Ha kiadunk ssd-n parancsokat nemlétező fájlok törlésére, az irásnak számít s csökkenti az élettartamát?
Csak a mihez tartás végett: Az MLC chipses 120 GB -os Kingston V300 -asomat 2013 -ban vettem. Pedig akkor még elég jó ára volt ma már egy minőségi 480 -as lehetne venni érte. Sosem pátyolgattam, mindig is telibe szartam mennyit ír/olvas. Csak három dolgot ellenőriztem partíció eltolás, töredezettség mentesítés ki legyen kapcsolva, trim utasítás aktív legyen. De ezeket már a korszerű Windowsok alapból megcsinálják helyetted (Még a Windows 7 SP1 is). A trim -hez is csak annyi kell hogy engedélyezed a BIOS -ba az AHCI módot, de pár éve már ez is alap beállítás minden PC alaplapnál, vagy laptopnál.
Ja és másik alap dolog, 10-15% -a mindig üres legyen.
Ez idő alatt egészen máig, még mindig csak 2% -ot esett a kondíció. Pedig minden nap használva van. Teljesítményre ugyan olyan gyors, mint mikor megvettem. Ennyi idő alatt hagyományos merevlemezek nekem sokkal gyakrabban haltak be.
Ennyit a nagy aggódásról. De ha neked jobban esik az, hogy állandóan ezen rugózol, már egyenesen fizika fájdalmad van, akárhányszor csak látod felvillanni a HDD ledet a gépen. Semmilyen ész érv nem győz meg az ellenkezőjéről, az is a te bajod. Akkor inkább tényleg szereld ki rakd a vitrines szekrénybe a családi fotók mellé, ott garantáltan nem lesz semmi baja az írástól.
"ha elenörzöm programbol, hogy van e file, az is terheli a rendszert"
Ez a lényege, hogy terheljük, vagyis használjuk. Terhelés nélkül mire jó? Erre lett kitalálva.
Egyébként mi mást csinálnál? Inkább nem törölsz és nem is keresel fájlokat, hogy kíméld a rendszert? :)
Egyébként pont azt csinálod, hogy inkább kitérőket, hurkokat csinálsz, hogy egyenletesen terheld a futóművet, csak közben időt és benzint pazarolsz. Vagy mondjuk csak félig főzöd meg a húst, hogy kíméld a tűzhelyet.
Vannak alap terhelések egy gépen, amiket nem úszol meg. Ha mondjuk egy szerveren naponta több száz megabájtnyi log fájl termelődne SSD-re, azt megértem, hogy kerüljön át HDD-re. De alkalmankénti fájl törléssel spórolni nonszensz.
"Egyébként mi mást csinálnál? Inkább nem törölsz és nem is keresel fájlokat, hogy kíméld a rendszert? :)"
Ird be a googlebe hogy "több "kevesebb" "jelentése" s tanulmányozd ezeket a fogalmakat akkor majd megérted a lényeget.
"Egyébként pont azt csinálod, hogy inkább kitérőket, hurkokat csinálsz, hogy egyenletesen terheld a futóművet, csak közben időt és benzint pazarolsz. Vagy mondjuk csak félig főzöd meg a húst, hogy kíméld a tűzhelyet."
"Vannak alap terhelések egy gépen, amiket nem úszol meg. Ha mondjuk egy szerveren naponta több száz megabájtnyi log fájl termelődne SSD-re, azt megértem, hogy kerüljön át HDD-re. De alkalmankénti fájl törléssel spórolni nonszensz."
Senki sem irt alkalmi fálj törléssel sporolásrol, s senki se irta hogy nem termelődik több széz megabájtnyi fájl. Normális válaszadás mellett olyasmiket találsz ki amik nem hangoztak el. Ez miért jo neked?
Elgurult a gyógyszered? A választ rég megkaptad, mit rugózol még a képzelt problémádon? Csináld, ahogy akarod, kit érdekel, hosszabbítsd meg az élettartamát két nappal, ha az neked öröm, szerintem mindenki lesz@rja.
Facepalm, na én léptem.
Na figyelj kérdező. Az emberekkel való beszélgetést inkább hagyjuk a te esetedben, mert csak pampogni tudsz. Jobban tennéd inkább, ha néznéd a linkeket, vagy googliznál, és nem itt vered a nyálad.
Ha már írt adatmennyiség érdekel tessék:
ADATA SX93 120 gb-os ssd a rendszernek. Nincs kímélve, 53 gb szabad hely.
2015.12.05 a vétel dátuma. Eddig írt adatmennyiség: 10,12 TB. Kondíció kiváló. Sebesség kiváló. Becsült élettartam normál használat mellett további 6 év, de ez irreleváns. Előbb lesz cserélve, mielőtt bármi baja lenne.
Na innét én is lépek, van a munkahelyemen is éppen elég kasu figura (mérnök).
Vásárlás: valamikor 2013 tavasza.
Minden érték kiváló
Összes írt adat: 10,51 TB
Működési idő: 876 nap
További becsült álltartam: 837 nap
Érted??! Tehát ha hiszek a HD Sentinel -nek és így használom tovább (vagyis szarok az SSD -m fejére), még további 7 éve lesz, és akkor már 14 éves lesz. Értéke egy szelet csokit se éri majd el akkor. Nem sok merevlemez mondhatja el ezt a kort, kivéve a nagyon régi gyártmányok amibe még volt anyag.
Van értelme akkor a hisztinek amit csinálsz?! Mert szerintem nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!