Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért fogja elengedni jövőre...

Miért fogja elengedni jövőre a Microsoft a régi gépeket?

Figyelt kérdés

Nekem is ezer éves gépem van, és a proci meg a TPM modul miatt nem lehet frissíteni majd 11-esre. Ez zavar, mert én személy szerint meg sok ezer Lóf*sz Jóska is rajtam kivül csak az internetes böngészőt nyomja (/ismeri) rajta. A gaming nálam már inkább a konzol, szintén a gépépítés problémája miatt, mert egy feneketlen kút az egész (de ez egy külön másik téma lehetne...).

Szóval aki csak netezésre használja, mert ott szeret olvasni, vagy wordbe, excelbe irogat csak az most cserélje a hardverét. Vagy maradhat a win10, de én engem az zavar mégis. Főleg hosszútávon egy elavult rendszer lehet veszélyforrása.

Tehát az lenne a kérdésem, hogy miért kell újabb proci, meg TPM modul amikor ezek a funkciók egy krumplin is elmennek? Miért nem lehet egy régi gépre update-elni legálisan?

Linux felé hajlok egyébkébt, mivel ott van egy firefox böngésző és nekem az rohadtul elég. Új gépért nem adok pénzt amég totál jó a régi. Konzolra fogok, ott mennek a legújabb játékok, de ott lesz is különbség az old gen-next gen között. Míg egy firefox vagy chrome lapokat nyitogatva semmi. Biztos meg kapom, hogy fillérb*szó de itt a lényeg hogy az a pénz egy részét képezi a legújabb konzol árának, és azért mert a legújabb játékokkal akarok majd játszani.

És megint oda kanyarodok vissza hogy egy konzol 220 körül egy legjobb gamer PC 500 körül van.

2023. aug. 20. 20:16
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
78%

"Ez zavar, mert én személy szerint meg sok ezer Lóf*sz Jóska is rajtam kivül csak az internetes böngészőt nyomja (/ismeri) rajta."

Halkan súgom meg, hogy van még pár operációs rendszer, amin ugyanúgy elfutnak a populárisabb böngészők, és egy 10 éves PC-n is elfogadható sebességgel működnek. Egy Linux, vagy egy akármilyen BSD esetében előbb érkezik el az az idő, amikor a weboldalak számára lesz szűkös az erőforrás, mint hogy maga az oprendszer ne bírja.

Az, hogy te, és sokan mások elvből, márkafanatizmusból, csökönyösségből, vagy akármilyen más okból még a gondolatától is elzárkóznak attól, hogy olyan rendszert használjanak, aminek nem Windows a neve, az meg egyéni probléma.

2023. aug. 21. 18:09
 22/28 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy miből jött, hogy elzárkózok más op. rendszertől?

Feltettem a Linux Mintet. Nyilván azért volt eddig windows, mert az volt alapból. Sem az elv, sem a márkafanatizmus, csökönyösségből meg főleg nem ragaszkodok hozzá. Kényelemből és megszokásból igen, de én nyitott vagyok a jobbra bármikor.

2023. aug. 21. 18:34
 23/28 anonim ***** válasza:

"Mit kémkednek ki rólunk?"

Mondjuk a különböző online szokásaidat. Mikor milyen szoftvereket használsz, miket telepítesz, stb. Persze, lehet erre azt mondani, hogy neked ebből semmi bajod sincs, sőt, én magam is azt mondom, hogy bizonyos mértékben még hasznosak is a célzott reklámok. De! Hadd döntsem el én, hogy milyen adatot, és kivel osztok meg! Ez jogi, és elvi kérdés is. Ha én be akarnék menni csak úgy a házadban, és kicsit leskelődnék, hogy mit csinálsz, mit eszel, mit iszol, milyen filmeket nézel, beengednél? Nem hiszem. Akkor sem, ha semmi bűnös, vagy titkos dolgot nem csinálsz. Mert az a te magánterületed, és neked van jogod eldönteni, hogy - hacsak nem történik valami törvénybe ütköző -, hogy kinek mit mondasz el belőle. Na, ugyanez van az online világban is. Lehet, hogy nincs belőle (most még) közvetlenül hátrányod, de akkor sem gondolom normálisnak, hogy egy operációs rendszer, aminek a feladata az lenne, hogy a géped erőforrásait menedzselje, "melléktevékenységként" monitoroz téged. Aztán persze nem nehéz elképzelni, hogy ez a jövőben még a hátrányodra is fordulhat. Mondjuk mi van, ha az adataidat felhasználják a biztosítók akkor, amikor mérlegelik, hogy milyen feltételekkel kössenek veled biztosítást? Mi van, ha a kormány felhasználja az így gyűjtött adatokat ahhoz, hogy milyen kérelmedet hogyan bírálja el? Ezek persze még egyelőre disztópikusnak hangzanak, de a Cambridge Analytica óta tudjuk, hogy ez távolról sem a sci-fi kategóriája. Ezért is fontos, hogy az emberek ügyeljenek az adataikra. Meg mint írtam, egész egyszerűen azért, mert semmi köze másoknak hozzá.

