Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Ha éhesek vagyunk először a...

Ha éhesek vagyunk először a zsír vagy az izom kezd fogyni?

Figyelt kérdés
2015. szept. 14. 13:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Az éhezés ahhoz vezet, hogy a szervezet, ha nem kapja meg a napi ajánlott (szervezet válogatja) fehérje, szénhidrát, rost, zsír tápanyagokat, akkor kénytelen ahhoz nyúlni, ami a legkönnyebben bontható. Az emberi test esetében ez azt jelenti, hogy először az izmot kezdi el szépen lassan lebontani. A zsír az igazából "vésztartalék" lenne eredetileg, amit a szervezet, akkor hasznosítana, ha nagy sz**ban lennél, és hetekig nem jutnál táplálékhoz. Viszont a mai világban pont a zsírral van a legtöbb probléma, mert hajlamosak az emberek túl nagy mennyiségben a szervezetbe juttatni, ami elhízáshoz vezet. Szóval a kérdésedre a válasz az, hogy az izmot fogja bontani.
2015. szept. 14. 13:40
 2/14 anonim ***** válasza:
IZOM
2015. szept. 14. 13:50
 3/14 anonim ***** válasza:
Mondjuk önmagában az, hogy éhes valaki, nem feltétlen jelenti, hogy bármi is elkezd leépülni. Szálkásítás alatt elég sokan küzdenek azzal, hogy éhesek, ettől függetlenül izom minimálisan megy le a zsírral szemben. De egy átlag embernél lényegtelen, mert amennyi szemetet összeeszik ez a legkisebb gondja. Tehát lényegében lehet éhesnek lenni úgy, hogy ne bonts izmot.
2015. szept. 14. 13:54
 4/14 anonim ***** válasza:
Igen, de diéta alatt is biztosított a napi 6 étkezés, ami például egy átlag embernél annyiban kimerül, hogy reggeli, ebéd, vacsora. Na már most, ha reggel 6 órakor eszem, és legközelebb 12 órakor utána pedig 18 órakor az minden étkezések között 6 óra kihagyás, ami azért nem éppen a legjobb. Aki pedig komolyan diétázik nyilvánvalóan 2-3 óránként eszik, ami ha kis mennyiség is, és például ez miatt éhes, akkor egyáltalán nincs, és nem is lesz baj, mert bejuttatta azt a megfelelő mennyiségű táplálékot, amire a szervezetnek szüksége van a diéta alatt. De egy olyan átlagos személy, aki 6 órákat hagy ki étkezések között nem hinném, hogy a szervezete számára mindegy a dolog. Valószínűleg a szervezete az éhesség érzetével jelzi, hogy "hoppá nagyon nincs rendben valami, és kellene a tápanyag". De ezt egyébként egyszerűen le lehet tesztelni. Egyél meg reggelire 100 gramm zabpelyhet mondjuk 30 gramm tejsavóval elkeverve, és figyeld meg azt, hogy 2-3 óráig biztosított a teltségérzet ellenben, ha megeszel egy-két túrós táskát garantált az éhségérzet a rá következő fél órára.
2015. szept. 14. 14:15
 5/14 anonim ***** válasza:
Az utolsó példával arra akartam rávilágítani, hogy az éhezés érzet diétában nem probléma, mivel ott 2-3 óránként minőségi tápanyagbevitel történik... persze, ha nem ilyen káposztaleveses a sztori.
2015. szept. 14. 14:21
 6/14 anonim ***** válasza:

Nem mindenki lakik ám jól 100g zabbal akár egy percre is... Az éhség nagyon ember- és helyzetfüggő. Volt, hogy rengeteg evés után is éhes voltam, volt, hogy egész nap nem, s nem feltétlenül volt kapcsolatban a korábbi tápanyagbevitelemmel. A fogyókúrázók sokszor mondják, hogy nem éheztetik magukat, hisz nem éhesek. Ez nem így működik, a testnek akkor is hiányzik az üzemanyag, ha valamiért nem ad éhségjeleket. Van, aki sosem éhes, ha 2 napig nem eszik, akkor sem.

Az izom egy normális testnél akkor kezd el nem minimális szinten bomlani, ha nem jó az étkezés, kevés a fehérje (valahonnan venni kell, elkerülhetetlen az izombontás) vagy nagyon kevés a kalória (itt már nem mondható meg, kinél milyen arányban bomlik a zsír és az izom, nyilván nem kicsit függ pl. attól, hogy mekkora izomzata van az embernek).

Étrendfüggő is a dolog, a ketogén diéta pl. tipikusan vigyáz az izmokra, amennyiben megfelelő a fehérjebevitel (túl nagy sem lehet, mert a felesleges fehérje szénhidráttá bomlik).

A magas zsírbeviteltől önmagában nem hízik az ember, ahhoz kalóriatöbblet is kell. Ahogy a fogyáshoz sem elég kevés szénhidrátot enni (persze ez nem feltétele), ahhoz kalóriadeficit kell. A sok zsír és a kevés szénhidrát mindössze rengeteget segít a jóllakásban, persze itt is vannak kivételek.

