Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Vajon bevállhat a linux?

Vajon bevállhat a linux?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Alapvetően képkidolgozásra használnám, Adobe Photoshop, Adobe Lightroom programokkal. A FedoraOs asszem Linux disztrón gondolkodom, de ha van valakinek valami más tapasztalata más disztrókkal, örömmel fogadom. Elegem lett a Windows frissítésekből, mert folyamatosan lassították a rendszer, ami egyébként tökre nem egy sima eszkozparrkal van felépítve.

(16gb Ram, Intel i7, 250gb SSD, 1TB HDD) és egy GeForce GT 730 videokártya.

Hallottam Wine nevű programról, ami segít feltelepíteni Windows programokat Linuxra, de tényleg soha de soha nem volt még ezzel az OS-típussal dolgom, szval tapasztlanságom híján, szeretném segítségeteket, személyes tapasztalaitokra szánni magam.

Eddig egyébként Windows 10 Home-ot használtam, eredetit, s tudom, nem sokáig kap már frissítést, de a néhány legutóbbi - felesleges beépülő dolgokkal - feltűnően lelassították a rendszert.

So much előre is!

2022. szept. 26. 10:54
1 2 3
 1/21 SIDLER22 ***** válasza:
87%
Wine-al valóban fel lehet telepíteni például a Photoshoppot, de nagyon gagyin fog kinézni és lehet, hogy még bugos is lesz. Én nekem eddig semmilyen komolyabb programot nem sikerült wineal futtatnim úgy, hogy azzal ne legyen probléma (bár sokat még nem szórakoztam vele). Ha nincsenek túl speciális feladatköreid Photoshopban akkor azt mondom próbáld ki a GIMP-et. Azzal is lehet majdnem mindent csinálni és pluginokkal meg el tudod ugyanazt is érni szerintem mint photoshopban. Persze ha van valami olyan funkció ami csak Photoshopban érhető el és GIMPel sehogy nem lehet megvalósítani, akkor marad a PS.
2022. szept. 26. 11:08
 2/21 anonim ***** válasza:
79%

"Alapvetően képkidolgozásra használnám, Adobe Photoshop, Adobe Lightroom programokkal."

Amik natívan nem elérhetőek Linux alá - csak Windowsra és MacOS-re vannak.

"Hallottam Wine nevű programról, ami segít feltelepíteni Windows programokat Linuxra"

Felejtős:

[link]

Ha mindenáron Linuxozni akarsz, akkor az Adobe programjai helyett keress Linuxon natívan elérhető alkalmazásokat.

Példának okáért ott van a Gimp ( [link] ), a DarkTable ( [link] ) vagy a RAWTherapee ( [link] ) - ezek elérhetőek Windowsra is, kitesztelheted, hogy mennyire tudsz boldogulni velük.

2022. szept. 26. 11:09
 3/21 anonim ***** válasza:
70%
Próbáld ki virtualboxban (virtuális gépen), ott felraksz egy linuxot, kipróbálod sikerül-e installálni és ha nem, akkor nem kell dobnod a rendszert..
2022. szept. 26. 11:10
 4/21 anonim ***** válasza:
83%
De egyébként, szerintem nem éri meg az erőfeszítést, azon okból, amit előttem írtak.
2022. szept. 26. 11:15
 5/21 anonim ***** válasza:
77%

"Windows 10 Home ... tudom, nem sokáig kap már frissítést"

Még jó 3évig kap, utána meg ingyen frissíthető 11-re, amit szinén legalább egy évtizedig használhatsz...

2022. szept. 26. 11:53
 6/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm Mindenkinek! 👍

#3,Rendben, a Virtual Box tetszik, kipróbálom, aztán talán tényleg megkímélem magam felesleges idegességtől.

#1, Gimppel dolgoztam már még a grafikus suliban, de már akkor is sokkal kézenfekvőbb volt a PS, szval, nem biztos hogy tényleg szeretnék kompromisszumot kötni natív progrikkal etéren.

2022. szept. 26. 11:56
 7/21 A kérdező kommentje:
#5, Ezt nem tudtam. Legutóbbi információm, tudomásom szerint gondoltam.
2022. szept. 26. 11:58
 8/21 anonim ***** válasza:
70%

Gimp ingyenes, PS fizetős (csak lopva van ingyért).

2022. szept. 26. 12:07
 9/21 A kérdező kommentje:

#8, Legális vállalkozásban, jobb ha a programok is legálisan vannak a tulajdonomban, nem igaz?

Inkább fizetek elő, mintsem bármi problémám legyen valamikor.

2022. szept. 26. 12:16
 10/21 anonim ***** válasza:
90%
Ha Windows-os programokkal szeretnél dolgozni, akkor felejtsd el a Linuxot.
2022. szept. 26. 12:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!