Az meg végképp abszurd, amikor a Windows cukin megkérdezi, hogy random reklámokat akarsz-e, vagy testreszabottakat? Egy pénzért megvett operációs rendszeren. A Windows már szinte csak mellékesen operációs rendszer, elsődlegesen egy adatgyűjtő és reklámozási platform. Még ha egy ingyenes szoftver vagy szolgáltatás reklámoz azért cserébe, hogy ingyenes legyen, arra azt mondom, hogy oké. De egy pénzért megvett piaci termék? Ugyan már.

Szóval igen, a Windows kémkedik utánad. Nem úgy, mint a filmekben a titkos ügynökök, de bizony az adataidat nyúlják rendesen.

2023. aug. 21. 19:24
 24/28 anonim ***** válasza:

"Nem tudom, hogy miből jött, hogy elzárkózok más op. rendszertől?"

Elhamarkodottan írtam, csak az első válaszok alapján. Esetedben ezt visszavonom. De sajnos sokan tényleg ilyenek. Ismerős felkeres, hogy brutál lassú a gépe. Tényleg olyan, hogy azon még a csodatevő aranyhal sem segíthetne, ha Win10/11-et szeretne rá tenni. Megkérdeztem, hogy mire használja? Facebook, GMail, Youtube. Direkt rákérdeztem érzékenyebb területekre, (nem böngészős) játékok (bár azért ott sem olyan brutál a helyzet, mint amilyennek le szokták festeni, vagyunk jópáran Linux-gamerek), esetleg valami spéci professzinális multimédiás szoftverek (bár tegyük hozzá, hogy a többség két nyers .mp4 összeillesztéséhez is Sony Vegast követel, meg ahhoz, hogy két képet összevágjon, ahhoz is Photoshop kell...), de semmi ilyen igénye nem volt. Még az Office-ra is rákérdeztem, bár ez megint inkább a márkahűség kategória, tekintve, hogy létezik olyan Linuxon futó, tök ingyenes Office csomag is, amiről ha nem tudnád, hogy nem az MS Office valamelyik verziója, akkor simán elhinnéd, hogy az bizony MS Office. (Az most már képdés, hogy én inkább Libre-párti vagyok.) De azt mondta, hogy nem is szokott ilyesmiket csinálni. Oké. Feltettem neki egy Linux Mintet Firefoxszal, meg Chrome-mal, meg persze az alapból települő szoftvereket (pl. LibreOffice) azért csak rajtahagytam, még ha azt mondta, hogy nem szokott ilyenekkel dolgozni.

Egy hónap múlva hozza vissza a gépét, Win11-gyel, hogy csináljak vele valamit, mert rohadt lassú.

Hát édesegy**szom... Finoman rákérdeztem, hogy mégis miért? Ja, hát mert a fia feltelepítette rá, mert ami rajta volt, az nem Windows. *facepalm...* De mondtam neki, hogy ezzel sajnos nincs mit kezdeni, vagy vegyen új gépet, vagy minimum a RAM-ot bővítse a duplájára, meg egy SSD-t vegyen bele, és akkor talán elfogadható lesz rajta a Win11. De így nem. Aztán el lehet dönteni, hogy mi a fontosabb neki: az, hogy Windowsnak hívják a rendszerét, vagy az, hogy elfogadhatóan működjön?

2023. aug. 21. 19:34
 25/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen. Ez a 23 válasz nagyon elgondolkodtató és hasznos szerintem.

Felvetődik a kérdés:

1. Ami már pozitívum a Linux mellett: Windowsban random felugrik jobb oldalt valami sz*r, most pl ahogy ezt olvastam "megszólalt a férfi akit megvertek Erdogan testőrei" alapból X-elem, de azért zavaró.

Illetve ha válaszhatok 2 ingyenes op.rendszer v szoftver között. Nálam ez fontos tényező. Hogy amikor olvasok valamit, ne zökkentsen ki ez a f*s!

