Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért nem lehet az Excelben...

Miért nem lehet az Excelben körkörös hivatkozást csinálni?

Figyelt kérdés

2022. ápr. 18. 16:16
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
81%

Ja, hogy te az "x=x+1" analógiájára találtad ki az "A1=A1+1"-et...

Fhú... Édesjóistenem...

Tényleg f*ngod sincs az egészről. A cellahivatkozások nem matematikai változók. A képlet meg képlet, és nem egyenlet.

Nem mellékesen: az "x=x+1"-nek nem "-1" a megoldása, hanem az üres halmaz. Nincs olyan szám, ami önmagánál 1-gyel nagyobb. :-D

2022. ápr. 18. 17:11
 12/49 A kérdező kommentje:

1;

Nem értem miért baj, hogy felvetek egy lehetőséget, vagy másokat megkérdezek róla.

2;

Valóban, az egyenletrendszer leírásához nincs szükség körkörös hivatkozásra. Az ötletem a táblázatkezelő programok kiegészítésére vonatkozott, nem értem ez miért nem állja meg így a helyét.

3;

Miért nem?

Az egyenlet megoldása pedig: A1=-1

2022. ápr. 18. 17:12
 13/49 A kérdező kommentje:

Kedves #11

Az x=x+1 egyenletnek nem mondtam, hogy van megoldása.

Az A1=2*A1+1 egyenlet megoldása -1

2022. ápr. 18. 17:15
 14/49 anonim ***** válasza:
55%

"Az A1=2*A1+1 egyenlet megoldása -1"

Képtelenség, ennek Excelben nincs megoldása. Itt egyszerre definiálja magát egy cella, majd saját magával műveletet végez. Az A1 nem változó, hanem egy azonosító, konkrétan a cella tartalmára hivatkozol vele.

2022. ápr. 18. 17:20
 15/49 anonim ***** válasza:
100%
Mert az egyenlet megoldására vannak errre szolgáló célprogramok, a táblázatkezelőnek más a célja. Ez kb. olyan mintha balettcipőben akarnál sielni...
2022. ápr. 18. 17:20
 16/49 A kérdező kommentje:

Igen, Excelben nincs megoldás. A felvetés a táblázatkezelő program bővítésére vonatkozik.

Jogos, jó példával nem tudok előrukkolni, de nem jelenti hogy nem lehet haszna

2022. ápr. 18. 17:25
 17/49 anonim ***** válasza:
100%
16: értelmetlenül elbonyolítaná, és még drágább és még sz*abb lenne. Már így is feleslegesen sok ökörség van bele építve, és egyre kevésbé használható.
2022. ápr. 18. 17:27
 18/49 anonim ***** válasza:
85%

"Nem értem miért baj, hogy felvetek egy lehetőséget"

Nem baj. A baj az, hogy miután elmagyaráztuk többen, hogy ez miért hülyeség, képtelen vagy felfogni, és csak ontod a hülyeséget, mint valami beakadt lemez.

"nem értem ez miért nem állja meg így a helyét."

Mert nincs értelme. Már csak azért sem, mert: honnan a véreres lóbrokiból tudná szerencsétlen szoftver, hogy te most képletet akarsz számoltatni vele, vagy egyenletet akarsz megoldatni?

Tudod, mindegyik szoftvernek van egy adott alkalmazási területe. Amitől persze kisebb-nagyobb mértékben el lehet térni, de így az eredmény korántsem biztos, hogy ideális lesz.

