Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Ti súlyzós edzés előtt mennyit...

Ti súlyzós edzés előtt mennyit cardioztok bemelegítésként? Tényleg elég a 10-12 perc?

Figyelt kérdés
24 éves, 164 cm és 55kg vagyok. Kiskorom óta sportolok rendszeresen, de most karácsonykor felszedett kilóim valahogy nem akarnak lemenni. Személyi edzőt fogadtam, aki meg van győződve róla, hogy nem szabad fogynom, mert ebből a testalkatból már ki lehet hozni egy atletikus testet, míg ha lefogyok nehezebben fog menni. Heti 3x járunk a konditerembe, de soha nem csinálunk olyan igazán izzasztó dolgokat, mint mondjuk a futás. Kb 10 percet cardiozok az elején, aztán meg megyünk gépekre. Egy gépen pl 4 kört csinálunk, mindig csak 10 ismétlésszám. Aztán van úgy, hogy 15-12-10-8 és emeli a súlyt. Igaz másnapra érzem az adott izomban az izomlázat, ezzel nincs is gond, csak vaalmiért azt érzem, ettől nem lehet úgy fogyni mintha mondjuk ezhelyett 1 órát futnék. A kajám amugy rendben, és a heti 3 konditerem mellé van még egy HIT edzésem, tehát heti 4x sportolok.

2015. ápr. 1. 12:08
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

ok, akkor leírom a mintaétrendem

1.étkezés (07:00) - 30g zabpehyel kásaként/ 3 tojás zöldségekkel

2.étkezés (10:00) - Protein shake (plusz itt még volt egy darab gyümölcs, általában alam, banán, körte vagy narancs, de ezt már elhagytam

3.étkezés (13:30) - 150g csirkemell + zöldség

4. étkezés (16:30)ez edzés előtt 2,5 órával van - tonhal/light túró/ cottage sajt

5. étkezés - ez csak edzésnapon van kb 20:30 - protein shake

6. étkezés: 21:30 - 100g csirkemell és kizárólag zöld színű zöldség

Ezen kívül iszok edzés előtt egy adag BCAAt, szedek multivitamint plusz omega3-at és kollagént. Ja és csak szénsavmentes vizet iszok, meg néha teát cukor nélkül

2015. ápr. 1. 16:31
 12/15 anonim ***** válasza:
Jó az étrend szerintem is. Amit még lehetne tenni az a ch hintáztatás. Tehát néha (4-5 naponta) megemeled a szénhidrátot, így begyorsul az anyagcsere.
2015. ápr. 1. 17:28
 13/15 A kérdező kommentje:
Ok, köszönöm, egy próbát megér. Az edzés amúgy jó így? Vagy hagyjam a személyi edzőt és edzek magamtól amit gondolok?
2015. ápr. 1. 18:17
 14/15 anonim ***** válasza:

Így nem tudom, mert nem látom az egész edzést, hogy miket végzel, milyen gépen, milyen intenzitással.

Én ezt szoktam javasolni aerob mellé:

Kezdőknek heti 3 napos teljes testes edzésterv kell. Ez menjen 2 hónapig. Minden izomcsoportra 1-1 alapgyakorlattal, gyakorlatonként 3-4 sorozattal. Akkora súlyokkal, amivel éppen megy az adott gyakorlatból a sorozat 10-12 ismétléssel. Tehát ez azt jelenti, hogy nem ugyanaz a súly lesz guggoláshoz, mint pl bicepszezéshez.

Szóval kb ez legyen: guggolás, fekvenyomás, húzódzkodás (vagy evezés), mellről nyomás, bicepsz állva rúddal, tricepszre: hátsó támaszos tolódzkodás (vagy csigán letolás), hasprés (vagy lábemelés függeszkedve), vádlizás.

6-8 hét után mehet osztott edzés is, ami legyen először egy 3 napos A-B-A, másik héten B-A B bontású terv.

A nap: mell-hát-váll- fekvenyomás, tárogatás, lehúzás csigán mellhez (vagy húzódzkodás), evezés, mellről nyomás, oldalemelés.

B nap: láb-kar-has. : guggolás, kitörés, vádli állva, bicepsz állva rúddal, egykezes beforgatós bicepsz, fekve homlokra engedés, csigán letolás tricepszre, hasprés (vagy lábemelés).

Majd ez után mehet pl heti 3 vagy 4 napos osztott edzés. Pl:

Hétfő: mell-kar, Szerda: láb, Péntek: hát-váll. De így is jó: mell-bicepsz, hát-tricepsz, láb-váll.

Sok variáció van. Nagyobb izomcsoportokra 3-4 gyakorlat, kisebbekre 2-3.

4 napos: mell-bicepsz, láb, pihi, váll-tricepsz, hát. hétvége pihi.

2015. ápr. 1. 19:23
 15/15 Simon0211 ***** válasza:
Sok mindent írtak már itt előttem egész korrekten összerakott edzéstervet is, de a fő kérdésre nem találtam véglegesen kifejtett választ, így írok még ide pár sort én is. Próbálok csak a bemelegítés témánál maradni, mert az edzés többi részére már elég részletesen válaszoltak. 5-10 perc bemelegítés teljesen ideális súlyzós edzés előtt. Nyilván ez egyénfüggő kinek 5 kinek 10 perc lesz elég a vérkeringés fokozottabb beindításához. Én személy szerint mindig azt javaslom hogy séta, kocogás, sprint kocogás majd ismét séta legyen egy futógépes bemelegítés során. Az edzés előtti bemelegítést pedig nem keverném össze a cardizással mert a kettő nem egy és ugyan az. A futógépes bemelegítés után még egy 2-5 perces dinamikus nyújtást is végeznék valamint minden egyes gyakorlat előtt egy melegítő kőrt végeznék. Edzés végén pedig, egy nem elkapkodott statikus nyújtás kifejezetten jót tesz az izmoknak. Nyilván kardiózás szempontjából pedig el kell dönteni, hogy diétázni céljáéból végezzük vagy pedig a cardiovaszkuláris rendszer fejlesztése céljából és annak megfelelő intenzitáson dolgozni.
2015. ápr. 3. 01:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!