Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi baja lehet a 200 GB-os 2,5...

Mi baja lehet a 200 GB-os 2,5 SATA laptop HDD-mnek?

Figyelt kérdés

Beletettem a laptopba, behelyeztem egy oprendszer telepítőlemezt is, majd betöltött a laptop odáig, hogy lehet nyomni F1...F12 lehetőségeket. Bármit nyomtam, csak tölt a végtelenségig.

Csatlakoztattam külső HDD-ként USB porton keresztül. Más HDD-knél egyből látja a rendszer, itt semmi, csak maga a csatlakozási hangot adta a laptop, illetve érzem/hallom ,hogy pörög a HDD.

Viszont az eszközkezelő, ahol partíciót tudnék törölni, formázni, ott is csak töltés van a végtelenségig, nincs feltüntetve a csatlakoztatott HDD.

Próbáltam a Hard Disk Sentinel-el, itt is csak tölt (nem válaszol), majd ha be is tölt, csak az alap belső HDD-t látom.

Bármit ötlet? Javaslat? Észrevétel? Szeretném életre kelteni ezt a HDD-t, ha kell, végső esetben akár fel is nyitom a tartalmát. :D Írjatok bátran, köszönet előre is!

2022. dec. 20. 08:41
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:

Ez így akármi lehet, bár én gyanítom, hogy az elektronika lehet a hibás. Bár a hibás mechanika is okozhat hasonló jelenséget, szóval azt sem zárnám ki.

Esetleg.. ha tudsz Linuxot bootolni (live DVD-ről például), ott parancssorban add ki az lsblk parancsot, és nézd meg, hogy látja-e! (Szívesen segítek a parancs kimenetének értelmezésében.)

"Nagyon úgy látom, hogy fel kell nyitni a HDD tartalmát."

Azzal számolj, hogy azzal 99%, hogy végleg tönkreteszed. Persze, tanulásnak, tapasztalatszerzésnek jó lehet. :-)

2022. dec. 20. 22:03
 22/42 A kérdező kommentje:
Érdekes amit írsz, "Elég egy nagyobb erőbehatás szállíltás közben, és már meg is van a baj." Nem volt túlcsomagolva a 20-as HDD csomagom, egy szimpla dobozban volt benne, egymáson mind a 20, mivel ez a legalsó volt amiről beszélünk, simán előfordulhat, hogy valaki kicsit határozattabban tette le, és ez pont elég volt neki. Habár ekkor a mechanika sérülne nem? Vagy ey ütödés az elektronikában is tud kárt tenni?
2022. dec. 20. 22:05
 23/42 A kérdező kommentje:

"Azzal számolj, hogy azzal 99%, hogy végleg tönkreteszed. Persze, tanulásnak, tapasztalatszerzésnek jó lehet. :-)" - Ezt hogy érted?

Bár kiindulva amit említettem, hogy a csóka szkafanderben szerelte a HDD-t, ez azt jelentené, hogy egyetlen porszemnek sem szabad a belsejébe kerülnie, vagy mire utalsz konkrétan? Mostmár megvárom amíg írsz felnyitás előtt... :D Ráadásul 99%? o.O

2022. dec. 20. 22:08
 24/42 anonim ***** válasza:

Itt mit ír nálad a HDSentinel..?

[link]

2022. dec. 20. 22:34
 25/42 anonim ***** válasza:

"Vagy egy ütödés az elektronikában is tud kárt tenni?"

Ha sérül tőle az elektronika, akkor persze, hogy tud.

Kicsit más téma. 15 éve vagyok rendszergazda. Ezalatt azért viszonylag sok munkatárs keresett meg azzal, hogy kezdjek valamit a hordozható merevlemezével, mert nem látja a gép. Egytől egyik mechanikai hiba okozta a vesztüket. (Aki gyakorlottabb ebben, az a vinyó hangjából egyből meg tudja ezt állapítani.) Ugyan ez csak feltételezés, de én arra gyanakszom, hogy a nem túl szakszerű tárolás és szállítás az oka, hogy ezek ennyire halandó jószágok. A többség pedig csak beledobja a táskájába, esetenként a buszon még véletlenül neki üti az ülésnek, biztos, ami biztos, aztán persze, hogy tönkremegy. De láttam már az asztalról véletlenül (??) leesett gépben is tönkremenni merevlemezt. Láttam oylat is, hogy véletlenül ahogy ült le a kolléga, belerúgott a bekapcsolt gépbe, és a működő merevlemez egyébként is jóval érzékenyebb a mechanikai behatásokra, mint a kikapcsolt.

