Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi baja lehet a 200 GB-os 2,5...

Mi baja lehet a 200 GB-os 2,5 SATA laptop HDD-mnek?

Figyelt kérdés

Beletettem a laptopba, behelyeztem egy oprendszer telepítőlemezt is, majd betöltött a laptop odáig, hogy lehet nyomni F1...F12 lehetőségeket. Bármit nyomtam, csak tölt a végtelenségig.

Csatlakoztattam külső HDD-ként USB porton keresztül. Más HDD-knél egyből látja a rendszer, itt semmi, csak maga a csatlakozási hangot adta a laptop, illetve érzem/hallom ,hogy pörög a HDD.

Viszont az eszközkezelő, ahol partíciót tudnék törölni, formázni, ott is csak töltés van a végtelenségig, nincs feltüntetve a csatlakoztatott HDD.

Próbáltam a Hard Disk Sentinel-el, itt is csak tölt (nem válaszol), majd ha be is tölt, csak az alap belső HDD-t látom.

Bármit ötlet? Javaslat? Észrevétel? Szeretném életre kelteni ezt a HDD-t, ha kell, végső esetben akár fel is nyitom a tartalmát. :D Írjatok bátran, köszönet előre is!

2022. dec. 20. 08:41
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:

Ugyanaz a csatlakozó.

20 éve PATA lemezeknél volt más..

Asztali gépben is kis (2,5") hdd-t használok.

2022. dec. 20. 09:50
 12/42 A kérdező kommentje:
Nem leltem ilyen beállításokat: ahci és a sata hot plug. Pedig végignéztem. Jelenleg megyek melóba, de este megpróbálom másik laptopba beletéve keresni ezeket a beállításokat. Hangot nem ad ki, csak a szokásos nagyon halk hdd pörgést lehet hallani, ha közel hajolok. Magában a BIOS-ban egyébként látja, hogy benne van a HDD, ott fel van tüntetve.
2022. dec. 20. 10:07
 13/42 A kérdező kommentje:
Váó, szóval asztali gépet is lehet laptop HDD-vel üzemeltetni? Na ezt nem tudtam, ma is tanultam valamit. :D
2022. dec. 20. 10:09
 14/42 anonim ***** válasza:

Ezek után úgy kellene megnézned, hogy mi lehet a gond vele, - vagy beleteszed egy asztali gépbe 2. meghajtóként, vagy külső 2,5" házba teszed bele és csatlakoztatod egy működő laptophoz.

Asztali gépekben is általában már mindenki SSD-t használ op.rendszernek amik 2,5"-ak. A HDD marad adattárolásra. Az M.2 SSD az más, de akinek van M.2 SSD foglalat a lapján az olyat is tesz bele.

2022. dec. 20. 10:25
 15/42 anonim ***** válasza:

Mióta a SATA csatoló divatba jött, azóta mindegy, hogy laptopba szánt, vagy "sima" 3,25 inches meghajtót teszel-e bele. Az IDE-korszakban még ez nem így volt, ott fizikailag is más volt a csatlakozó.

A kérdésben szereplő vinyó pedig nagy eséllyel sajnos már menthetetlen. Legalábbis otthoni körülmények között. Hogy mi lehet a baja? Akármi lehet. Sajnos a használt dolgokban mindig ott van ez a kockázat. Lehet, hogy az elektronikája hibásodott meg. (Sőt, gyakran ez szokott lenni a hiba. De hacsak nincsenek rajta fontos lementendő adatok, akkor nem biztos, hogy érdemes vele vesződni. Ha sikerül ugyanolyan elektronikát találni, elméletileg át lehet rá cserélni, sokszor ez megoldja a problémát. De én már láttam olyat is Youtube-on, aki megkereste a hibát az elektronikában, és kicserélte a hibás áramköri elemet.) Ha a hangja nem szokványos, akkor pedig valószínűleg mechanikai problémája van, és ha pl. letört az olvasófej, akkor már az adatmentés is szinte esélytelen róla.

