Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » 2 TB feletti HDD-k is megbízha...

2 TB feletti HDD-k is megbízhatóak?

Figyelt kérdés

Csak pletykaszinten hallottam, hogy a 4-5TB-osoknál más a formázás, és másképp működnek (nem tudom, hogyan??), és ezért kérdezném, hogy ajánlottabb 2 db 2 TB-ost venni vagy lehet nyugodtan 4 Terrást, mert ugyanúgy működik?

(2,5")

okt. 17. 17:51
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
100%

10

Minden külső (USB) lemezt formázva árulnak

Minden belső (sata, m2) lemezt inicializálatlanul, amit első rádugáskor rákérdez hogy akarja-e és megcsinál a win mindent önállóan..

okt. 18. 15:46
 12/33 A kérdező kommentje:

arra gondolsz, hogy válasszam ki, hogy FAT32, exFAT és NTSF legyen?

megvallom, fogalmam nincs, mi akülönbség, amikor ilyen volt, én automatikusan valamiért az exFAT-ra állítottam, vagy az is lehet, hogy gyárilag így volt már.

okt. 18. 15:55
 13/33 A kérdező kommentje:

7

sajnos nem tudom, mit jelentenek ezek a technológiák, de azt is tudom, hogy barom vagyok, amiért nem 2-3 helyen vannak a fontos dolgok, de olyan adatmenniység, hogy egyszerűen képtelenség. oké, az éppen aktuális legfontosabb 2-3 filet le szoktam mentenoi több helyre, de a 95% sajnos csak 1 példányban van meg.

de akkor továbbra is az a kérdés, hogy jobb-e 2 db 2TB-osat vagy 1 db 4 TB-osat venni (avagy ezek többszörösét), mert most azt nem értem, hogy a használatában van-e bármi különbség. itt volt aki írta, hogy másképp kell formázni ... bár nem tudom, hogyan, de nekem azért eléggé szempont, hogy ne kelljen hozzá semmi különös informatikai tudás. de ha a 4Tb-al szembeni ellenérvek csak városi legendák, akkor oké.

okt. 18. 23:09
 14/33 A kérdező kommentje:

sajnos azt s etudom, mi az inicializálás és mik az említett technológiák, de ha itt hozzáértők se tudják megállapítani a leírásból, akkor végül is mindegy.

viszont egy valaki írta, hogy talán mégis van köze a megbízhatósághoz ... akkor maradok a 2TB-nál. biztos viccesen hangzik, nekem a munkám, állásom múlik azon, hogy meglegyen egy adott file, szóval ha eltűnik valami, akkor nekem annyi, és még így sincs 3 biztonsági mentésem sokszor. hát ez van ... csak hát amikor tele vagyok 20-30 GB-os fileokkal, akkor nehéz ügy a tárolás.

okt. 18. 23:25
 15/33 SIDLER22 ***** válasza:

Pedig ha az állásod múlik rajta akkor kéne rá költeni.

Amúgy ha sok fájl van akkor érdemes kiválogatni ami kell. Sok ember azzal tölti tele a tárhelyét, hogy tárol 20 ugyanolyan fotót egy pillanatról. És akkor ezt a pillanatot megtöbbszörözve később lesz belőle 2-3 ezer fölösleges kép.

Én nekem olyan 80 ezer forintomba van, hogy a családi képeim ne vesszenek el. Van egy HDD a gépben amin aktívan törölgetem meg hozzáadom a képeket és van két külső HDD, amin meg ennek a HDD-nek a pontos másolata van.

Ezek a családi képek egyébként kb. 17 éve gyűlnek és még mindig elférek 2 TB-on szóval szerintem másnak sem lenne túl nehéz ez.

Te neked meg ha szükséged van 4 TB-ra mert nem tudom mit tárolsz rajta és még csak az sem opció hogy kiválogasd, akkor tessék szépen venni két darab 4 TB-os winchestert. Mivel kettő van, ezért nem kell ultra szuper megbízhatót venni (az ultra szuper megbízható is tönkre megy egyszer és ha ez pont akkor történik amikor még nincs róla mentésed, akkor ugyanannyit értél el vele mint egy 20 ezer forintos használttal).

És ha már nem kell ultra szuper megbízhatót venni akkor akár használtan is vehetsz kettőt hardverapróról olyan 20-30 ezer körül. Ebben az esetben olcsón kijösz belőle és az egyetlen amit kockáztatsz vele, hogy picivel kisebb ezeknek a megbízhatóságuk az átlagnál. Tehát mondjuk 20 év helyet csak 10-et fognak működni vagy ilyesmi...

okt. 19. 06:41
 16/33 anonim ***** válasza:
Nem, továbbra sem megbízhatóbb a 2TB-os mint a 4TB-os...
okt. 19. 07:38
 17/33 anonim ***** válasza:

A megbízhatóság nem a tárolókapacitáson múlik.