Ha jól étkezem, akkor én eléggé biztos vagyok benne, hogy kalóriadeficitben jobbára zsírt bontok (még nincs izmom, amihez edzenem kéne, hogy megmaradjon, ha lenne, akkor edzés is kellene, természetesen), viszont én mindig eszem, ha éhes vagyok, nekem ez alap. A testem szól, hogy üzemanyag kell, úgyhogy üzemanyagot kap. A fogyáshoz nem kell éhezni.

Ja és a napi rendszeres étkezés már OK, csak mert 20 órán át nem eszem, még nem hinném, hogy bármi negatív dolog történik, pozitívat viszont annál inkább tapasztalok. Egyszer olvastam egy érdekes cikket arról, hogy miért nem veszélyes ez az izmokra, tetszetős volt a logikája, de én laikusként nem értek hozzá. Én csak követem azt az utat, amit a testem szeret s bízom ama rengeteg ember tapasztalatában, akik életmódszerűen napi egyszer esznek, mégsem tapasztalták, hogy gond lenne. Magas szénhidrátbevitellel mondjuk én már nem csinálnék ilyet (máshogyan sem, napi egy evés nekem kicsit kevés).

2015. szept. 14. 14:36
 7/14 anonim ***** válasza:

Elsősorban legtöbben nem kalóriával számolnak hanem makrótápanyaggal, ami fehérje, szénhidrát, zsír. Diéta alatt kiszámolom, hogy miből mennyire van szükségem. Tehát kijön mondjuk az, hogy egy 60 kilogrammos személynek szüksége van (most tömegelést nézzünk, mert igen az is diéta) testsúlykilogrammonként 2 gramm fehérjére illetve testsúlykilogrammonként 5 gramm szénhidrátra (alkatfüggő, de nyugodtan lehet 5 grammal számolni) van a szervezetnek szüksége. Szóval egy 60 testsúlykilogrammos személynél ez úgy néz ki, hogy

120 gramm fehérje, 300 gramm szénhidrát, és igazából a zsír, amit én személy szerint nem számolok - jelenleg -.

Szóval ebből kiindulva tudom azt, hogy mire van szükségem. Szépen elkezdem számolgatni, hogy miből mennyit kell naponta bevinnem a szervezetembe két-három óránként naponta hatszor. Szóval 500 gramm csirkemell filé, 400 gramm barna rizs, 300 gramm brokkoli. Egy kicsit több fehérje, és egy kicsit több szénhidrát, de annyival, hogy ez egyáltalán nem okoz - szerintem - gondot... főleg nem tömegelésnél. Szóval megvan, hogy melyik makrótápanyagból és táplálékból mennyire van szükségem, mennyit kell naponta fogyasztanom. Összesen: 2112 kcal.

Ha esetleg nem lenne tőle súlynövekedés, akkor emelem az adagokat. Legalábbis én így számolok, hogy makrótápanyagot, és nem kalóriát.

Pont, hogy a "20 órán át keresztül nem eszem, mert nem hiszem, hogy bármi negatív dolog történik" eléggé nagy tévedés, mert hidd el, hogy ez hosszútávon semmi jóra nem vezetne egészségügyileg. Az, hogy elhiheted magaddal, még nem garantált pozitív hatás, legalábbis a szervezetedre nézve. Gondolom Nők Lapja vagy valami hasonló marhaságban olvashattad, hogy "miért nem veszélyes ez az izmokra". Ha a tömeget követed főleg ilyen téren, akkor garantálom, hogy hosszútávon semmi jóra nem számíthatsz. A szervezetnek igenis szüksége van a napi 6 étkezésre, ami nem szemétből hanem minőségi táplálékból áll. Meglehet, hogy sok dologban - mások szerint - nincs igazam, és lehet tévedek, de ez van. A 100 gramm zabpehely meg példa volt, mert van, aki bizony naponta 200-300 grammot is elfogyaszt.

2015. szept. 14. 15:22
 8/14 anonim ***** válasza:
Illetve, ha valaki folyamatosan éhes, abban az esetben például nem lenne hülyeség meglátogatni a körzeti orvost vagy egy ezzel a témával foglalkozó magánrendelőt, mert bizony számos egészségügyi oka is lehet. Bélféreg, stb.
2015. szept. 14. 15:28
 9/14 anonim ***** válasza:
Évek óta napi kétszer eszem, 17-kor és 19 órakor. Érdekes módon nincs izomveszteség.
2015. szept. 14. 15:42
 10/14 anonim ***** válasza:
Nézd, ha neked ez jó, akkor csináld. Viszont sokak 30-40 éven keresztül dohányoznak, és nincsenek tüneteik vagyis "látszólag", amit akarnak azt hisznek. A valóság azonban mást mutat. Az, hogy neked nincs izomveszteséged miből gondolod? A szervezet nem bontja le nullára az izmokat, annyit tart fent, amennyire van kapacitása, de ne hidd azt, hogy napi két étkezéssel kielégíted a szervezeted szükségleteid illetve hiheted ezt, ahogy állítod, hogy nincs problémád. Oké. De mint mondtam a valóság más. A következmények nem egyből, és lehet 20-30 évig nem jelentkezik, utána meg kapásból rád zuhan minden, ami addig lappangott.
2015. szept. 14. 15:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!