Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi baja lehet a 200 GB-os 2,5...

Mi baja lehet a 200 GB-os 2,5 SATA laptop HDD-mnek?

Figyelt kérdés

Beletettem a laptopba, behelyeztem egy oprendszer telepítőlemezt is, majd betöltött a laptop odáig, hogy lehet nyomni F1...F12 lehetőségeket. Bármit nyomtam, csak tölt a végtelenségig.

Csatlakoztattam külső HDD-ként USB porton keresztül. Más HDD-knél egyből látja a rendszer, itt semmi, csak maga a csatlakozási hangot adta a laptop, illetve érzem/hallom ,hogy pörög a HDD.

Viszont az eszközkezelő, ahol partíciót tudnék törölni, formázni, ott is csak töltés van a végtelenségig, nincs feltüntetve a csatlakoztatott HDD.

Próbáltam a Hard Disk Sentinel-el, itt is csak tölt (nem válaszol), majd ha be is tölt, csak az alap belső HDD-t látom.

Bármit ötlet? Javaslat? Észrevétel? Szeretném életre kelteni ezt a HDD-t, ha kell, végső esetben akár fel is nyitom a tartalmát. :D Írjatok bátran, köszönet előre is!

2022. dec. 20. 08:41
1 2 3 4 5
 31/42 A kérdező kommentje:

29/

De ez a belső HDD, amin a Windows van, nem tudom, hogy ebben az esetben is "nem lehetséges", mindenesetre így van:

[link]

Mint említettem amiről pedig szó van HDD, azt nem tudom megnézni, hisz nem akarja látni a rendszer.

2022. dec. 20. 23:37
 32/42 anonim ***** válasza:

5.61..??????

Ne szórakozz már 2 éves kivénhedt öreg verzióval. Azonnal tedd fel az ideit.

A 3.nem valóban furcsa, de maradjunk a problémás lemeznél.

2022. dec. 20. 23:51
 33/42 A kérdező kommentje:
Feltehetem, bár nem tudom min változtatna, elvégre ~ugyan azt tudja,nem? :D Hanyas verziószámon fut az idei?
2022. dec. 21. 00:03
 34/42 anonim ***** válasza:

"Te hogy látod ezt?"

Összesen egy merevlemezem ment tönkre asztali gépben, az is olyan modell volt, amiről hamar kiderült, hogy szériahibás. Ezt leszámítva egy sem adta meg magát. Sem nálam, sem valamelyik családtagnál.

A tapasztalatom az, hogy a merevlemezek meghibásodását alapvetően 3 dolog okozhatja. 1. A nem megfelelő használat. (Bár a fentebb említett extrém példákat leszámítva azért az asztali géppel nem szokott dibálózni az ember.) 2. A silány minőség. Sajnos gyakori, hogy az ember zsigerből az olcsót veszi meg. Anno a Maxtornak voltak legendásan rossz vinyói. "Mindenki" azokat vette, mert pár ezressel olcsóbbak voltak, mint a konkurencia, aztán meg sokuk korán elhalálozott. 3. A silány hardverkörnyezet. Itt elsősorban a tápra gondolok. Igazából ez a leggyakoribb probléma, pedig egy rossz táp az folyamatosan képes amortizálni a többi hardvert. Nem feltétlenül kell 20-30 ezres tápokat venni, de az ilyen 10 ezer alattiak azért tudnak galibát okozni. És alattomosak. Sokáig nem is látszik, hogy hibásan működnek, csak egyszer váratlanul egy-két dolog megpusztul a gépben. Lehet, hogy csak évek múltán, de lehet, hogy 1-2 hónap alatt. Laptopoknál azért nem jellemző ez, mert ott eleve más elven működik a tápellátás.

"Nem gondoltam volna, hogy egyetlen porszem ilyen károkat tud okozni egy ránézésre és tapintásra masszív szerkezeten."

Kívülről masszív. Igazából maga a szerkezet nagy része belülről is az, de itt nagyon kis méretekről, nagyon nagy adatsűrűségről, és nagyon nagy forgási sebességről beszélünk. A nagy kapacitásnak a hátulütője, hogy bizonyos dolgokra nagyon érzékeny a szerkezet. Egy floppy még egész jól tudta tolerálni a porszemeket. Egy merevlemez belsőleg ennél jóval háklisabb. Ott mindennek mikron pontosságra passzolnia kell, hogy működni tudjon. Többségük már akkor sem fog működni, ha leszedett fedéllel üzemeltetik. (Akkor sem, ha teljesen steril helyen.) A belső légáramlás is bele van kalkulálva a mechanikai működésébe. Ebből adódóan szereléstechnikailag ez nem az a kategória, amit egy átlag hobbiműszerész házilag simán képes lenne javítgatni.

"Sterilizálóm nincs sajnos, de letötlöm az asztalt, meg a környezetet, hátha pont ezen múlna. :)"

Arra ügyelj, hogy minél pormentesebb legyen a környezet. Mondjuk egy utcára néző földszinti szoba, nyitott ablaknál, szélvihar közepén nem épp ideális. :D

"ilyen diódát, ha tegyük fel ezt kéne cserélni, honnan tudok beszerezni"

Ha szerencséd van, ha ismered a pontos paramétereit, talán még valamelyik közeli műszaki boltban is tudnak adni. De az internet tele van ilyenekkel. Én a Hestore-ból szoktam nagyon sok mindent rendelni, vagy ha nem számít az idő, akkor Ebayről.