2022. dec. 20. 11:11
 16/42 A kérdező kommentje:
Tisztelt 14-es válaszoló, sajnos asztali PC-m nincs, viszont a küső házzal csatlakoztatom a működő laptopomhoz = azzal amizt próbáltam, tehát egy egyszerű aliexpressről rendelt, egyik vége SATA 2.5 csatlakozó, másik pedig usb 3.0 eszköz. Ennél az történt, hogy nem látta a gép a HDD-t, a Lemezkezelőben sem jelent meg. Az előbbi művelethez lenne ismerős, bár nem szívesen szereltetném szét a gépét ezért,de ha nincs más ez lesz... :D
2022. dec. 20. 18:48
 17/42 A kérdező kommentje:

Tisztelt 15-ös válaszoló. 100% esélye akkor nállam is, hogy elektronikai hibája van. Én is láttam annó olyan videókat youtube-on, hogy szkafanderben a csóka javítja a HDD-ket. :D

Fontos adatok nincsenek rajta , konkrétan semmi sincs rajta, egy 20 db-os használt HDD pakkot vettem, mind 200 GB-os, ezeket vegyesen LAN partyhoz régebbi laptopokba, illetve adattárolásra is, viszonylag olcsón. Elvileg 100/100 mind, illetve gond még egyikkel sem volt, valahogy a végére mardt ez, ami kéne jelenleg, de a fent említett hiba jelenetkezett. Talán tényleg nem érdemes vesződni vele, bár én szeretek az ilyenekkel :D Elektronikát javítani nem biztos , hogy tudnék, bár nem tudom mi kell hozzá, forrasztó pákám van, ha az kell... Mindenesetre szétszerelem, kicsit megsepregetem a HDD-t, hátha segít.

Ha itt vagy 15-ös és esetleg tudnál linkelni vidit, vagy a nevét annak a csatornának amit említettél, azt megköszönöm. :D

2022. dec. 20. 18:58
 18/42 anonim ***** válasza:

HDSentinel mit mond rá?

Az lenne a biztos.

2022. dec. 20. 21:00
 19/42 anonim ***** válasza:

#15 vagyok.

Napi szinten nézek szakmai videókat, szóval kisebb csoda lenne, ha pont azt a videót megtalálnám, de azért átnézem a feliratkozott csatornáimat, hátha rátalálok.

Arra határozottan emlékszek, hogy valami áramköri elem lett zárlatos... talán egy dióda? Bemérte, kiforrasztotta, forrasztott rá újat, és működött. Csak ugye ez a valóságban nem ilyen egyszerű. Tudni kell, hogy mit keresel, hiszen ami az egyik vinyón adott helyen van, az másikon, akár ugyanazon gyártó másik modelljén is teljesen máshol lehet. Eleve nagy rutin kell hozzá az elektronikában. Meg persze precizitás. Én szoktam forrasztgatni, de egy ilyen feladatot nem mernék bevállalni.

Meg persze nem is 100%, hogy ott van a hiba.

"Elvileg 100/100 mind, illetve gond még egyikkel sem volt"

Sajnos ez ilyen. :(

200 GB. Az nagyjából... 10-15 éves lehet? Ki tudja, milyen az "előéletük", mennyire voltak használva. Bár önmagában az adathordozó felületet nem amortizálja az írás-olvasás (ez a nagy előnye a mágneses adathordozóknak, és ezért is léteznek már évtizedek óta.. holott nem jósoltak nekik nagy jövőt), viszont a mechanika, és az elektronika viszonylag sérülékeny. Elég egy nagyobb erőbehatás szálíltás közben, és már meg is van a baj. Meg ha silány táppal használták, az az elektronikát könnyen kinyírhatja.

2022. dec. 20. 21:48
 20/42 A kérdező kommentje:
A HDDSentine azt mondja rá, hogy a belső HDD-d 100%-os :D De amit külsőleg csatlakoztatok és a lényeg lenne, azt még csak nem is látja, sőt csak gondolkodik és tölt, pergeti a windowsos homokórát. Megpróbáltam még1x ezzel a SATA 2,5 + USB 3.0 csatlakozómmal érzékeltetni a HDD-t, és ~1 perc elteltével reagált a gép a csatlakozási hanggal, a sajátgépben is megjelent a HDD, bár nem írja, hogy hány GB-ból mennyi szabad, és megnyitva is tölt a végtelenségig, hiába várok már 10+ perce... De azért leírom, mint plusz infót. Nagyon úgy látom, hogy fel kell nyitni a HDD tartalmát. Bármilyen plusz információmorzsa életmentő lehet a továbbhaladást illetően, mint pl., hogy mit keressek/nézzek a HDD elektronikájában (elsősorban). Életemben nem bontottam még HDD-t, de mire legközelebb írok már valszeg nyakig benne leszek :D
2022. dec. 20. 21:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!