Futás mellé kell-e még végezni lábedzést?
Figyelt kérdés
Nö vagyok és nagyon-nagyon szeretek futni, mondhatni hogy az a "fő" sportom, majdnem minden nap futok egy órát, azaz kb 10 kilométert, hétvégén van hogy 15-öt is. Hogy ne csak csont és bör legyek, ez mellé még végzek súlyzós felsötest erösitést is kb 2 naponta. Has, karok, váll, hát.... Ezekre szoktam edzeni pluszban. A futástól már egyáltalán nincs izomlázam, így nem nagyon érzem, hogy mely izmokat mozgatja meg pontosan, és felmerült benne a kérdés, hogy vajon alsótest edzésnek elég-e? Vagy van ami nem kap elég terhelést futás közben? Fenékkel mi a helyzet, kellene pluszban edzeni (nöként azért ez elég fontos terület :D)? Belsöcomb dolgozik eleget? Mi a véleményetek? Mit mozgat meg pontosan a futás??2016. febr. 7. 15:57
1/11 anonim válasza:
A futás nem izmosít, ha izmot szeretnél felszedni kell a lábedzés.
3/11 A kérdező kommentje:
Lehet hogy rosszul fogalmaztam.... nem nagyon akarok izmot felszedni, csak tényleg annyira hogy ne legyek csont és bör. Jelenleg annyira le vagyok szálkásodva hogy 46 kilo vagyok 165 centihez. A combjaim nem annyira vészesen gizdák, meg a vádlim is formás, ezt a futásnak tulajdonítottam és ezért kezdtem el felsötestre edzeni külön, hogy a bordáim ne látszódjanak ki, mert nagyon kiábrándító látvány. De akkor mit javasoltok, mit csináljak még futáson kívül? Hiába vagyok vékony egyáltalán nem szép a testem, kilátszanak a csonjaim, semmi fenekem nincs....
2016. febr. 7. 16:07
4/11 Cortez70 válasza:
Súlyzós guggolás, kitörés, merevlábas felhúzás kell. Az izmok adják a jó formát. Hiába nem akarsz sokat izmosodni, akkor is súlyzós edzéssel éred el az eredményt. Csak te hamarabb eléred majd, mint aki nagyon izmos akar lenni. Aki kocsival Pestről nem Debrecenbe megy, csak Szolnokig, az is ugyanúgy vezet, használni kell a gázpedált, féket, stb.
5/11 anonim válasza:
Sokan írják, hogy kell a futás mellé a lábedzés is.
DE!
Ha szinte minden nap futsz, és az intenzitás is nagy, akkor fölösleges.
Még a szinte minden nap végzett futás is.
igaz, hogy a láb izmai a legnehezebben regenerálódnak, főleg egy súlyzós edzés után ált 72-96óra, de a futás is igénybe veszi ezen izmokat, max az intenzitás kisebb.
ha neked elég a felsőtestre végzett gyakorlatok, amiket csinálsz, fölösleges lábra még ezek után edzeni.
Én a helyedben úgy futnék hogy egy futó napra egy pihenő nap legyen, vagy egy futó napra két pihenőnap, és esetleg akkor heti egy lábedzés is beleférne, ha kitudod magad azok után még pihenni.
6/11 A kérdező kommentje:
Egyébként a futás mire jó akkor?? Én azért csinálom, mert nagyon élvezem, boldogsággal, energiával tölt el. Csak azt nem értem, hogy most írjátok, hogy nem izmosít. De azt is sokszor olvasom, hogy fogyáshoz sem jó (legalábbis aki fogyás céljával akar elkezdeni futni, annak mindig azt szoktál válaszolni, hogy az nem jó, inkább végezzen valami aerob mozgást). Akkor konkrétan mire jó mégis, ha se nem erösitö, se nem szálkásító sport?? :)
2016. febr. 7. 16:19
7/11 Cortez70 válasza:
Szív- és érrendszer edzésére jó. Állóképesség növelésére jó. Fogyáshoz is hasznos, hiszen kalóriát égetsz vele, de ha nincs mellé étrend, akkor önmagában a futás nem elég.
8/11 Cortez70 válasza:
A futás is lehet aerob, ha a pulzus nem megy 140 fölé. Tehát intenzitástól függ. Egy laza kocogás simán lehet aerob zónában.
9/11 Andi80018 válasza:
Valószínűleg keveset eszel és sokat futsz, azért vagy így lefogyva. Szerintem sok a napi egy óra futás, ne csodálkozz, ha minden forma lement rólad. Miért nem futsz heti háromszor csak és amellett kemény súlyzós edzést?
10/11 anonim válasza:
ha a futással nincs semmi célod, tehát nem versenyre készülsz, illetve nincs olyan cél, amit el kéne érned, akkor heti egy lábedzés beleférhet. Viszont tényleg nagy az igénybevétel nálad, ha elkezdesz guggolni, lehet, hogy hátráltatni fog a futásban (súlyzós edzés után lassabb a regeneráció. Azért vagy 45 kiló, mert annyi kalóriát égetsz el, hogy nem tudsz magadra izmot pakolni rendesen. Ez egyáltalán nem baj persze. Csak ennyi futás mellett nehéz rendesen izmosodni. Azt csináld, amit szeretsz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!