Szerintetek forduljak a fogyasztóvédelemhez?
#1: ha a gépével lenne hiba, akkor nem kapná azt a választ, hogy "belső hiba", meg hogy javítják.
Szerintem igen, fordulhatsz hozzájuk. Tök mindegy, hogy mennyi a havidíj, te fizetsz egy szolgáltatásért, amit ők nem biztosítanak megfelelően.
3-as: Ohohhhóó! Akkor te még nem jártál így. Minden egyes szolgáltató, legyen az kliens, internetszolgáltató stb. mondhat olyat hogy " belső hiba van ". Én UPC-s vagyok, és egyszer sikeresen tönkre tettük a netkábelt. Rá lett húzva bútorpakolásnál egy szekrény, így egy kevésbé látható ponton gyakorlatilag szétment. Nem tudtuk mi a baj, betelefonáltunk, és mondták hogy " Látjuk a bajt, belső problémák vannak, hamarosan kijavítjuk ". Később vettem észre a dolgot, kicseréltem, és jó lett.
Másik példa: Originen megvettem a Medal of Honor Airborne-t. Tudni kell hogy úgy árulják, hogy a régi EA klienst használja, ami már nem létezik. Pong fiók kell neki, úgy hogy erről egy szót nem szól. A játék nem működik ha nem a Windows-ot tartalmazó meghajtóra teszed. Erre a rajongók jöttek rá.. Na de.. a Support mit írt nekem? Belső kapcsolati problémák miatt nem csatlakozik az Airborne. És van akinek 2012 óta ugyan az a baja a játékával.. Nincs semmi belső kapcsolati probléma, csak nem tudnak megoldást a dologra. Mai napig árulják, mai napig ugyan az a probléma Win7-től felfele. Mit mondanak rá? Speciális csapathoz irányítják a problémát (tavaly július óta teszik ezt..), vagy hogy majd egyszer csak helyrejön.
Tisztelt Kérdező!
A szolgáltató köteles az internet minőségre vonatkozó hibabejelentést 48 órán belül kivizsgálni és annak alapján értesíteni az előfizetőt a hibaelhárítás körülményeiről. A szolgáltatónak a hibabejelentést nyilvántartásba kell vennie és a hiba elhárításának módjáról és időpontjáról, eredményéről a szolgáltatónak az előfizetőt értesítenie kell. Ezen kívül a szolgáltató köteles az előfizető által bejelentett, a hibabehatároló eljárása eredményeként valósnak bizonyult, érdekkörébe tartozó hibát a bejelentéstől számított 72 órán belül kijavítani.
A hiba javításának sikerességéről a szolgáltatónak meg kell győződnie. Nem minősül elhárítottnak a hiba, amennyiben az előfizető az eredeti hibabejelentés szerinti hibát ismételten bejelenti a hiba elhárításáról szóló szolgáltatói értesítéstől számított 72 órán belül.
Amennyiben a szolgáltató a hibát neki felróható okból 72 órán belül nem hárítja el, a határidő utáni időtartamra az előfizető kötbérre jogosult.
A kötbér összege, a szerződésben vállalthoz képest alacsonyabb minőségű szolgáltatás esetén a havidíj egy napra vetített összegének a négyszerese, teljes szolgáltatás kiesés esetén (ha a szolgáltatást egyáltalán nem lehet igénybe venni) az előbbi összeg nyolcszorosa. A kötbért nem kell igényelni, azt a szolgáltató automatikusan köteles kiszámítani és az előfizetőnek jóváírni.
A fenti határidők, illetve a kötbérfizetési kötelezettség kizárólag akkor terheli a szolgáltatót, ha az adott hibát az előfizető bejelentette.
Tájékoztatjuk, hogy az előfizetőnek lehetősége van az elektronikus hírközlési (pl.: televízió, internet vagy telefon) szolgáltatásra vonatkozó szerződést bármikor felmondani (azaz egyoldalúan a jövőre nézve megszüntetni). Nem mellékes azonban, hogy az előfizető határozott vagy határozatlan időtartamra kötötte-e meg a szerződést.
Ha a határozott időtartamú szerződést, amelyben kedvezményeket vett igénybe az előfizető („hűségszerződés”), még a határozott idő lejárata előtt akarja felmondani, akkor a szolgáltató által meghatározott mértékű pénzösszeget (jellemzően kötbér címén) kell megfizetnie. Ez az összeg azonban semmiképp sem lehet több, mint az előfizető által már a felmondási idő lejártáig igénybe vett kedvezmények összege (pl. az elengedett belépési díj, a kifizetett havidíj). Azaz a szolgáltató kizárólag az előfizető által, a felmondásig igénybe vett kedvezményeket követelheti, a felmondáshoz egyéb hátrányos jogkövetkezményt nem fűzhet. Ebben az esetben a szerződés felmondási ideje legfeljebb 8 nap lehet.
Azonban a fogyasztó nem köteles a kötbér megfizetésére az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló 6/2011 (X. 6.) NMHH rendelet 21. § (5) bekezdése alapján. E szerint a szolgáltató nem kötelezheti kötbér megfizetésére a fogyasztót, amennyiben például a miatt mondja fel az előfizető az előfizetői szerződést, mert a szolgáltató a hibabejelentéseit követően a hibát 30 napig nem tudja elhárítani.
Tájékoztatjuk, hogy a fentiekben említett kötbér, illetve a szerződés felmondása vonatkozásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordulhat, amely széles körben jogosult vizsgálni, hogy a hírközlési szolgáltatók betartják-e a jogszabályokban és az Általános Szerződési Feltételekben foglaltakat.
Az NMHH elérhetőségei:
Honlapcím: www.nmhh.hu
E-mail: info@nmhh.hu
Levelezési cím: 1376 Budapest, Pf. 997.
Fax: (+36 1) 468 0680
Központi tájékoztatási telefon: (+36 1) 468 0673
Kérjük, hogy a hatóság tanácsadó tevékenységéről való visszajelzés érdekében - akár név nélkül - töltse ki az alábbi linken található, egy perces ügyfél elégedettségi kérdőívet: [link]
Köszönjük!
Üdvözlettel: NFH Fórum admin1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!