A külső vinyók eleve formázottan kerülnek eladásra, ott neked sem a partíciós táblával, sem a fájlrendszerrel nem kell semmit tenned. Egyébként a szakmai háttere annyi, hogy az MBR partíciós sémával nem tudsz 2 TB-nál nagyobb partíciót létrehozni (lehet nagyobb tárat is ilyenre partícionálni, de lássuk be: normális körülmények között nincs értelme, kivéve, ha olyan régi oprendszert használsz, ami még nem támogatja a GPT-t...), GPT-vel viszont tudod kezelni a nagyobb háttértárakat is. (Egyébként 2 TB alatt is lehet GPT-t használni, ami pl. akkor is jól jön, ha 4 partíciónál többet akarsz létrehozni, az MBR ugyanis "trükközés" nélkül csak négyet enged.) A fájlrendszerek tekintetében meg a FAT32 már igen csak hátrányos (kivéve néhány speciális esetet), tekintve, hogy párszáz GB-nál nagyobb méret esetén már nagyon pazarlóan tárolja az adatokat. A Windows eleve csak 32 GB-ig engedi létrehozni, bár kezelni tudja a nagyobbakat is. Pendrive-oknál még lehet létjogosultsága, tekintve, hogy manapság olyan 32 GB kötül van az átlagos nagyságuk, de egy TB-os nagyságrendű külső vinyónál nem túl célravezető. Elméletileg akár 16 TB-os is lehet egy FAT32 partíció, ha jól trükkközöl a klaszterméretekkel, de nah... én azt mondom, hogy nagyon max fél TB az, ahol ez még opció lehet, de inkább 32 vagy 64 GB. További hátránya a FAT32-nek, hogy 4 GB a maximális fájlméret. Ebbe ugyan ritkán fut bele az ember, de pl. videóknál, lemezképfájloknál elég gyakran beleütközünk. Ilyenkor van az, hogy a Windows azt írja, hogy nincs elég hely, közben meg lehet, hogy még bőségesen van... Szóval FAT32-t nem célszerű használni. A másik gyakori fájlrendszer at NTFS. Itt már nincsenek olyan, mai szemmel nézve szűk korlátok, mint FAT32-nél, és sokáig ez volt a sztenderd a hordozható vinyóknál, viszont több olyan tulajdonsága van ennek a fájlrendszernek (jogosultságkezelés például), amik egy külső tárolónál legtöbbször szükségtelenek. Aztán később jött az exFAT, amit direkt külső adathordozókra szántak, gyakorlatilag a FAT32 továbbfejlesztése, és a kor kívánalmaihoz való igazítása. Nincsenek benne olyan korlátok, mint a FAT32-ben, kvázi tetszőleges méretű lehet, hatalmas fájlokat is fá lehet másolni, és nincsenek benne olyan dolgok, amik egy külső fájlrendszernél feleslegesek. Hacsak nincs valami nagyon nyomós ellenérv, ma ezt célszerű külső meghajtókon használni.

Meg persze vannak még olyanok, mint ext4, xfs, btrfs, stb, stb... de ezek jellemzően Linux/Unix környezetben elterjedtek, és az írásodból egyértelműen kiderül, hogy te Windowst használsz, szóval ezekre nem is pazarolnék időt.

"sajnos nem tudom, mit jelentenek ezek a technológiák"

Nincs ezzel baj. Mint már többen írtuk, a külső adathordozók eleve használatra készen érkeznek, neked nem kell törődni a technikai részletekkel, csak bedugod, és használod.

"de azt is tudom, hogy barom vagyok, amiért nem 2-3 helyen vannak a fontos dolgok"

Igen, ez tényleg probléma. Így gyakorlatilag csak idő és szerencse kérdése, hogy mikor fognak az adataid visszahozhatatlanul elveszni.

"de olyan adatmenniység, hogy egyszerűen képtelenség"

Ilyen meg egyszerűen nincs.

Nyilván kiadásba fog kerülni, de nem gondolnám, hogy itt petabájtos nagyságrendről beszélünk.

Egyébként én ezért mondom, hogy már eleve amikor az adat létrejön, akkor készítsünk belőle másolatot, sokkal egyszerűbb, mint akkor pánikolni, amikor már terabájtokról beszélünk.

"talán mégis van köze a megbízhatósághoz"

Nincs.

Láttam én már elszállni 80 GB-os merevlemezt is, a vásárlás után egy hónapon belül misztikus hibákat mutató 300 GB-osat is, meg jóoár éve működő több TB-osat is. De igazából teljesen mindegy, hogy mi mit mondunk, mert te nem vagy hajlandó a tényekről tudomást venni, és non-stop mantrázod ezt az általad kitalált hülyeséget. Akkor vegyél 2 TB-osat, ha neked ettől jobb a lelkednek.

