Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért divat mostanában laptopo...

Miért divat mostanában laptopokat optikai meghajtó nélkül értékesíteni?

Figyelt kérdés
Az utóbbi években a laptopokat Optikai (CD/DVD) meghajtó nélkül árusítják. De miért? Példaként említeném hogy az elmúlt egy hónapban vettem egy vadonat új laptopot. Persze szuper ultra vékony, és optikai (CD/DVD) meghajtó nélküli. Igen ám, de a multifunkciós nyomató / scennere-em egy régebbi típus. Melynek telepítője CD-n van. Igy a laptopra nem tudom fel telepíteni a multifunkciós nyomató / scennere-emet. És interneten meg már az én típusomhoz nem találok drivert / és szoftvereket már. Még a gyártó web oldalán sem már. Igy pedig nem tudom használni a nyomtatót! Szóval most igy külön keletett vennem egy külső optikai meghajtót, ami + 10000 Ft volt. És igy máris használatba tutdam venni a nyomatót. Most nem a + 10000 Ft van a hangsúly! Hanem azon hogy sok számítástechnikai eszköznek még mindig CD-n vagy DVD-n vannak a Driverei / szoftverei. Amiket egy optikai meghajtó nélküli laptopon nem lehet be olvasni. Bizony ez elégé gáz. De ez van. Csak azt nem tudom miért divat optikai meghajtó nélküli Laptopot / Nootebookot forgalomba hozni / árusitani? Ti hogyan oldjátok meg azokat az új laptopra azon driverek fel telepítését amik CD/DVD lemezen van?

2024. máj. 14. 14:11
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
82%

Azért nincs már optikai meghajtó a laptopokban, mert alig használja valaki. Ugyanúgy teljesen ki fog halni pár éven belül, mint a floppy.

Akármilyen hardverhez már csak dísznek adják a CD-t, mert vagy alapból felismeri a rendszer vagy úgyis netről töltöd le a friss drivert. Ha te nem találtál a nyomtatódhoz drivert a neten, akkor vagy rossz helyen kerested, vagy valami nagyon márkátlan vacak nyomtatód van.

Az is teljesen nyilvánvaló, hogy miért nincs már igény az optikai meghajtókra. Anno a CD elég sok adatot tudott tárolni, majd jött a DVD, ami még többet és akkoriban ez teljesen jó is volt. Csakhogy az idők változnak. Egy DVD 4,7GB-os mérete ma már kicsinek számít, a BluRay meg soha nem terjedt el igazán. Adatátvitelre pendriveot, hosszútávú tárolásra felhőt, filmekhez meg streaminget használ manapság az ember. A szoftvereket, játékokat szintén a netről töltöd le, így az optikai meghajtó elveszítette jelentőségét.

Nekem pl az asztali gépemben van DVD, de évente max kétszer ha használom.

2024. máj. 14. 15:38
 12/54 anonim ***** válasza:
100%
Erről eszembejutott egy érdekes dolog. Online rendeltem ami beépítetten tartalmazott rgb ledvezérlőt.. A gépház modern jellegéből adódóan nem tartalmazott optikai meghajtónak helyet, semmilyen formában. Azért voltak olyan kedvesek és küldtek hozzá telepítő cd-t.. Számomra kicsit vicces :D
2024. máj. 14. 15:39
 13/54 anonim ***** válasza:
100%

#12 Szerintem annyira azért nem, jól jön annak, akinél mondjuk nincs internet akármiért, de van pl. USB optikai meghajtó.

Amúgy szerintem teljesen felesleges volt emiatt (gondolom) vadonatúj drága optikai meghajtót venni, mikor használtat szinte fillérekért kaphattál volna. Drivert telepíteni tökéletesen megfelelt volna.

[link]

[link]

2024. máj. 14. 15:48
 14/54 Morfondir ***** válasza:
100%

Az asztali gépekbe sem nagyon tesznek már jó ideje.

Nagyon kevesen használják, és akinek kell, az vesz bele külön.

Laptop esetében az így felszabadult fizikai hely még többet számít.

Az eszközökhöz kapott telepítő CD-n pedig nagy valószínűséggel nem a legfrissebb driver található. ( Ezeket a CD-ket jó előre legyártják.)

Drivert, ahogy többen is írták, mindig a gyártó honlapjáról kell telepíteni/frissíteni.

2024. máj. 14. 16:03
 15/54 anonim ***** válasza:
100%
Azt a nyomtatót, amihez lemezen adták a drivert, egyébként sem tudnád a mai laptopokkal használni. A régi nyomtatóhoz már nincs win10/11-es driver (hogy venned kelljen újat), az új hardverekhez meg nincs annál régebbi windowshoz való driver (hogy muszáj legyen áttérned újabb windowsra). Ha mindenáron használni akarod a régi nyomtatódat, akkor Linuxszal próbálkozhatsz, talán találsz a neten használható drivert, de a nyomtatóhoz adott lemezen tuti nem volt.
2024. máj. 14. 16:09
 16/54 gentoojedi ***** válasza:
100%

"Az asztali gépekbe sem nagyon tesznek már jó ideje."

Sőt már egyre kevesebb az olyan pc ház, ami tartalmaz 5,25"-os bay-t, amibe bele lehet szerelni.

2024. máj. 14. 16:11
 17/54 A kérdező kommentje:
11-esnek! Mert mi az hoyg márkátlan? - "Ha te nem találtál a nyomtatódhoz drivert a neten, akkor vagy rossz helyen kerested, vagy valami nagyon márkátlan vacak nyomtatód van." A Hewlett Packard miért lenne márkátlan? Csak azért mert 2013-as modellű? És azért nincsen már fent a Hewlett Packard web oldalán. De a saját / eredeti CD-n driverét egyébként kiválóan kezeli még a Windows 11 is. És azért mert ki fogy egy nyomatóból a festék tinta patron azért az emberek többsége nem vesz új nyomatót. Elég csak festék patront venni. Úgy hogy az ilyen jellegű gondolkodás módod miatt ment a piros X, a 11-es válaszodra!
2024. máj. 14. 16:39
 18/54 gentoojedi ***** válasza:
85%
Kérdező, áruld már el a hp nyomtatód pontos típusát. Szerintem nem csak én vagyok kíváncsi.
2024. máj. 14. 16:42
 19/54 anonim ***** válasza:
100%
Egy szóval nem írtam, hogy le kellene cserélned a nyomtatót. De az tuti, hogy ami a CD-n van driver, azt megtalálod a HP oldalán, csak nem jó helyen kerested (pl angol helyett magyar oldalon). Egy 11 éves modellhez meg biztosan lesz frisebb driver neten, vagy akár nem is kell, mert a Windows alapból kezeli.
2024. máj. 14. 18:20
 20/54 anonim ***** válasza:
Nekem tetszene ha lenne a gépemben egy 500TB-os optikai holografikus adattároló kocka.
2024. máj. 14. 18:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!