Milyen fehérjeport ajánlanátok ha tejérzékeny vagyok?
Tejérzékenység vagy tejcukor érzékenység?
Tejérzékenység esetén - mely meglehetősen ritka - semmilyen tej alapú kiegészítőt nem javaslok.
Tejcukor (lakróz) érzékenység esetén a laktóztól megfosztott tej alapú kiegészítőket lehet fogyasztani, ezt tejsavóprotein izolátumnak vagy hydrolizátumnak hívják. Ezek ára magasabb, mint a mezei tejsavókoncentrátumoknak.
Az állati alternatívák lehetnek a tojásprotein, a marhaprotein.
A tojásprotein igazából nem tud lényegi előnyöket a mezei tojásomletthez képest, és a legtöbb termék felrázás után sokszor erőseb habos állagot mutat.
A marhaprotein %-os értéke csak 60-80% között van, ami a teljes termék proteintartalmát illeti, ezzel viszont jelentősen rosszabb a tej alapú kiegészítőknél. Ugyancsak nincsenek feltüntetve a marha melyik részéből készülnek, nyilván nem feltétezi senki hogy bélszínből. Érdekes információ, hogy a marhaprotein a legolcsóbb fehérjeforrás pl. bakrétiumtényésztésre is, így sanszos, hogy a tápkiegek sem bélszínt vagy hátszínt tartalmaznak, sokkal inkább lábszár, kötőszövet, egyéb nyalánkságok.
A növényi proteinek vannak még a palettán, a rizsfehérje, sárgaborsó fehérje, szójaprotein - ez az egyetlen protein amit kifejezetten nem javaslok. Ezek biológiai értéket és emészthetőséget tekintve nyilván nem érik el az állati proteinek szintjét.
Véleményen szerint egyik megoldás sem a legideálisabb, sajnos a tejsavóproteinnek van egyedül olyan előnye, ami miatt érdemes rá piacot építeni. A többi termék (marhaprotein, tojás) véleményem szerint nem igazi - és minőségi - segítség ha a tejsavó helyettesítésre vágysz.
Én pl. normál kajával oldom meg a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!