... meg persze az is lehetséges, hogy teljesen véletlenül pont mostanra adta meg magát az elektronika. Minden különösebb kiváltó ok nélkül. Ahogy bármi más, ezek is elromolhatnak. De a pontos okot nem is biztos, hogy ki lehet már deríteni.

"Ezt hogy érted?"

Egyrészt: a szétszedéséhez azért elég nagy precizitás és gyakorlat kell. Elég egy rossz mozdulat, és olyan sérüléseket lehet okozni, amit már nem lehet kijavítani. Néha elég trükkös ezeknek a jószágoknak a szétszerelése. Javaslom, hogy keress rá, hogy az adott típust hogyan kell szétszedni (hol vannak a csavarok, hogyan lehet leszedni a fedelet, stb)! Másrészt: elég egy porszem, ami ha belekerül, az könnyen okozhat végzetes károkat. A lemez és az olvasófej között egy rendkívül kis légréteg van. Ha oda egy porszem bekerül, az mérnöki precizitással fogja felszántani az adattároló felületet úgy, hogy még a Kürtnek is nehéz lenne onnan adatot visszanyerni, maga a vinyó pedig további használatra alkalmatlan lesz.

Viszont ha már nincs igazán mit veszteni, tapasztalatszerzésnek... miért ne?

Erről jutott eszembe egyik fiatalkori "megbízatásom". Egy ifjú hölgy ismerős kért meg, hogy a laptopjának a fura hangot kiadó merevlemezét megpróbálnám-e megjavítani? Mondtam neki, hogy ha már fura hangot ad ki, akkor már rég rossz, de egyébként is: ehhez sem megfelelő helyem nincs (steril szoba, vagy minimum egy olyan.. nem tudom most hogy hívják, az a plexi "doboz", aminek az oldalán, egy lyukon keresztül lehet belenyúlni), sem pedig tapasztalatom nincs benne, szóval még ha menthető is lenne, kb. 1%-ot adok rá, hogy azt pont nekem sikerül megmentenem. De ragaszkodott hozzá, hiszen máskülönben úgyis kidobná. Oké. Felkerestem a hölgyet (ő hozzám nem akarta lehozni a gépet), hely persze sehol nem volt. Csináljam meg az ágyon. Hát jóó... Külön kihívást jelentett, hogy az ágy másik végében a hölgy, és a mérhetetlenül értelmes kanja hancúroztak. Mármint... nem dugtak, hanem egymást csiklandozták, taperolták, bírkóztak, stb. Ideális munkakörülmény. Épp vettem volna le a vinyó fedelét, hölgyeméns harapott egyet a pasin, aki ugrott akkorát, hogy a másik kezemben levő csavarhúzó egy gyönyörű vonalat vésett a lemezre. Innentől a kérdés el is dőlt, az adathordozónak végleg vége. :D

2022. dec. 20. 22:42
 26/42 A kérdező kommentje:

Az alap HDD-mnél, ami benne van a laptopban, ott mindháromnál : NEM. Amiről szó van és külsőleg csatlakoztatom ott 2 verzió van:

1. Csatlakoztatom a HDD-t és elindítanám a HDSentinel-t, de nem indul el, amíg ki nem húzom a HDD-t és megpróbálom mégegyszer elindítani.

