Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért utálja mindenki az AMD-t?

Miért utálja mindenki az AMD-t?

Figyelt kérdés
Osztálytársaimat megkérdeztem, hogy mi lenne ha egy AMD gépet vennék magamnak, és csak az utálkozás jött némelyiktől. Olyan indokokkal körülbellül, hogy "Mert egy nagy sz*r, jobban tudsz a GTX-el renderelni" meg hasonlók. Én speciel játékra venném. Neten is mindenhol olvasom, hogy nagy a gyűlölködés az AMD iránt, de nem értem miért. Valaki el tudná magyarázni nekem gyűlölködés nélkül, hogy miért nem szeretik ennyire az AMD-t, és istenítik az Intel termékeket? Én nem vagyok egyik csapat fanboya sem, csak egyszerűen irritál, hogy ha nekem azon alkatrészek kapják el a tekintetem árban és értékben egyaránt, az miért baj? Mármint eddig egy épkézláb, jól megfogalmazott indokot nem kaptam senkitől, hogy mi lenne olyan hatalmas nagy baj az AMD-vel, és mitől lenne olyan csúcs szuper az Intel. Ha valakinek a... Hogy is fogalmazzam... Lelkébe gázoltam egyes megfogalmazásaimmal, elnézést kérek! Nem célom semmiféle Intel vs AMD harcot kirobbantani az oldalon, szimplán érdekelne a kérdés. Aki válaszol, az kérem normális indoklással tegye, elfogultság nélkül! Jöhet pozitív, negatív, bármi ami megindokolt, alátámasztott, és nem CTRL+C CTRL+V alkalmazásával lett ideírva. A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

2017. febr. 27. 20:57
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

Először is, miaz, hogy "mindenki"?Ki az a mindenki? Fanboy? -Akkor azért!

Vagy csak mindíg azt dícsérik akinek a jelenlegi "legerősebb" cpu-ja van, bár ez nem tom mit is számít, mikor szinte biztos, hogy nem azt fogják megvenni...

Bár Amd jelenelg tényleg nem versenyképes az új cpu-k között, mivel még a g4560-as cpu is lazán hozza akár (játék) az fx 6-8000 szériát is!

Árban pedig még olcsóbb is most az amd.

Engem egyik haverom oltogatott nagyon, hogy radeon kártyám van, mert amit ő akart (750ti) állítólag csak papíron gyengébb mint a 7850, de amúgy erősebb! Tehát olyan wtf.?? Egyébként én is a mostani kártyámmal szívok rengeteget, semelyik driverrel nem akar menni 1 játék sem továb, mint 5 perc! (r9 290) Az előző 2 radeon kártyáimmal nem voltak ilyesmi gondjaim! Most még elmélkedek, hogy mit is vegyek inkáb ezután!

2017. febr. 27. 22:32
 12/25 anonim ***** válasza:
59%

Tudod az AMD-nek van egy alapból "rossz múltja", ami miatt mindenki elkezdte "nem szeretni", van akik tapasztalatból, vannak akik csak divatból. Olyan ez mint a francia autóknál. Mindenki utálja őket mert annó (2000-es évek elején), rosszak voltak, és tele voltak hibával, holott mára semmi ilyen gond nincs.

Az AMD-nek ott volt a Bulldozer időszaka. (fx sorozat) Ez a széria nem sikerült túl jól, olyannyira nem hogy a végére már az Intel volt az egyetlen processzorgyártó a piacon.

Hogy mégis miért?

Az AMD FX8xxx procijai rengeteg hőt termeltek, ráadásul a hozzájuk adott hűtő nem volt éppen jó, mert nagyon hangos volt. Ezalatt az Intel mint egy jó szorgalmas tanuló, aki tudomásul veszi feladatát, kevés fogyasztással és csendes hűtéssel állt elő. Számokban:

Az amd fx 8xxx szériája 8 magos és asszem 8 szálas.

Az intel core i5 4xxx szériája 4 mag 4 szál, azonban a 2 processzor számítási kapacitása egyenlő! Az intel 4 erősebb míg az AMD 8 gyengébb maggal operált. Nyilván az AMD 8 szálját rendereléskor ki lehetett valamennyire használni...

Másik oldalt a fogyasztás.

