Mennyi fehérje szükséges a fejlődésemhez?
Nem akarok profi testépítő lenni. Sőt, nem is szeretnék az lenni.
Csak saját testsúllyal szeretnék edzeni, a cél inkább a teljesítménnyre mint sem az izomnövekedésre hegyeződik ki.
Az elmúlt évben nagyon leépültem, elvékonyodtam, elpuhultam. Szinte már szánalmas, de sajnos ezzel jártak a dolgok.
172 cm és 66 kg vagyok, férfi.
Ennyire még nem voltam gyenge, régen edzettem, nem volt mit enni, az izomérzetem az izomtömegemmel ellentétben megmaradt.
A bevett procedúra szerint 2g/tskg fehérjebevitel ajánlott. Ezt magasnak tartom egyelőre, mert -1-ről a 0-át kell elérnem elsősorban, tehát egy minimális izomzatot kell felépítenem, mielőtt bontottan végezném az edzéseimet.
Az első hónapban egy általános, "egy edzés alkalmával mindenre" edzéstervet eszeltem ki.
Úgy gondolom még bőven elég az 1g/tskg fehérje.
Tudnátok tanácsokat adni a "felépüléshez"?
Ha 1-ről indítasz ne sok csodát várj :) Nem is értem egyébként, azt mondtad vissza szeretnél épülni, plusz tömeget szeretnél felszedni magadra, akkor KEVESEBB fehérje bevitel nem lesz ELÉG...szerintem ez elég logikus.
Saját testsúlyos edzéssel még nem is lenne probléma, bár lassan fogsz fejlődni, és ha ektomorf testalkat vagy, ahogy sejtem, akkor sok nem igazán látszódik majd hiába edzel. Bár a normális diéta sokat számít. Én mindenképp erre összpontosítanék, minden szemét kaját elkerülnék. Az edzések eredményei 70%-ban az étrendtől függnek.
Az étrend határozza meg a célt. Azon belül, a fehérjefogyasztás szinte végig állandó. A ch és a zsír mértékén kell változtatni, hogy a testsúly ilyen olyan irányban elmozduljon.
Így, a 2g-os fehérjén ne változtass, csak ha az orvos kér rá. Erő a ch-tól, azon belül a glikogénraktárak telítettségétől lesz, illetve az izom kapillarizáltságától, valamint az agy-ideg-izom kapcsolat kiépülésétől. Utóbbi kettő edzéssel, első pedig étrenddel hozható.
Könnyen izmosodom, nagyon is, mindössze félreértetted a vékonyságom okát. :)
A jobb megértésért egy rövid vázlat:
- hajótörés
- 1,5 hét éhezés
- kórház hónapokig
Nem értem a kevesebb fehérjével nem fejlődést, amit említettél.
Gyakorlatilag az izomzatom zéró. Jelenleg a szervezetemnek 1g/tskg olyan, mintha megtripláznám az eddigi átlagos fehérjebevitelem. Ennek függvényében úgy gondoltam, hogy az első hónapban ennyi fehérje bőven elég az erősödéshez.
Utolsó: a magasabb ismétlésszám fejlődéséhez (pl. fekvőtámasz) az edzés járul hozzá a leginkább?
Mert ugyan hiába az étrend, egy 50 ismétléses gyakorlattól nem fog már gyarapodni az izomzat. Tehát gondolom inkább az edzés és az izom "szoktatása" határozza ezt meg.
Mivel plusz izomzatot akarsz epiteni, ezert kell a plusz feherjebevitel is. Masfel het alatt meg maximum 1kg izmot tudtal lebontani, ami semmi.
Az izomepites pedig edzesterv es etrend fuggvenye.
Osztottra meg felesleges atterni. Egy natural sportolonak kb 48-72 oraig tart a feherjeszintezis, ergo felesleges akkora volumennel edzeni, hogy utana kelljen az egy het piheno az izmoknak. Tehat eljen a teljestest, heti tobbszor edzes egy izomcsoportra.
Engem nagyon erdekelne a sztorid. Elmeselned itt, vagy akar privatban?
Első voltam, így azért kicsit más a sztori. Mondjuk ha normális választ vársz, lehet a teljes képet kellene leírnod, nem? :)
Egyébként ha fekvőtámaszt csinálsz (maradjunk a példánál), hiába növeled az ismétlésszámot, nem ad nagyobb terhelést az izmoknak. Szimplán az izom-állóképességet fogja növelni, többet nem. Ahhoz, hogy normálisan leterheld az izomzatot, súlyokra van szükséged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!