A táblázatkezelő nem egy számítógépes algebrai rendszer. Az elsődleges feladata, hogy táblázatos formában megadott számadatokkal tudjon (elsősorban) numerikus műveleteket végezni. Erre való. Persze, pár másik dologra is használható, csak kompromisszumok árán, és persze meg kell találni a módját. Én már láttam olyat, aki kvázi szövegszerkesztőnek használta, csak mert a dokumentumában volt egy-két táblázat. Végülis hellyel-közzel működött is az ötlete, csak mondjuk szövegszerkesztésre egyszerűbb lett volna szövegszerkesztőt használni. De láttam már Excelt adatbáziskezelésre, és weblapkészítésre is használni. Előbbi még nem is akkora nagy ökörség, elvégre vannak adatbázisfüggvények is, csak hát vannak olyan szoftverek, amik ezt sokkal jobban, könnyebben, és gyorsabban elvégzik. De láttam én Tetrist megvalósítva Excelben. Nem sok értelme van, mókának jó, de gyakorlati haszna alig valami.

Szóval lehet feszegetni a határokat, csak nem biztos, hogy megéri, és persze tudni kell a módját.

Ha te egy képletet beírsz, akkor azzal számolásra utasítod a szoftvert, hogy értékelje ki a beírt KÉPLETET. És nem arra, hogy oldja meg az adott egyenletet. Ha te ezt szeretnéd megoldani, akkor ennek a módszerét neked kell megtalálni. Tipikusan erre találták ki a VBA nyelvet, amivel komplett programokat írhatsz Excelen belül.

"nem értem ez miért nem állja meg így a helyét."

Mert nincs értelme az adott szoftverben. Ez egy táblázatkezelő. Nem az a feladata, hogy a matekházit megoldja. Így is a felhasználók 99%-a még az alapvetőbb funkcióknak is csak kb. a felét használja ki, tök felesleges tovább hízlalni a szoftvert olyasmiért, amit alig valaki használna ezen szoftveren belül, és egyébként is: amire vannak megfelelő célszoftverek. GeoGebra, SageMath, KAlgebra, PhotoMath, Microsoft Math, hogy csak pár ingyenes célszoftvert mondjak. Ezek valók arra, hogy például egyenleteket oldj meg. Lehet lázadni, de nem érdemes. Számtalanszor bebizonyosodott, hogy azok a szoftverek, amik túl sok mindent akarnak magukba integrálni, nem lesznek túl sikeresek. Főleg ha egy kereskedelmi szoftverről van szó, aminek mondjuk emiatt drágulna az ára.

"Miért nem?

Az egyenlet megoldása pedig: A1=-1"

Innentől kezdve ez nem számítástechnikai probléma, hanem az általános iskolai matematika tudásanyag hiánya.

Csak úgy hatalmas nagy zárójelben: ha az "ellenőrzés" nevű lépést nem hagynád ki az egyenlet megoldása során, akkor egyből rájönnél, hogy hibás a megoldásod. De gondolom, te még életedben nem ellenőriztél le egyetlen egyenletet sem.

2022. ápr. 18. 17:38
 19/49 anonim ***** válasza:
100%

"A felvetés a táblázatkezelő program bővítésére vonatkozik."

Ismét kérdem: minek?

Aki annyira nagy májer, az megírja VBA-ban. Aki meg nem mazochista, az indít egy GeoGebrát, és mindenféle ökörködés nélkül kiszámoltatja vele. Vagy akármelyik számítógépes algebrai szoftverrel. Van olyan, ami még le is vezeti az egyes lépéseket. Felesleges az Excelt ide bevonni.

"de nem jelenti hogy nem lehet haszna"

Több kárt okoz, mint hasznot. Ugyanis innentől kezdve következetlenné tenné a képletbevitelt, és csak még nagyobbra hízna a már így is tekintélyesen nagy szoftver.

2022. ápr. 18. 17:43
 20/49 anonim ***** válasza:
100%

"Az x=x+1 egyenletnek nem mondtam, hogy van megoldása.

Az A1=2*A1+1 egyenlet megoldása -1"

Oké, jogos.

De az alapfelvetésed ettől még továbbra is értelmetlen, a táblázatkezelőknek meg továbbra sem érted a logikáját.

2022. ápr. 18. 17:44
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!