2. Hülye példa ,de tegyük fel ha hitelt akarok felvenni és mondjuk a bankszámlakivonatból valamiért nem látszik, de IP alapon (mondjuk nem használok VPN-t sem) látják, hogy én Online kaszinóban vagy ilyen bet365-ön 100.000 forintokat játszok el abból nyilván lehet hátrányom. Szóval nem az van, hogy bemegyek egy kaszinóba vagy a lovira és kijövök, senki nem látott egy voltam a millióból. Tehát ez lehet nem is annyira disztópia.

3. Viszont ami a személyre szabott dolgok mellett szól, hogy a Google Chrome (szintén tudom, hogy 3. félnek szolgáltat adatot), de inkább olvasok Tech, Gaming, Foci, Testépítés, Film témákról mint mondjuk Tóth Gabiról vagy mit tudom én kik vannak most a porondon (szerencsére ezeket a genetikai sz*rokat csak hírből ismerem).

És így több időt töltök ott, de vannak érdekes hírek. Még ha celeb, bulvár és egyéb agysejteimet bombázó témák lennének, lehet nem is nyúlnék a telefonhoz. Mondjuk ha készül egy új Game, naprakész vagyok úgy hogy célzottan nem keresek rá oldalakra.

Szóval ez a része szerintem pozitív, hogy ha már meg kell enned egy tál sz*rt mindenképpen és lenyomják a torkodon legalább a finomabb ízűt egyed :D

2023. aug. 21. 19:47
 26/28 A kérdező kommentje:

Bocsi lehet ez már kicsit off topic:

De akkor Google Drive helyett is lehetne más alternatíva.

Nekem sok cuccom van ott, mert mindent elérek PC-ről. Telefonról egyaránt, ha vennék egy új gépet nem kéne még egy SSD-t sem kicserélni, minden ott van a felhőben. Tényleg ennyire nem gondoltam bele, csak odáig hogy miket adhatnak el nekem, amit úgy sem teszek impulzív döntés által. A meztelen nő ott táncolhat akkor is kinyomom a hirdetést.

De ez a biztosítós példa nagyon para. Vagy ha munkahely váltásnál a cégek tudnának rólad ezt azt. És nem olyan extrára gondolok hogy droggal kereskedsz, hanem mondjuk az elmúlt X évben napi 8 órában nyomtad a messengert, még egy másik állásra jelentkező nem tette ezt. Simán elkaszálhatnak.

2023. aug. 21. 19:56
 27/28 anonim ***** válasza:

Ahogy szokták mondani, az éremnek két oldala van. Ha már reklámokat kell nézni, én is szívesebben nézek olyan reklámokat, amik legalább kicsit az érdeklődési körömbe tartoznak, vagy valamilyen módon hasznosak lehetnek nekem. Csak egyrészt nagyon könnyű átbillenni a túloldalra, amikor már hátrányos, ha túl sokat tudnak rólad (persze, ez errefelé egyelőre még csak a sci-fi kategória, de pl. Kínában már alkalmazzák, sőt, Szingapúrban is tudomásom szerint monitorozzák, hogy miket csinálsz online). Másrészt: nem mindegy, hogy valamit önszántamból, és tudatosan adok-e meg, vagy sunyi módon, átverve, vagy kényszerítve szerzik-e meg.

Illetve én különbséget teszek egy operációs rendszer (meg egy feltelepített szoftver), és egy online szolgáltatás között. Egyrészt, mert egy ingyenes szolgáltatás nyilván abból tartja fenn magát, hogy reklámoz. Persze, ezt is lehet etikusan, és etikátlanul is csinálni. De egy pénzen megvett oprendszernél ezzel nehéz lenne érvelni. (Jah persze, de... máskülönben Nadella nem 5, hanem 10 másodperc alatt keresné meg egy új BMW árát...) Másrészt: egy online szolgáltatásnál dönthetek úgy, hogy most nem akarom igénybe venni, nem etetem adatokkal. Egy oprendszernél, ami kb. a gép bekapcsolásától fogva "él", és mindent "lát", nem lehet megkerülni. (Vagy legalábbis csak nagyon cseles módon. Vagy ha kihúzod a netkábelt, de hát na...) Szóval ez egy kényszerített helyzet, legalábbis olyan értelemben, hogy ha azt a rendszert használod, nincs olyan pillanat, amit kontrollálhatnál. Nem mondhatod azt, hogy most akkor a következő 10 percemet ne monitorozd. Ezért is erőlteti a MS a MS fiók használatát, mert így még nagyobb kontroll alatt tudja tartani a felhasználóit. Nem vagyok egyébként paranoiás, csak egyszerűen szeretem, ha én dönthetem el, hogy milyen adatommal ki mit kezdhet. Meg ahogy már előbb írtam, egy oprendszernek talán nem az lenne a feladata, hogy egy reklámozási platformként működjön. Tegye azt, ami normális körülmények között a feladata lenne: kezelje a gép erőforrásait, biztosítsa az ember - gép interfészt, meg mondjuk extraként tartalmazzon a használhatóságot, produktivitást, felhasználói élményt növelő segédprogramokat, és ennyi. De ne akarja kontrollálni a felhasználót, és ne csináljon olyasmiket, amiket amúgy ha más szoftver csinálna, akkor már rég trójainak, vagy adware-nek titulálnának.

