Ehhez a géphez van értelme 144 hzes monitort venni?
Processzor: Intel i5 10400F
Memória: 16GB 3200MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury Black CL16 (2x8GB)
Videókártya: ASRock Radeon RX 5600 XT Phantom Gaming D3 6G OC
Alaplap: ASRock Z490 Phantom Gaming 4
Tároló eszköz: HDD: 1TB Toshiba 3.5" P300 SATAIII winchester OEM + SSD: 500GB Kingston SSD M.2 NVMe A2000
Ház: Zalman Z7 NEO
Tápegység: Seasonic Core GM 650W Gold
Szeretnék egy qhd-s, 144 hzes monitort, nyílván játékoknál full hdben menne, és a netezéshez, filmekhez kéne a qhd. Van értelme, vagy ezzel a konfiggal felejtős?
Köszönöm a válaszokat. :)
Tehát akkor ényegében, ha 144 hzes monitort veszek akkor annak akkor van értelme, ha a játékban kijön a 144 fps?
És ha talán más tudja... ha freesynces a monitor, a játékban viszont mondjuk csak 90 fps-t érek el, akkor az javít rajta és folyamatosabb lesz, vagy ilyenkor mi van?
Ac-hoz minek kéne 144fps meg 144hz? Biztosan picit jobb érzés, de nem competetive, nem igényel 0.01ms-es reakciókat, az nem tényező.
"Tehát akkor ényegében, ha 144 hzes monitort veszek akkor annak akkor van értelme, ha a játékban kijön a 144 fps?" Lényegében igen, teljesen pontosan nem csak akkor. Mivel, ha 100fps-ed van, akkor is csomó framet hamarabb fog a monitor megjeleníteni, mint a kisebb frissítés.
"És ha talán más tudja... ha freesynces a monitor, a játékban viszont mondjuk csak 90 fps-t érek el, akkor az javít rajta és folyamatosabb lesz, vagy ilyenkor mi van?"
Csak annyi történik, hogy olyankor a monitor leveszi magát 90hz-re, hogy ne okozzon ilyen "képtörést", hogy egy frissítési ciklusban ott lesz felül az egyik frame, alul meg a másik frame fele, vagy hogy mondjam. Nem lesz gyorsabb, csak egyeseknek az zavaró, mikor így "elcsúszik a kép", mondjuk CS-ben azt látod, hogy a fal széle el van mozdulva, de csak egy pillanat az egész, én, ahogy mondom NEM veszem észre, másoknak zavaró. De én 97 óta játszom, 2004 óta versenyszerűen cs-ztem, hírből sem ismertünk ilyesmit, megszoktam. Nekem a célkereszt létezett, az ellenfél, meg a minimap, ilyenekre nem figyelhettem, mert nyilván közben lelőnek a picsába, amíg én azon kamillázok.
"A kérdés, hogy érne-e bármit. Illetve, ha freesynces (amd kártyám van) akkor ha több, mint 60 fps a játék jobb lesz-e?"
A rövid válasz: nem, nem lesz jobb észrevehetően.
Nem akarok ünneprontó lenni, de ha valaki nem versenszerűen űzi a gaminget, akkor a játékok 99,99%-ánál még csak nem is megindokolható a 144 hz (más felhasználásnál meg pláne nem).
Nem egyedül a magas frameratetől fog folyamatosabbnak tűnni a kép, ráadásul 60 fölött nem igazán van jelentősége. Én pl. nemrég vettem észre véletlenül a beállításaim túrása közben, hogy az egyik monitorom 120 hz-es... amikor vettem nem volt szempont, nem is érdekelt. Nem látom szebbnek a képét semmiben.
De ha véletlenül mégis megvennéd a monitort, akkor párszor próbáld ki azt, hogy valaki átállítja neked a játékban a fixált fps-t, amíg nem vagy a szobában, aztán teszteld, hogy észreveszed-e, mikor fut 60-nal és mikor 144-el. Kíváncsi lennék :D
Én Windowsban a kurzoron is észreveszem, ha nem 240.
Bár nekem 2004 óta nem volt 100hz alatt monitor.
Ez az FPS számháború már csak azért is visszás nekem, mert régen, amíg nem méregették tech oldalak minden szutyoknak a framerate szintjét, addig a kutyát nem érdekelte, hogy melyik játék milyen fixált fps-el fut. Szép? Szép. Folyamatos a kép? Az. Hát akkor meg?
Mondjuk én annál a 240 hz-es monitornál is kíváncsi lennék egy kettős vaktesztre. Kicsit szkeptikus vagyok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!