS, a Windows NT viszont rendes gépeken nagyon jól el lett találva. A Unix-szerű rendszerek miért nem tudnak felzárkózni ebben a tekintetben?
* Mac
- Ősi FreeBSD alap, gyanús hogy spórolásból
- Számtalan verziószámmal régebbi GNU progikkal foltozva, gyanús hogy licenszváltozás miatt (ergo szoftver aktívan elavultabbá tétele kapzsiság miatt)
- Egeres használat lebutítva touchpad javára (macbook felhasználók elégedetten fel fogják mondani a "touchpad nem korlátoz" szöveget, de hülye lennék asztali géphez touchpadot használni)
- Túl nagy touchpad (mondjuk a célcsoport egy részének hasznos, mert a ~500mg koffeint tartalmazó agyonpörkölt Starbucks kávé után sok embernek remegne a keze)
- 64bit alatt semmi nem fut (úgy látszik komoly üzleti felhasználásról lemondott az Apple)
- Gyerekes animációk, például amikor egy ablakot minimalizálsz. A NEXTSTEP legalább tetszetősen és profin nézett ki.
- Saját hardverhez kötik (meg tudom venni simán, de miért vennék ilyet nagyon spec körülményeken kívül)
- Nem standard, ebből lehetnek problémái a felhasználónak. USA-n kívül kb. senki nem használja, ott is úgy 10% csak.
-- Újabban még a hardver sem standard, részben az Intel maszatolasa miatt. Az átlagnál jobb energiagazdálkodás (amúgy nem igazán az ARM érdeme) nekem nem éri meg hogy az eszközöm *nix-exkluzív legyen.
- stb, stb
Ergo csak médiában dolgozó embereknek igazán jó, vagy akik ezt szokták meg 20 éve. Na meg pár hipsternek.
* Linux (van ami BSD-kre is vonatkozik, de azokat nem tárgyalom külön mert így is túl hosszú)
- Nincs standard telepítés, meg kell bíznod az éppen aktuális disztródban és a repojában. RPM meg DEB nagyon későn jött.
- Ebből is látszik a számtalan különböző megoldás, egységesítés hiánya. Sokszor kell szívni az inkompatibilitás miatt.
- X11 nem biztonságos, össze-vissza van fejlesztve. Gayland közel sem elég kiforrott.
- GNOME okosteló szindrómában szenved, KDE bugos.
- Még kevésbé standard platform asztalon mint a macos
- Átlagnál gyakoribbnak érződő dependency hell
- Driver problémák, rossz energiagazdálkodás
- stb, stb
Nem a népszerűségre, az üzleti spekulációkra gondolok itt. Az független a minőségtől.
Szerintem messziről nem a legjobb.
MacOS-hez kell venned egy macbookot vagy egy mac-et melyeknek ára nem olcsó az itteni keresethez, megint összehasonlitod, hogy mennyi ez meg az egy macbookba vagy egy gamerbookban akkor mar a macbook annyira nem is vonzo ajanlat.
A linux nepszerűsége alábbhagy.
A windows meg barmilyen gepen elfut, kb mindegyik nb-ra ratelepitik, nagy a kompatibilitasa, akar összeraksz egy gepet, keszen vasarolod, elinditod mar telepitheted es kész.
Tört verziokrol ne is beszelve.
A windows húzóereje meg a játékok leginkabb
1#
Dehogynem sikerült. Pl. fejtsd ki hogy futtatsz natívan(!) 64-bit alatti programot rajta
2#
Nem értetted
Újra átnéztem a listát.
2 és fél tényt állítasz MacOS-ről.
2 tény: 64 bit és hogy saját hardverhez kötött.
Válasz: 64 bit, nekem aztán mindegy, semmiben sem gátolt eddig. A MacOS meg valóban nem is értelmezhető önmagában, csak a "csomag" részeként, amiben az OS, a hardver, az ökoszisztéma és a szolgáltatások vannak. Ezek nem választhatóak el egymástól.
Fél tény: hardver sem standard, mert szerinted "maszatol" az intel.
Most erre mit mondjak? Nem minden alkalmi módosítás "maszatolás" hardver fronton. Azért féltény, mert a "maszatolás" is egy véleményes dolog.
A kérdésed pedig nem is igazi kérdés, csak vállonveregetést kérsz.
Azt nem értem, hogy ha "simán" megvehetsz egy bármilyen apple terméket, arra amire való, akkor mégis mi gátol abban hogy legyen egy ÉS arra használd, amire való? Nem reagálok többet, válasz sem kell rá, csak költői kérdés volt.
"a Windows NT viszont rendes gépeken nagyon jól el lett találva"
A maga idejében igen, elég jól kitalált rendszer volt, és nagyjából azóta is abból él a Windows, mert túl sokat nem tett hozzá. Amúgy pedig nem a szoftverben igazán nagy a MS, hanem marketingben alkotott maradandót. Nem csoda, hogy Bill Gates is arról írt könyveket, nem az op.rendszerről.
5#
Tőlem mindegy hogy reagálsz-e, de válaszolok hogy pontosítsak.
Kb. minden pont igaz, pl. ha szerinted a macos bármilyen formában is standard asztali oprendszer akkor elvakult vagy
"Azt nem értem, hogy ha "simán" megvehetsz egy bármilyen apple terméket, arra amire való, akkor mégis mi gátol abban hogy legyen egy ÉS arra használd, amire való?"
Mert nincs rá szükségem, nem foglalkozom olyan niche dolgokkal amire való. Másra meg van sokkal jobb.
"64 bit, nekem aztán mindegy, semmiben sem gátolt eddig."
Nem rólad szól a világ, kb. minden tényleg fontos dologhoz használnak még régi progikat.
"hardver sem standard, mert szerinted "maszatol" az intel."
Az ARM átállásra gondoltam.
"A kérdésed pedig nem is igazi kérdés, csak vállonveregetést kérsz."
Freudi kópé.
"A MacOS meg valóban nem is értelmezhető önmagában, csak a "csomag" részeként, amiben az OS, a hardver, az ökoszisztéma és a szolgáltatások vannak. "
Marketingszöveg
"Linux ... meg kell bíznod az éppen aktuális disztródban és a repojában"
Mennyivel rosszabb, mint a Windows-ban bízni?
"számtalan különböző megoldás, egységesítés hiánya"
Ez nem a rendszer hibája, pláne nem a kernelé. Az a gond, hogy nyílt kódú, és többen csinálnak disztrót? Én ennek inkább örülök. Nem feltétlenül az a megoldás, hogy az egyetlen zárt kódot nyomom le mindenki torkán. :)
"X11 nem biztonságos, össze-vissza van fejlesztve."
??? - És amikor a Windowsban (10) háttérben van egy ablak, és alt+tab-bal képtelen vagyok előrehozni, de néha még egérrel is? (Napi szinten belefutok.)
"GNOME okosteló szindrómában szenved, KDE bugos"
Jól hangzik... lózung, már bocs. :)
"Még kevésbé standard platform asztalon mint a macos"
POSIX..?
"Driver problémák, rossz energiagazdálkodás"
Első nem a rendszer hibája, másodikat nem is értem.. :))
6#
Próbáltak már jobbat, de sajnos nem lett kész (Midori). A marketingben igaz, az az elterjedtséget magyarázza
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!