Futóverseny, hogy készüljek fel?
Olvasgattam sokat a témában, és nem vagyok kezdő futó, úgymond, bár még sosem voltam futóversenyen. Nyáron már 8-9 km-ket futottam, de csak pár napja kezdtem el újra. Egyelőre csak 30 perceket futok, majd fokozatosan szeretnék visszatérni. Szóval nem is igazán az edzéstervvel kapcsolatban van kérdésem, hanem azzal,hogy kimondottan a futóverseny ( 6 km ) előtti napokban hetekben hogy ajánlatos étkezni, valamint megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e edzeni a verseny előtti pár napban, vagy sem?
Ha valaki tud adni pár tanácsot, szívesen veszem.
Köszi! :)
Ha 8-9km-et, vagy fél órát tudsz futni, akkor egy 6km-es versenyen semmi gondod nem lesz.
Ilyen rövid versenyre speciális felkészülés sem kell, kb egy szabályt tarts be, "Nothing New On Race Day", azaz aznap ne egyél semmi olyasmit, amit korábban nem próbáltál (ne akkor vedd meg életed első energiaitalát, mert a végén csúnya bokorban gugolás lehet a vége, ne akkor vedd fel az új futócipőt vagy ruhát), úgy vágj bele, mintha egy átlag edzésre mennél
Spéci étkezés, főleg az azt megelőző napokban nem szükséges, alkoholt kerüld, előző nap már valami könnyűt vacsorázz csak (tészta jó ötlet szokott lenni), reggeli szintén könnyen emészthető étel legyen, és igyál elegendő folyadékot.
Edzeni pedig tartsd a meglévő ritmusod, egy 6km-es verseny azért nem ultra táv, de komolyabb távokon az az általános gyakorlat, hogy verseny előtti napon már nincs edzés, vagy max egy laza 30 perces átmozgatás, nálad viszont az egy teljes edzés lenne :)
Egyébként azért oszlik meg a vélemény, mert minden ember más, azért kellenek az első 5k, 10k versenyek is, hogy kitapasztald ezeket a dolgokat, mielőtt a komolyabb távok felé indulsz.
Amire figyelj még, hogy 1 héttel a verseny előtt már nem tartunk olyan edzést, amin megszakadsz, segíteni már nem fog ilyen rövid idő alatt, viszont könnyen összejöhet egy jó kis sérülés/izomláz. Ott már inkább csak tartani kell a már megszokottat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!