Miért nem lehet az Excelben körkörös hivatkozást csinálni?
Kedves #18
Az utolsó bekezdésedhez:
Lehet összekeverted a felvetett egyenleteimet 2 is volt
x=x+1
A1=2*A1+1
Én a másodikra írtam, hogy a megoldás -1
Ellenőrizzünk együtt: :DD
A1=2*A1+1
-1 = 2*(-1) + 1 ?
-1 = -2 + 1
-1 = -1
Jééé, és tényleg annyi
Pontosan tudom mit jelent egy cellahivatkozás!
Igen, hülyeség lenne az Excelt bővíteni ezzel a funkcióval.
Ettől függetlenül más táblázatkezelőknél nem feltétlen.
Például egy hatalmas barátságtalan egyenletrendszert könnyebben lehet átlátni táblázatos formában, de ez szubjektív.
"Pontosan tudom mit jelent egy cellahivatkozás!"
Nem.
"Ettől függetlenül más táblázatkezelőknél nem feltétlen."
De. Az érvek ugyanazok. Tök mindegy, hogy melyiket akarnád felesleges funkciókkal teletömni, az továbbra sem arra való. Sem a LibreOffice Calc, sem a Gnumeric, sem a WPS Spreadsheet, egyik sem.
"könnyebben lehet átlátni táblázatos formában"
Tényleg szubjektív, de szerintem te vagy az egyetlen, aki ezt így gondolja. Egyáltalán: mik alkotnák a táblázat celláit? Mert ha egymás alatti cellákba beírod az egyenleteket, azza pont ugyanott vagy, mint amikor egymás alá beírod GeoGebrában az egyenleteket.
A cellahivatkozás eredetileg azt jelenti (jelen esetben), hogy a hivatkozott cella kiértékelésre kerül, hogy felhasználhassuk a hivatkozó cella értékének kiszámolására.
Az eredeti definíció kiterjesztésére vonatkozott az itt kialakult vita.
Esetleg egy táblázatkezelő aminek ez a fő/meghatározó szolgáltatása?
"Az eredeti definíció kiterjesztésére vonatkozott az itt kialakult vita."
Nem. Arra vonatkozott, hogy te értetlenkedsz, és alapvető dolgokkal nem vagy tisztában.
De oké, definiáljuk át. Az autóbuszt meg definiáljuk át légi közlekedésre képes járműre. Tudod, a baj, hogy akkor az már nem autóbusz lesz, hanem repülőgép. Ebből adódóan pedig csorbul az eredeti funkciója. (Megnézném, hogy hogyan szállítasz utasokat egy Airbus-szal Gyöngyösfaluról Lukácsházára...) Remélem, érted az analógiát! Lehetne "átdefiniálni" alapvető dolgokat, de akkor azok már mást jelentenének, és más funkcióval bírnának. Végső soron meg megnehezítenék annak a használatát, amire ténylegesen kifejlesztették őket.
Tudom, ha valami nem egyezik a megrögzött elképzelésedhez, akkor ha 48-szor leírjuk, akkor sem vagy képes felfogni, de hadd tegyek még egy utolsó próbát! A cellahivatkozásnak pont az a lényege, hogy valamilyen módon - általában sor- és oszlopazonosítóval - utalni lehessen egy másik cella tartalmára. Ennek lehetőleg egyszerűnek kell lennie, ugyanis ez egy nagyon gyakran használt jellemzője a táblázatkezelőknek. Továbbá feltétel, hogy a cella értékének a hivatkozáskor ismernek kell lennie. Miért? Mert ismeretlen értékre nem lehet hivatkozni, hiszen akkor nem lehet megállapítani, hogy mi is az az érték. (Nem egy atomfizika ezt felfogni...) Ha viszont egy cellában saját magára hivatkozol, akkor ez a feltétel nem teljesül, és így nem állapítható meg a tartalma.
Ha viszont ugyanarra a jelölésrendszerre két különböző funkciót is egyszerre rábíznánk, akkor az eredmény nehezen értelmezhető, és bizonytalan lenne. Esetedben: mi döntené el, hogy egy cellahivatkozás mikor cellahivatkozás, és mikor változó? (Egyáltalán: ha egyenletet akarsz megoldani, akkor mi a fenének cellahivatkozás?) Teljesen feleslegesen bonyolítaná meg a szoftver használatát, ami még így is túl nehéz egyeseknek. (Igen, célzás volt.) Jelezném: egy olyan funkcióért, ami nem célja az adott szoftvercsoportnak, és ebből adódóan NAGYON kevesen használják.
De mondok még jobbat: vajon miért nem lehet Excelben fotókat retusálni? Hiszen mennyire jó lenne táblázatos formában fényképeket kiigazítani, nemde? Miért nem lehetne ezzel is bővíteni a szoftver képességeit? (Válaszold meg magadnak! Aztán vagy rájössz, hogy miért butaság, amit kérdeztél, vagy kiderül, hogy teljesen menthetetlen vagy.)
De még ennél is mondok jobbat: írd meg! Csináld meg! Senki nem tart vissza, hogy írj egy szándékosan túlbonyolított, és matematikailag következetlen - ergo megbízhatatlan - táblázatkezelőt, ami azért neked a szívedet megdobogtatja. Annyira jól tudsz okoskodni, hát csináld meg!
"Esetleg egy táblázatkezelő aminek ez a fő/meghatározó szolgáltatása?"
Az nem táblázatkezelő.
Az az érdekes, hogy a számábrázolás különlegességei miatt kijönn a helyes válasz túlcsordulás után.. lásd 0, 1, 3..2147483647, -1
Nyilván minden bit 1 lesz.
Belátom, sok szempontból erőltetett belevinni egy táblázatkezelőbe ezt a funkciót. Megint utalhatnék az átláthatóságra, de inkább nem ismétlem magam.
+nem leszek menthetetlen eset, mert nem értünk egyet
"Az az érdekes, hogy a számábrázolás különlegességei miatt kijönn a helyes válasz túlcsordulás után.."
Nem.
Még egy egyszerű túlcsordulást sem vagy képes értelmezni.
De elismertem hogy sok szempontból igazad van.
"Belátom, sok szempontból erőltetett belevinni egy táblázatkezelőbe ezt a funkciót".
Nem értem...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!