Az intel 4 mag 4 szál, amd 8 mag 8 szál, Intel 88W-ot fogyaszt, max terhelésen is legfeljebb 64 fok, az AMD 220W-ot fogyaszt (!!!!), nagyon szemét akarok lenni akkor azt mondom hogy 3x annyit, ugyanazért a teljesítményért. A felgyülemlett hőt az amd gyári hűtése nem bírta, illetve bírta de akkor egy repülőgép is csendesebb volt nála.

Magyarán aki AMD-t vett, annak alapból cserélnie kellett a gyári hűtőjét.

Teljesítmény azonos, de nagyon leegyszerüsítve 220-88 = 132W-tal evett többet az AMD, amit felfoghatunk úgyis, hogy 132W-nyi energia alakult át hőenergiává!

Az Intel valamelyest procikban drágább volt, cserébe olcsóbb alaplap is kellett neki, ellentétben az AMD, amihez papíron bement az occó' lap is, gyakorlatilag nem, mivel olyan alaplap amely megbírkózott a 220W-os CPU-val nem nagyon volt 20-22k alatt.

Az AMD egyébként meglehetősen jól állt viszonylag az Integrált vga-s procik terén, vagyis aki nem nagyon akart játszani, akkor választhatta az AMD-t olcsóbb procijait, amiben viszont sokkal erősebb beépített videokártya volt mint az Intel megfelelőjében.

Videókártyák.

Az AMD itt is el-el maradt. A 2xx széria saját tapasztalatom szerint még valamennyire jó volt, de itt is brutális fogyasztással számoltak. 300W-ot evett az r9 290X (300W!!!!!!), míg a gtx 980 csak 165W-ot, tehát fele annyit. Lényegében a másik fele a 150W megint fűtésre volt jó....

Némelyik kártya csak "átcímkézett" volt, ezt alátámasztja az én esetem is, amikor is az r7 370-es VGA egy átcímkézett r9 270-es modell, némi órajel emeléssel és kisebb módosításokkal!

Mivel melegedtek az AMD kártyák, előjött az artifact. Ez azt jelenti, hogy a videokártya számolóegységeinek a részei a gyors felmelegedés és lehűlés következtében, megadják magukat és "elpattannak" a nyáktól. Beírod hogy "artifact vga", akkor tudni fogod miről beszélek.

Roppant mód idegesítő egy hiba + az ASUS R9 2XX szériájánál volt ez, hogy sok küzdött ilyen hibával.

A 3xx széria jó volt, de megint átcímkézték, úgyhogy jelentős előrelépést nem hozott, és itt is elhúzott az Nvidia

Megjelent az új gyártástechnológia, ami annyit tesz hogy jelentősen megugrik a teljesítmény, miközben csökken a fogyasztás.

Az Nvidia jött a gtx 10xx szériájával, az AMD pedig az RX 4XX szériával. Ez sem ment zavartalanul. Az AMD 2 RX 480-al próbálta bizonyítani hogy 2 rx 480 összekötve hozza egy GTX 1080 szintjét, miközben fele annyiba fáj.

És akkor még nem is beszéltünk a bakiról. 150W-os fogyasztást írtak elő a kártyának, ami nem annyit evett, hanem többet. Ha jól tudom talán 10%-kal lépte túl a fogyasztást, ez mégis elég volt ahhoz hogy maximális terhelésnél lekapcsoljon a rendszer. Ugye az AMD 150W-ra számított ezért annyi tápcsatit épített rá, ami azt kiszolgálja éppen. De a fogyasztás több volt a vártnál, így a tápcsatik nem voltak elegek, így a rendszer "meghót".

Ezen felül az AMD saját kártyája olyan házban van, ami nem is szellőzik jól így húzni lehetetlen volt. Már 10-20 Mhz-es emelés és megfogta a kártyát.

A fogyasztás botrány megoldására, az AMD frissítette a drivert, amelyben elsőként visszavettek a VGA teljesítményéből, majd pedig optimalizálták, és sikerült + 5-7%-os teljesítménynövekedést elérniük az eredetihez képest miközben a fogyasztás lejjebb ment, így megoldva a gondokat.

Ezután jöttek a Third Party kártyák (ASUS, MSI, GIGABYTE, Sapphire), saját hűtéssel, amelyek viszont jobbak voltak! Ismerőseim szerint az ő kártyájuk tartja a 65 fokot max terhelés alatt is.

A másik gondot még az jelenti, hogy az AMD RX480-as kártyája a GTX 1060 ellenfele, így a gtx 1070-nek 1080-nak az AMD oldaláról nincs megfelelője, bár ez hamarosan változhat.