2. Elindítom a HDSentinel-t, majd csatlakoztatom a HDD-t külsőleg. Ekkor ha kattintok valahová a programon belül, megjelenik a homokóra és elkezezd tölteni az örökkévalóságig a cucc, mint minden más esetben. :)

Szóval, hogy mit írna itt ki az a konkrét HDD, az sajnos rejtély. :D

2022. dec. 20. 22:49
 27/42 anonim ***** válasza:

Talán ez lehetett az a videó?

https://www.youtube.com/watch?v=qdXW-DUSsh8

Bár nem biztos.. itt nem cseréli, hanem egyszerűen kiforrasztotta a zárlatos, de egyébként nem létfontosságú diódát. Szerintem amire eredetileg gondoltam, az egy másik videó lehetett, de ez is hasonló. (Ebben a videóban kifejezetten tetszik a notijának a képernyője.)

2022. dec. 20. 22:50
 28/42 anonim ***** válasza:

Megtaláltam a videót: https://www.youtube.com/watch?v=xfr8HwNpk30

Bár rosszul emlékeztem, itt pont nem járt sikerrel.

De ilyet is találtam, bár ez már nagyon az expert kategória: https://www.youtube.com/watch?v=0iiEKZhDapo

2022. dec. 20. 23:00
 29/42 anonim ***** válasza:

26/

Igen, ha le van zárva akkor percekig tart kiolvasni az adatokat

De attól még semmi baja, hibátlan. Persze jelszó nélkül nem tudod használatba venni ha nincs PSID az adatlapján.

"mindháromnál : NEM"

Az nem lehetséges.

2022. dec. 20. 23:15
 30/42 A kérdező kommentje:

Nekem ez az első HDD, amit ténylegesen nem lát a rendszer. Volt gond máskor is, de akkor csak az MBR/GPT partíciók szórakoztak velem. :D Most sajnos nem ez a gond. Annyi fix, hogy itt a hang = nincs, tehát tökéletes elvileg, kivéve, ha hibásan is nagyon halk és egyenletes hangja lenne. Mindenesetre ezt a lehetőséget kizárnám.

Az asztalról véletlenül leesett gép szituációja azért nem semmi story. :'D Egyébként amit észrevettem/tapasztalok, annó nekünk otthon mindig asztali gépünk volt, és annak a HDD-jével mindig baj volt, viszont manapság, hogy laptopot használok, ugye 2,5 HDD-vel, ezt az esetet leszámítva sose volt vele problémám, tehát ég és föld a PC és a laptop HDD strapabírósága, ahjogy én tapasztalom. Te hogy látod ezt?

Nem gondoltam volna, hogy egyetlen porszem ilyen károkat tud okozni egy ránézésre és tapintásra masszív szerkezeten.

Első ránézésre ilyen sokágú csillag csavarok vannak benne és HGST Japan Ltd. a márka ha minden igaz, azon belül is: 200 Gb SATA 4260RPM 5V 600mA.

Szerencsére van egy ilyen mindenféle csavarhoz való, cserélhető fejű mini csavahúzó készletem, a kezdeti bontás ezzel megoldható. Sterilizálóm nincs sajnos, de letötlöm az asztalt, meg a környezetet, hátha pont ezen múlna. :)

Egy élmény lehetett úgy HDD-t szerelni, hogy közben ugrálnak a "szerelőállványon" :DDD Egyből a Hardcore szinttel kedtél, dehát valahol el kell kezdeni, ha érdekli az embert a dolog. :D

Kiindulási alapnak nem rossz, mint lehetséges "mit kéne csiálni" kiindulási alap. Köszönöm a videó linket! Annyi a kérdés még, hogy ilyen diódát, ha tegyük fel ezt kéne cserélni, honnan tudok beszerezni? Vagy nem árulnak külön ilyeneket, hanem egy szintén rossz HDD-ből lehet beszerezni? Ha így lenne, ezt a HDD-t inkább félreteszem alkatrésznek, ha meglesz a 2. hibásom, tudjak a kettőből egyet csinálni. :D

Jut eszembe, viszont ha tudsz beszerzési helyet, igaz nem kapcsolódik a témához, de az egyik életrekeltendő laptopomról hiányzik az alaplapról az a kis műanyag elem ami a HDD-re csatlakoztatott szalagkábel végét rögzíti az alaplaphoz. Nem tudom mennyire árulnak ilyesmiket, de bármi infó jól jön.

2022. dec. 20. 23:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!