Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Mi történt a gyalogló chattel?

Mi történt a gyalogló chattel?

Figyelt kérdés

7-8 éve még sokkal jobb volt. Néhány hete ismét feljárok.

Most felnéztem, alig vannak fent 50-en. Akivel beszélgettem, ok nélkül kitiltották. Egy csomó szobát megszüntettek A regisztrálatlanokat hol beengedik, hol nem.

Mindenki panaszkodik, hogy nehéz regisztrálni és durva a moderáció.

A gyalogló facebookján viszont az (új?) tulaj olyanokat ír, hogy jobbá akarták tenni a chatet, nem tudnak nit csinálni, ha nem jönnek az emberek..

De nekem úgy tűnik, ők üldözik el az embereket az intézkedéseikkel..Nem tudom, ennek mi értelme, mintha tönkre akarnák tenni a saját chatüket.

2023. aug. 31. 11:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
94%
Változnak a divatok. Nyilván lehet, hogy az új vezetés sem a legkompetensebb, de azért az elmúlt 7-8 évben rengeteg dolog változott.
2023. aug. 31. 12:23
 2/13 A kérdező kommentje:

Pl. mi változott?

Hát már nekem sem játszik annyira fontos szerepet az életemben chat, mint régen, de akkor is feljárnék néha...

2023. aug. 31. 12:24
 3/13 anonim ***** válasza:
94%

#2: Például változott az Internet: régen az IRC vagy a webes csevegőszolgáltatások - mint a Gyalogló Chat, a chat.hu - voltak az elterjedtek, most a közösségi média - Facebook (azon belül a Messenger azonnali üzenetküldő), a Tiktok, stb...

Változtak az Internetet használók: akikkel te régen, 7-8 éve beszélgettél, megváltoztak, nem érnek rá adott csevegőoldalakat használni.

Mivel egy csevegőszolgáltatás fenntartása - pláne ha nincs mögötte valós, tevékeny közösség - pénzbe kerül, ezért a régi tulajdonos eladta, az új tulajdonos meg pénzt akar realizálni belőle. Ez van, ilyen a piacgazdaság.

2023. aug. 31. 13:41
 4/13 A kérdező kommentje:

3:

Jó, de elég nehéz úgy pénzt keresni a csevegőoldallal, hogy elüldözöd a felhasználók 70%-át.

Egyszerűen nem értem.

2023. aug. 31. 14:08
 5/13 anonim ***** válasza:
95%
#4: A felhasználók nagy része alapvetően úgyis "elpártolt", mert vannak "kényelmesebb" alternatívák. Így az új tulajdonos - valós közösség híján - maximum vegetálhat.
2023. aug. 31. 14:27
 6/13 anonim ***** válasza:

"Pl. mi változott?"

Például az online kommunikációs szokások. A chatelés a 2000-es években élte fénykorát, és bár azóta is bizonyos körökben nagyon népszerű (egyes, főleg szakmai IRC-csatornákon még ma is pezsgő élet van), az emberek többsége inkább a közösségi média felé fordult, és általános jelenség, hogy veszített a varázsából az idegenekkel folytatott kötetlen csevegés. Utóbbinak is több oka van, egyrészt: azért nem teljesen veszélytelen dolog, és sokakat ezért is visszatart; másrészt: ma már az összes ismerős, haver, barát fent van valamelyik platformon, és a többség inkább velük beszélget, mint idegenekkel. (10-20, de akár még 7-8 éve sem volt ennyire általános az online jelenlét.) Illetve az újdonság varázsa: régen ez egy újnak ható dolog volt, ezért a vonzereje is nagyobb volt.

Továbbá általánosságban is megváltoztak az internethasználati szokások. Régebben az időleges, de aktív jelenlét volt a jellemzőbb, ma inkább a folyamatos, de nagyrészt oasszív jelenlét. Közérthetően: régebben az volt a jellemző, hogy az ember leült a gép elé, és puszta szórakozásból chatelgetett. Most az a jellemző, hogy folyamatosan online (leginkább a telefonoknak köszönhetően), és ha kap valami értesítést, akkor válaszol rá. Most már ritkább az, hogy az ember leül másfél órára, hogy na, akkor most chatelek.

A szakmai(bb) diskurzusok is áttelepültek más platformokra. Például hazai szinten erre az oldalra. (Bár mint említettem, az IRC-szervereken a szakmai csatornák még mindig virágkorukat élik.)

2023. szept. 1. 12:00
 7/13 anonim ***** válasza:

"Jó, de elég nehéz úgy pénzt keresni a csevegőoldallal, hogy elüldözöd a felhasználók 70%-át.