"Ha így lenne, ezt a HDD-t inkább félreteszem alkatrésznek"

Jó gondolat, amiről úgy gondolom, hogy alkatrésznek még jó lehet, én is félre szoktam tenni. Itthon is, meg a munkahelyen is. Nem egyszer volt olyan, hogy "életmentő" volt, hogy azonnal elő tudtam szedni valamelyik "donorból" pótalkatrészt.

"Nem tudom mennyire árulnak ilyesmiket, de bármi infó jól jön."

Az a baj, hogy a laptopok nagyon egyedi kreálmányok. Azért egy asztali gép többé-kevésbé szabványos, vagy kvázi szabványos elemekből épül fel. Egy laptopról ez nem mondható el. Én annyit tudnék javaolsni, hogy valamilyen online fórumon, Fb-csoportban, ilyesmi helyeken érdeklődsz. Vagy valamilyen kreatív megoldást kitalálsz. :-)

Bár mondjuk a szalagkábel rögzítője az azért többé-kevésbé szabványos szokott lenni jobban belegondolva. (Mindegy, azért nem törlöm ki az előző sorokat.)

Ahogy nézem, itt is hasonlóval küzdöttel: [link] Ezen az oldalon például nyugodtan kérhetsz segítséget ebben, és a hasonló témákban.

Alkatrészeket pedig akár innen is beszerezhetsz: [link]

De nem akarom, hogy reklámposztba menjen át az írásom. :D

2022. dec. 21. 00:13
 35/42 anonim ***** válasza:

"elvégre ~ugyan azt tudja,nem?"

Ha azt a jó egy oldalnyi hibajavítás listát végignézem náluk akkor nem. :)

2022. dec. 21. 00:14
 36/42 A kérdező kommentje:

9. emelet, bár a főútra néz a lakás, ugyanakkor csukva van az ablak és jelenleg forgalom sincs, nem lehet gond. :D

Lehet nekem se ez lesz az a HDD, amit puff első alkalom és meg is csinálok, de legalább meglátom mi van belül + lesz pótalkatrészem. :D Úgy döntöttem csak belenézek, lesz ami lesz, veszek fel gumikesztőféleséget + maszk, aztán szépen lassan óvatosan átnézem, valami szűzecsettel megsepregetem (remélem nem ott ahol a porszem is karcol :D), aztán majd látjuk. Egyébként nem tudom számít-e, de hallgattam még egy kicsit a hangját, ilyen: tü..tü tü tü.. tü.. hangot ad ki nagyon halkan, lényeg, hogy mintha az olvasófej olvasna, vagy olvasni akarna... nem tudom bír-e bármi értékkel ez az információ, de azért leírom. :D Köszönöm a linkeket is, ne aggódj, egyáltalán nem reklámposzt az írásod, sőt ezek a linket nekem többet segíthetnek elindulni, mint gondolnád, szóval köszönet értük!

2022. dec. 21. 00:33
 37/42 A kérdező kommentje:
Egy utolsó kérdés bontás előtt: van konkrét rész a HDD-n belül amihez tényleg a legvégső esetben sem szabad nyúlni? Vagy Úgy az egész lemez-olvasófej területe ilyen lenne egyébként? :D
2022. dec. 21. 00:35
 38/42 A kérdező kommentje:
A szalagkábelre visszatérve, egyébként még azon gondolkodtam, hogy ha nem lelek rögzítőt, ragasztópisztollyal odatapasztom. Aztán ha szerencsém lesz, nem lesz érintkezési hiba, bár kérdéses mennyire tesz kárt a ragasztó az elektronikában... Talán száradás után kevésbé. :)
2022. dec. 21. 00:38
 39/42 A kérdező kommentje:
Leszedtem a a HDD fedeletalját, azaz a "lapot" amin van a csatlakozó rész + az elektronika, ha jól láttam. Megsöprögettem , visszatettem, semmi változás. Viszont egy kérdés. Ha egy másik HDD csatlakozó részét átszerelem erre, és azzal működik jók, akkor megállapítható. hogy az elektronikával van a baj, jól gondolom? Ilyen szintű szétbontás még nem tesz kárt a lemezekbe, ugye? Vagy legalábbis nincs akkora kockázat, mintha az olvasófej aurájában babrálnék. :D Ha van is sérülési esély, van egy nem 100%-os HDD-m azt feláldozom a kísérletezés oltárán.
2022. dec. 21. 01:19
 40/42 A kérdező kommentje:
Nos félig megtörtént a "csere", viszont valszeg nem 100% volt kompatibilis a 2 egymással, alapból a 8 rögzítőcsavarból csak 4 volt ugyan azon a helyen, illetve nem adott semmi működési jelet a HDD,tehát valami 100%-ban passzoló kéne. Van is ugyan ilyen típusú HDD-m, a kérdés, hogy megéri-e átrakni rá kísérlet gyanánt ez a HDD kék/zöld elektronikát, vagy sem? (A 70%-os kondíciós HDD-m egyébként első elektronika visszaszereléskor elkezdett kattogni és nem látta a gép, szétszedtem, megsöprögettem, megfújkáltam, most újra műkszik. :D)
2022. dec. 21. 01:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!