Vissza a procikra.

Ahogy mondtam az AMD eléggé elhavazódott, és az intel szépen felemelte az árakat mert megtehette. Az AMD viszont most fog visszatérni a Ryzen technológiával, ami papíron odaver az Intelnek.

Itt egy kis szummázás

[link]

[link]

[link]

Ahogy láthatod a csúcs amd proci az X1800x fogyasztása 95W fölött alakul némileg, és az ára 500$ lesz. Ellentétben az Intel egyik csúcs procija az i7 6900K 140W-ot fogyaszt, és 1000$-ba kerül meg az AMD 95W+ és 500$!

Az ilyen csaták csak a felhasználóknak jók, mivel az intel kénytelen lejjebb vinni az árakat.

Sőt az x1800 még papíron 10%-al erősebb az i7 6900K-nál...

Olvasd el a fenti linkeket, reméltem nem írtam túl nagy butaságot... :)

Ui: Az intel fel akarja venni a kapcsolatot a tesztelőkkel, hogy megmutassa, hogyan kell tesztelni egy processzort. Tudni illik hogy az AMD nemsokára kiküldi a tesztelőknek a legújabb ryzen procijait, amitől az Intel nyilvánvalóan tart... :) Már csak abból is hogy rögtön felvenné a kapcsolatot a tesztelőkkel... :D

[link]

2017. febr. 27. 22:49
 13/25 Dongaben ***** válasza:

# 12

Na, ez...egy nagyon komoly, korrekt válasz volt! Respect!

2017. febr. 27. 23:00
 14/25 anonim ***** válasza:

#12-es vagyok.

Köszönöm szépen.

És még valami.

Ne feledjük, hogy amíg az AMD "szerencsétlenkedett", és estek az eladásaik a konkurenica meghódította a piacot, ennek következtében az AMD-nek nincs is nagyon pénze hogy fejlessze a dolgokat, egészen idáig. :D

2017. febr. 27. 23:26
 15/25 anonim ***** válasza:
59%

Ebből csak a fogyasztásra reagálok, mert a többihez már semmi kedvem. 220 wattot kizárólag az fx9 ek ettek, az fx9 ek meg konkrétan szarrá húzott fx8 ak voltak, semmiféle hardveres eltérés nem volt. Ezekhez meg már azért sem kellett lecserélni a gyári hűtőt, mert vagy hűtő nélkül árulták őket, vagy csuklóból vízhűtéssel - sajnos a többi kijelentésedből is süt a tájékozatlanság, de ennél a pontnál adtam fel.

2017. febr. 27. 23:47
 16/25 anonim ***** válasza:
Nem foglalok állást ebben a kérdésben. Ez a zöldpacsis, meg lepontozós hülyeség sosem foglalkoztatott, de azt látom hogy mindenki megkapta a magáét.Ez most komoly ? Az óvodában vagyunk ? Csak azért lepontozni valakit mert nem egyezik a véleménye a tiéddel, az meglehetősen gyermeteg viselkedés. És az ilyen emberek "szakértenek" itt. NA SZÉP !
2017. febr. 28. 05:17
 17/25 anonim ***** válasza:
Az utálat mögött általában elfogultság áll, a legtöbb inteles soha nem próbált AMD terméket csupán elhiszi azt, amit másoktól hall. A kialakult rossz hírnevet az AMD akkor szerezte, amikor olyan processzorokat, és videó kártyákat gyártott, amik még jó minőségű hűtővel is kályha szerűen melegedtek, így nem csak teljesítményben, de a folyamatos melegedés miatt időtállásban is jóval elmaradtak az Intel márkától, azóta rengeteg fejlesztés történt, és egyre közelebb került az AMD az Intelhez, erre jó példa véleményem szerint az újonnan érkező Ryzen processzorok, vagy az RX széria a videó kártyákban, amely rendesen uralja a középmezőnyt a videó kártyák terén. Elmondható tehát, hogy a legtöbb ember csak részletes, és tapasztalat hiányában kialakított elfogult véleménye miatt gyűlölködik, és van egy kevés ember, akik viszont sajnos saját bőrükön tapasztalták a kályha termékek problémáit, én magam is rendelkeztem olyan processzorral, és videó kártyával, aminél a gépemen tojást lehetett volna sütni, de ettől függetlenül az új gamer gépembe bele került egy RX470-en amivel végtelenül elégedett vagyok, egy intel g4560-an pentium proci mellé. Tehát azt hiszem tudni kell tapasztalatokat szerezni, és tudni kell elfogultságtól mentesen képet alkotni.
2017. febr. 28. 11:29
 18/25 anonim ***** válasza:

Nekem volt mindkettő.