Egyszerűen nem értem."

Nem mindenki ért mindenhez. Ennek az "állatorvosi lova" az iWiW. Jócskán megelőzte a korát, már akkor népszerű volt, amikor a MySpace, vagy a Facebook még épp, hogy csak a szárnyait bontogatta (sőt, időben is előbb volt), és mindaddig töretlenül szárnyalt a népszerűsége, ameddig a Telekom (vagy tudja a fene, hogy akkor éppen hogy hívta magát) meg nem vette. Ott aztán egy inkompetens vezetépshez került az egész, akik csak a pénzt látták, és a lehető legkevesebb befektetéssel akartak minél több pénzt lehúzni róla. Ennek az lett az eredménye, hogy érdemi fejlesztések alig voltak (egy kezem is sok hozzá, hogy megszámoljam), és miközben a tulajdonos csak ült tétlenül, a felhasználók szép lassan elvándoroltak a konkurenciához. Akkor kaptak észbe, amikor már megállíthatatlanul elindultak a lejtőn.

De hasonló utat jár be a Freemail is. Az, hogy még létezik, az egyedül annak köszönhető, hogy - amikor még tényleg jó volt - olyannyira beégett a köztudatba, hogy még azóta is rengetegen használják. Közben pedig érdemi fejlesztések ott sincsenek, a rendszer egyre instabilabb, és eljön az az idő, amikor már az egykori hírneve sem lesz elég a felhasználók megtartásához. Az is el fog néptelenedni.

Ugyanez van a Gyalogló Chattel is. Van egy inkompetens vezetés, akik szeretnének pénzt csinálni a szolgáltatásból, de baromira nem értenek hozzá, hogy hogyan kéne ezt rendesen üzemeltetni.

2023. szept. 1. 12:11
 8/13 anonim ***** válasza:

#7: Nem mondanám ezt teljes "inkompetenciának".

A Facebook, a Google azért tudott előre törni, mert - hallgatva az "idők szavaira" - "rájöttek", hogy nem elég a hagyományos "kirakunk pár reklámot a mindent ingyen elváró felhasználóknak és abból lesz a bevétel" (mert ezen szolgáltatások fenntartása pénzbe kerül), hanem a felhasználókból (a bennük kialakított dopaminfüggőségből), az általuk megosztott tartalmakból (legyenek azok akár privát jellegűek) lesz a bevétel.

Ez persze jó a cégnek, de az utóbbi évek gazdasági monopólium és adatvédelmi botrányai (illetve a pszichológusok figyelmeztetései) rámutattak arra, hogy ennek vannak hátulütői.

Persze jönnek létre nyílt forrású, saját magad a közösségednek hosztolható, federált/elosztott, végponttól-végpontig tartó titkosítást nyújtó, adatvédelemre jobban ügyelő, a felhasználót kevésbé terhelő megoldások, de azok kiszolgálása is pénzbe kerül, az azokra történő átmigrálás a megszokás miatt nehézkés.

2023. szept. 1. 12:33
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hosszú válaszokat.

Én azt abszolút értem, hogy változtak a felhasználói szokások, csak az bosszant fel, hogy pl. több ismerőstől hallottam, hogy újra megpróbálnák a chatet, felmentek a gyaloglóra, aztán léptek is ki, mert pl. a moderátorok rájuk szálltak, vagy eleve nem is engedték regisztrálni őket, mert hamis adatokat adtak meg (azt honnan tudják?:))

Szóval persze eljárt felette az idő, de még mindig feljárnának kb. 34-x ennyien, ha normálisan működne.

2023. szept. 1. 13:03
 10/13 anonim ***** válasza:

"Szóval persze eljárt felette az idő, de még mindig feljárnának kb. 34-x ennyien, ha normálisan működne."

Igen.

Mint ahogy az iWiW-et is kb. 1 milliárdan használnák ma, ha annak idején nem bénázzák el. (A Fb meg valószínűleg csak egy mellékes fejezet lenne a közösségi oldalak történetében.)

De sajnos nem így történt, és nem így történik a Gyalogló esetében sem.

Én csak annyit tudok javasolni, hogy esetleg próbáljatok ki más chat-platformokat is, a chat.hu például még létezik az egykori nagyok közül, bár pár éve, amikor legutoljára fent voltam, már elég lagymatag volt az élet, a normális tagok eltűnek, a perverz barmok maradtak... de ki tudja, egy próbát talán megér. Vagy felmentek valami IRC-szerverre, a legtöbb enged saját csatornát is létrehozni, aztán mehet ott a chatelés.

2023. szept. 1. 13:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!