"nekem a munkám, állásom múlik azon, hogy meglegyen egy adott file"

Akkor készülj fel lelkileg, hogy csak idő kérdése, hogy mikor leszel munkanélküli. Ha szerencséd van, akkor ez csak 10+ év múlva fog bekövetkezni, de ha nagyon szerencsétlen vagy, akkor már a hónap végén mehetsz a munkaügyi hivatalba segélyért könyörögni.

De amúgy tényleg... ez maximálisan kimeríti a trehányság és felelőtlenség fogalmát. Pedig nem lenne olyan nagy dolog biztonságban tárolni a dolgaidat.

"csak hát amikor tele vagyok 20-30 GB-os fileokkal, akkor nehéz ügy a tárolás"

Nem tudom, milyen munka lehet az, ahol 30 GB-os állományokkal kell dolgoznod, és azt sem tudom, hogy milyen gyakran jön létre egy-egy új állomány, ergo hogy most mekkora lehet ezek összmérete, de azért ez sem megoldhatatlan. Én úgy csinálnám, hogy tennék a gépembe egy jóóókora nagy (mondjuk 6 vagy 8 TB-os) belső vinyót, meg beszereznék kettő külsőt. És amikor egy-egy ilyen állományt előállítok, akkor egyből kimásolom a két külső vinyóra. Lehetőség szerint a két külső vinyó különböző márkájú lenne, mert így nem fordulhat elő az, hogy mindkettő ugyanazon szériahiba miatt megy tönkre. Mert láttam már olyat, hogy sorra kezdtek el dögleni a külső vinyók egy ilyen hiba miatt. Mindegyik ugyanaz a márka volt, ugyanaz a modell, és pár hetes különbséggel haláloztak el.

Ekkora háttértárakon meg még 20-30 GB-os állományokból is elfér több száz. Azt meg nem hiszem, hogy naponta állítasz elő ekkora adattömeget.

okt. 19. 13:17
 18/33 A kérdező kommentje:

oké köszönöm, akkor sok mindent megtudtam, és egyszerűsítsük le a dolgot. használtat nem veszek, mert attól félek. sose tudni ...

akkor arra mondanátok tanácsot, milyen típust érdemes nézni, ami viszonylag megbízható? mert pont nézegettem őket egyik nap, és érdekes, hogy a drágább WD-nél os kiírták, hogy "a vásárlók visszajeltzése alapján kevésbé megbízható, sok volt a reklamáció". ez meglepett.

szóval ADATA, WD, Verbatim? vagy teljesen mindegy?

nem családi képekről van szó, és ha nem is naponta, de hetente tuti keletkezik 20-30 GB, de ez egy hosszabb folyamat, most hosszú leírnom, amit csinálok, de röviden, filmeket fordítok és feliratozok egy személyben, mert ezt nem is lehet másképp.

ugye megkapom a pl 1,5 órás filmet, ez általában 20 és 30 GB közötti anyag, és örülök, ha egy nap 10 percet előre jutok vele, azaz naponta egy újabb mentés, de már a frisebb változattal, és ezért van az, hogy tulképpen amíg el nem készül az egész film, addig naponta újra kell mentenem azt a 20 GB-ot, és ráadásként sokszor vannak utólagos javítások, módosítgatások, emiatt én meg szoktam őrizni az összes verziót, még a film leadása után is, ki tudja alapon. és hát volt már eset, hogy nem tettem rosszul. elég durva lenne elölről kezdeni mindent, mert azért ez igen szöszölős munka, sokszor egész nap megy a gép a videoszerkesztővel, aztán csak 3-4 mondatot stilizálok. persze sokszor meg gyorsabb is tud lenni, nem ez a lényeg, csak szóval ezért kell nekem igen nagy tárhely. egyszerre van 4-5, és az elkészülte után fél-egy évig megőrzök minden verziót, utána már csak a legvégsőt, de így is brutális adatmennyiség egy átlagos felhasználóhoz képest, akinél csak word- és excel-fileok vannak, esetleg jpeg képek.

és igen, exFAT-on van nekem minden winyóm, megvallom, fogalmam nincs, mi lenne a különbség az NTSF-fel.

szóval van esetleg javaslatod, hogy milyen márkában bízzak vagy tök mindegy?

okt. 20. 11:55
 19/33 SIDLER22 ***** válasza:
Tehát te feliratozást úgy készítesz, hogy a konkrét videóra "ráégeted" a feliratot és több darabban elmented a videó fájlokat?
okt. 20. 19:40
 20/33 SIDLER22 ***** válasza:

Márka szinten egyébként tök mindegy. Inkább széria függő ez. Az NTFS-el gyakorlati különbség nem nagyon van. Vannak ilyen speciális esetek, hogy például Linuxon alapból nincs NTFS fájlrendszer kezelés, de exFAT meg van és akkor így univerzálisabb a merevlemez. De igazából TV-k től elkezdve csomó minden már tudja az NTFS-t.

(Nekem volt olyan routerem ami igazából FAT32-t és NTFS-t tudott. exFAT-ot nem.)

okt. 20. 19:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!