Ezek közül melyik lenne megfelelő a célomnak? Konditerem, calisthenics, kettlebell, erőemelés, strongman, crossfit. Többi lent!
Szóval a célom erő és erőállóképesség növelése, és egy esztétikus, sportos testalkat elérése, de a legfontosabb, hogy megfelelő erőnlétet szedjek össze önvédelem/harcművészet/küzdősport mellé.
Időhiány miatt csak egyfajta erősítést akarok végezni.
Melyik mellett döntsek?
Konditerem, testépítés
Saját testsúlyos edzés, fegyencedzés, gyűrű
Kettlebell
Crossfit
Strongman, erőemelés
Miért hat ki bármennyire az időhiány erre? Ha már ott vagy a konditeremben, akkor csinálhatsz több féle dolgot is, nem?
Amúgy neked erőemelés kell (sok felhúzás, sok guggolás, sok fekvenyomás) , nagy súlyok (1-5 ismétlésszám). Ezzel robbanékonyabb, és persze erősebb lehetsz. Mellé menjen némi testépítés, 6-12 ismétlésszámmal.
De azt is szabad súllyal, a gépeket minimalizáld (néha lehet azért).
Na ácsi. Ez nem így megy ahogy Te gondolod.
Előszőr tegyünk tisztába pár dolgot:
Crossfitt:
Sajátsúlyos gyakorlatok, kettlebell, erőemelés alapgyakorlatait meg még pár sportot összemixelő valami. Teljesítmény központú, főleg erőnlétet és állóképességet ad. Aki izmosodni akar annak van jobb módja is.
Fegyencedzés: 6 sajátsúlyos gyakorlat van benne leírva nem pedig egy külön edzésforma.
Kettlebell:
Sokan nekem fognak ugrani, de értelmét nem látom. Egy szar fogású golyó. Ennyit tud. Najó marokerősítésre és az ütéserő növelésére biztos hasznos.
Kérdező. A legfontosabb dolog: csinálhatsz Te bármilyen sportot ha izmosodni szeretnél az főként a táplálkozáson múllik. Akkor jársz a legjobban ha a 3 alapgyakorlatot (fekvenyomás, guggolás,felhúzás) kiegészíted húzódzkodás, tolódzkodás, katonainyomás és lábemeléssel. Csinálsz heti 3 edzésnapot (hétfő, szerda, péntek pl) és elvégzed az ezekből a gyakorlatokból álló edzést (tehát megmozgatod egy edzésen az egész tested) 3-2 sorazattal és 10-12es ismétlésszámmal. Készítesz magadnak egy személyre szabott tömegnövelő étrendet (ebben segítségedre lesz ez: [link] ) amit betartassz. Egy izmos, esztétikus test évek munkája nem jön hamar szóval keményen oda kell magad tenni érte.
Szerintem a legmegfelelőbb, ha a saját testeddel dolgozol.
Magas, illetve alacsony ismétléssel egyaránt. Nehezítésre mehehetnek az egykezes, egylábas gyakorlatok. Illetve súlymellény használata.
az állóképesség az elsődleges ilyen célhoz és a törzserő ezért legyen heti 3 kettlebell edzés.
az optikai tunninghoz elég ha lemész heti 1x egy váll,csuklya,hát edzésre a konditerembe.
és heti 1-2x 3 irányú nyakedzést is iktass be,hogy ne legyél üvegállú.
"Tudod a kérdező vörös és fehér izomrostjai arányát? Aki pedig a legjobbat akarja kihozni magából az nem ragad le 1-5 ismétlésnél hanem havonta váltogatja. A lassú negatív, gyors kontrollált pozítívtól lesz valaki robbanékony.
"
És én mondtam, hogy ragadjon le? Pont azt tanácsoltam neki, hogy a nagy "compound" gyakorlatokból végezze sokat, alacsony ismétlésszámmal és nagy súllyal, és MELLÉ csináljon kiegészítésképp magasabb ismétlésszámú gyakorlatokat is. A havonta váltogatásokkal meg csak f.aszán megtöröd a programodat, már ha van egy jó programod. (és nem a bro splitekre gondolok "jó program" alatt).
hát, szerintem pl az égvilágon senkinek nem kéne felhúzásból 10-12ket csinálni.
amúgy erőállóképesség nincs, ha nincs erő. Erő meg akkor van, ha deadlifteket nyomatod. Ha csak egyvalamit akarsz csinálni, az a felhúzás legyen.
Kedves Pacilaci!
Ahogyan írtad "Ismeretlenül nem kéne más edzését fikázni."
Igen, ha nem értesz a kettlebellhez, akkor ne írj róla! Nem csak egy hülye fogású vasdarab...
Kedves Kérdező! A konditermet és Erőemelést a helyedben kizárnám. A fegyencedzés, kettlebell és crossfit közül válassz, próbáld ki mindet, ami a legszimpatikusabb. A küzdő sport mellé mindhárom kiváló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!