AMD-ről elmesélem a történetemet. Vásároltam egy komplett új gépet. FX 6300 magos proci, hozzá Ati HD 7850.

600w seasonic táppal, bitang nagy hűtővel etc..

Miért vettem AMD-t? mert olcsóbb volt.

A processzor a mai napig üzemel, a kártya 1 év után elhalálozott.

Én nem utálom az AMD-t, most pl szurkolok nekik, hogy a Ryzen jól sikerüljön, mert amit az Intel árak terén megenged magának az több mint vicces.

Nvidia kártyám is halt már meg, szóval 1:1.

2017. febr. 28. 16:33
 19/25 anonim ***** válasza:
Jajj miről maradtam le. Még csak 3-4. válasznál tartok, de bontok egy popkornt.
2017. febr. 28. 16:38
 20/25 anonim ***** válasza:

NA, egy fatális tévedéstől akarom megkímélni az olvasókat.

'Ugye az AMD 150W-ra számított ezért annyi tápcsatit épített rá, ami azt kiszolgálja éppen. De a fogyasztás több volt a vártnál, így a tápcsatik nem voltak elegek, így a rendszer "meghót". '

<- A RX480 >150W fogyasztása a PCIe szabvány miatt volt jelentős, ugyanis a 150W-nál nagyobb fogyasztás esetén a PCIe hitelesítést a kártya elveszti (ha a PCIe (75W), 6 pin (75W) vagy 8 pin (150W) túllépi a keretet). Ilyen volt például az R9 295x2 is, ami szándékosan tolta ki a határokat, nem is kért plecsnit.

(Itt most egy kis szünet magyarázatra: 6 és 8 pinen is fizikailag 200W kihúzható károsodás nélkül, továbbá a jobb alaplapok nagyobb teljesítményt is le tudnak adni a PCIe csatlakozóról).

Nem tudom melyik 'rendszer meghót'-ról van szó, semmilyen rendszer nem hót meg, csak biztonsági kockázatok merültek fel annak kapcsán, hogy az adott lap elég magas minőséget képvisel-e a tartósan nagyobb terheléshez, de nem volt mindig egyértelmű, hogy az alaplapról vagy a tápcsatiról emelt le több szuflát. Általában nem vesszük figyelembe, hogy a legelején az GTX750Ti is rendszeresen túlugrott a PCIe szabvány által deklarált 75W határnál, természetesen a későbbi driverek ezt javították, de nem is pampogott senki a csendesebb debütálás miatt. Ugyanúgy RX480 esetében is gyorsan javítva lett a hiba (azóta 100W-t se fogyaszt a ref modell terhelés alatt). De nem csak a rendszer, a kártya sem hót meg, csak throttling volt tapasztalható.

Az alulról szerveződő lejáratókampánynak a hátterében a szokásos hype-hisztéria páros áll. Amikor kijöttek az első tesztek - hogy RX480 a GTX970 szintjét se éri el -, akkor mindenki elkezdett őrjöngeni arra játszva, hogy minél negatívabb színben tüntesse fel az amd-t. Ez egy ilyen pszichológiai dolog ami minden egyes terméknél vagy szolgáltatásnál előfordul. Sajnos nem vagyok pszichológus és nem is nagyon tudok erre különösebb magyarázatot adni, de nagyon látványos volt a közhangulat változása, ez a jelenség az elbukott hollywoodi filmeknél még látványosabb. Persze azóta már a GTX1060 és GTX980 fölé teszik a teljesítményt meg a kártya fogyasztása is az nvidia párja alatt van, de ugye ez a rész a hype-hiszti kombó elcsendesedése után már senkit nem érdekel.

Lefogadom, hogy ha az egyik 8 magos ryzen processzor kicsivel gyengébb lesz az elején, mint az intel párja, akkor el fog kezdődni ismét a hiszti. Utána a dühös pistikék bele fognak kötni megint mindenbe (biztos a nemrégiben kirobbant magas ddr4 órajel problémái kapcsán lesz visítás vagy mittomén). De a pár hónap után a tényleges, beállt teljesítményt már nem fogják figyelembe venni.

2017. febr. 28. 17:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!