És ha már szóba hoztam, bár nem akarok nagyon belemenni a Windows vs. Linux háborúba, de ott van a kontrollálás ténye. Ki, és mit kontrollál? Az oprendszer a felhasználót, vagy a felhasználó az oprendszert? Linux (vagy BSD, akármi) alatt ha valamit nem akarok használni, akkor fel sem vagyok köteles telepíteni. Én szabályozom, hogy az oprendszer, illetve rajta keresztül a programok mit tehetnek meg, és mit nem. Én döntöm el, hogy hogyan nézzen ki az oprendszerem, és milyen komponenseket tartalmazzon, és nem pár marketingagyú redmondi fejes. Az erőforráspazarlásról nem is beszélve. Tudom, hogy marginális - de egyébként szerintem meglehetősen fontos - téma, de a világ teli van hulladékkal. Azzal, hogy a Windows ilyen mértékben zabálja az erőforrásokat, és sokakat új gép vásárlására kényszerít, alaposan megnöveli a keletkező elektronikai hulladék mértékét. Nyilván persze, fejlődni kell, nem toporoghatunk még mindig 4 kB RAM-nál, meg 1 MHz-nél, de nem mindegy, hogy egy gépet mennyi idő után dob ki az ember. Nekem a mostani, a vásárláskor erős középkategóriának minősülő gépem már a 6. életévébe lépett, és kitűnően fut rajta a Linux. Eszembe nem jutna újat venni, mert minek? Semmi baj nincs vele, teszi a dolgát, nem érzem azt, hogy bármilyen hátrányban lennék. De ha Windowst akarnék rajta használni (és nem akarnék mellette idegbajt kapni), akkor bizony vagy új gépet kellett volna vennem, vagy kb. a részegységek felét le kellett volna cserélnem. Mire ezt a gépemet le fogom cserélni, addigra Windows mellett már másodjára cserélném a vasat. Ez azért globális szinten nem lenne mindegy.

"De akkor Google Drive helyett is lehetne más alternatíva."

A Google sem a szívem csücske, bár inkább ők, mint a Microsoft, akinél a OneDrive még a zip-fájlokat is megpróbálja sunyiban feltörögetni. (Teljesen komoly.. a jelszóvédett zip-ekbe megpróbál belenézni szótár alapú támadás segítségével. Mondván: csak vírusok után kutat.) De én eleve úgy vagyok a "felhővel", hogy:

- Érzékeny adatokat oda soha.

- Emellett biztonsági másolatom mindenről van.

A Google Drive (meg a többi társa mind) egy online szolgáltatás. Igazábólo még azt sem garantálja semmi, hogy holnap létezni fog. És nagyon biztonságosnak tűnik (mondjuk sok felhasználó szokásainál tényleg nagyságrendekkel megbízhatóbb), de elég egy akár jogos, akár jogtalan fióktörlés, akár egy nagyobb meghibásodás - mert a tech-óriásoknál is azért néha előfordulnak komoly bakik -, vagy egyszerűen csak egy elfelejtett jelszó, és volt adat, nincs adat. Kényelmes dolog, de nem egy életbiztosítás.

2023. aug. 22. 13:41
 28/28 A kérdező kommentje:

Nekem is van biztonsági másolatom mindenről.

De én úgy vagyok vele, hogy nagyobb az esélye, hogy hozzám betörnek a lakásba, vagy tönkremegy az egész PC-m, mint hogy a Google-t feltörik. Ha bármi olyan történne a világban hogy lelövik a Google-t akkor az lenne a legkisebb bajunk hogy azon aggódjunk.

Viszont a 3. félnek történő adatszolgáltatás aggasztó. Valamit tenni kéne ellene, olyanok leszünk mint a Szovjetúnió, csak nem a szomszédtól kell félni hanem a saját számítógépünktől!

2023. aug. 22. 16:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!