Diétánál most akkor mennyi fehérje kell egy napra? ( ha fogyni szeretnék ).2,5/tskg vagy 3/tskg?
0,8-1 g/ zsírmentes ttkg mennyiségnél többet nem használ fel a szervezeted, nem épít be (sőt, ennyit sem).
A nitrogénegyensúlyodhoz kb. 20-30g minőségi fehérje kell.
Tehát 2,5 meg 3g/ttkg teljesen értelmetlen, csak az inzulinszintedet emelik az inzulinogén aminosavak, de effektíve értelme nincsen, csak kalóriaforrás.
akkor lenne elég a 0,8-1g/zzkg fehérje, ha a fehérjék ún. "ideális fehérjék" lennének, vagyis 100%ban beépülnének. de nem ilyenek.
a szervezeted naponta kb 200g fehérjét választ ki. kb 300g-ot szintetizál, de a szintézis is csak aminosavakból megy, mivel a szénláncon kívül nitrogén is kell, amit leginkább más fehárjék lebontásából tudsz biztosítani. plusz vannak ugye az esszenciális aminosavak, amiket egyáltalán nem tudsz szintetizálni.
szóval, de igne, van értelme, sőt kell is fokozott fehérjebevitel, még egy nem sportoló embernek is fontos lenne napi kb 1-1,2 g/ttkg, főleg annak aki edz.
mivel a diétában csökkentett a ch, és el akarjuk kerülni a túlzott izomvesztést (valamennyi mindenképpen lesz), ezért célszerű egy kicsit megemelni a fehérjét. mivel glukózt lehet aminosavból szintetizálni (és fog is a szervezeted, mivel szüksége van ch-ra), és a legtöbb fehérje az izmaidban van, tehát onnan a legegyszerűbb kivonni. ezért nagyon fontos, hogy ezt pótold.
szerintem 2,5-3 g/ttkg az optimális, ennél pontosabban nem igazán lehet megmondani, attól függ, hogyan tapasztalod magadon, mennyire könnyen veszítesz izmot, hogy kerülsz kalória mínuszba, stb. arra vigyázz, hogy 3 fölé óvatosan menj, persze ez is egyénfüggő, de ott már valóban bejátszhat, hogy megterheled a vesédet, mivel nincsen aminosav-raktározó szervünk, ezért a felesleget ki fogod választani, ez pedig a vese dolga
55%: Attól még, hogy a szervezeted nem használja fel még a 0,8 g*ttkg fehérjét sem, attól még arányaiban használhat fel többet a kétszer annyiból.
2,5g*ttkg menjen zsírmentes testtömegre.
kedves tőled, hogy legalább elfogadod és nem hülyézel le. én sem teszem ezt.
ilyen nézet:= semmelweis egyetem biokémia tanszék
Az, hogy hol hangoztatnak egy nézetet önmagában nem befolyásol az igazságtartalmán.
Én speciel most zabálom a fehérjét, tehát szívem szerint egyet is értenék veled, még szép hogy nem hülyézlek le :)
Csak adott esetben felesleges. Katabolizmust nem csak emelt fehérjebevitellel lehet elkerülni, egészsége szervezet ugye jól használ zsírokat is. A testi fehérjék pedig elég hatékonyan újrahasznosulnak.
Én úgy tanultam, a nettó veszteség lenne kb. 20-30 gramm, persze magas bevitel mellett a fehérjetakarékosság is kisebb. Ennek fényében csak annyit írok, hogy jó a 2-3 g/ttkg fehérjebevitel (meg milyen finom, ha sült csirke :) de éppenséggel ha kevesebb megy, az sem jelentene problémát, izomveszteséget.
Egyébként sok dolog másképpen van, mint ahogyan eredetileg elképzelték, vagy ahogyan még a soté-n oktatják. Idővel bekerülnek új infók is a sote meg corvinus oktatási anyagába is, de ehhez idő kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!