Vannak a rosz zsírok. Azokat miért nem szabad enni? Nem szívódik fel a tápanyag? (ch, fehérje)
Attól függ mit nevezel rossznak.
A zsír kérdés eléggé megosztó. Bizonyos módosított zsírok 'transzzsírsavak' szív-érrendszeri betegségeket okoznak.
Valakik szerint a telített zsírok is rosszak, káros lehet a fogyasztásuk vagy a nagyobb mennyiségben történő fogyasztásuk. De az ilyen nézeteket képviselő emberek általában a koleszterinről is azt hiszik, hogy káros (persze megideologizálják, hogy a koleszterin valamely fajtája, tehát eljátsszák hogy tudják miről beszélnek) viszont az ilyen emberek olyan komolyak, hogy szerintük a szervezetük legfontosabb dolga, hogy megpróbálja megölni saját magukat. Remélem ez elmebetegségnek hangzott, mert az is :)
A testünk szintetizál koleszterint, valakik meg félnek tőle, ahogyan félnek a telített zsírfogyasztástól.
Ugye sokan még emlékeznek milyen káros volt a tojásevés, sokan a sárgája nélkül ettek csak tojást.. nem volt az káros, csak divatos volt ezt terjeszteni.
Én speciel tojássárgája port veszek majd a héten, biztos öngyilkos akarok lenni :)
a hidrogenizált növényi zsírokat (transzzsírokat) kerülni kell nagy ívben...
a többi zsír mehet nyugodtan.
a szénhidrát nem esszenciális tápanyag, a fehérje és a zsír pedig igen. ez annyit jelent, hogy a szervezet számára a zsír és a fehérje nélkülözhetetlen tápanyagok, a szénhidrátot, viszont képes előállítani magának, így nem feltétlenül szükséges a fogyasztása.
A zsírt úgy emészted, nagyon röviden, hogy ketózis által szénhidráttá alakul, így aztán nyugodtan fel tudja használni a szervezeted. Mikor magas a szénhidrát beviteled, akkor a szervezeted a bevitt tápanyagokból megkap minden szénhidrátot, amire szüksége van, azt a többletet, pedig, amit szépen lassan kap a zsír folyamatos bontásából, pedig szépen beépíted a raktáraidba... magyarul hájasodsz. ezért kell eldöntened, hogy szénhidrát alapú diétát tartasz kevés 0.5-1g*testtömeg zsírral (ez az olcsóbb és az egyszerűbb), vagy zsír alapút kevés vagy megközelítőleg nulla szénhidráttal, ez meg drágább és nagyon oda kell figyelni rá és persze magadra is, mivel nem mindenki reagál rá jól..
Ez a ch nem esszenciális de a zsírok igen..
A zsírokból szukséges a pár gram esszencialis zsírsav a többit elo lehet állitani szénhidrátból ami kell a megfelelő műkodéshez
Ahogy a szénhidrátból szükséges a rost de a többi előállítható zsírból.
Csak sportolói szempontből koránt sem olyan hatkonysággal
akkor szerinted a többi zsírsav miért nem esszenciális zsírsav okoska?
Kicsit jobban utána kéne nézni a dolgoknak.
Én sem értek egyet Marcival.
Viszont amit mond, azt kb. úgy mondja az orvostársadalom nagy része, a dietetika. Nyilván ettől még nem lesz igaz, de NEKIK igenis ez igazság amit vizsgálatok is alátámasztanak (akármennyire is hitelesek vagy nem hitelesek).
Tehát (ez tök szubjektív) ez nem egy 'marci probléma'. Ez bizony egy komoly probléma a világban, a tudományban és Marci inkább a többségi véleményt hirdeti (ami szerintem is félrevezető, téves sőt kártékony).
Amit tenni lehetne? Igazából nem 1-1 emberrel kellene hosszú vagy akár komoly vitákba belemenni (mondjuk én mostanában itt gyiken belementem olyan hosszú pofázásokba amik viták sem voltak, mert én lusta voltam érdemi érveket felhozni, mert amúgy sem lenne értelme) HANEM az egészet a gyökerénél kellene megfogni, a tévhitek eredetét kellene leleplezni, vagy változást kierőszakolni az egészségügyi szerveknél. Addig csak szájtépés lesz különböző fórumokon, ami nem változtat semmit, max. eltávolít minket tisztességes, jóravaló embereket egymástól. Ami megint értelmetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!