Tényleg igaz amit a cikk ír?
Összefoglalom röviden
Az izomTÖMEGnöveléshez erőemelő edzés kell KEVÉS KARDIÓVAL.
Hatalmas súlyok kevés ismétlésszámmal, az izolációs gyakorlatokat pedig jobb kihagyni.
Mi ebből az igazság?
Én kíváncsi vagyok, most a karácsonyi időszak alatt terveztem is egy tömegelést, szerintem kipróbálom.
Valaki tud valamilyen konkrét erőemelő típusú edzéstervet adni? Vagy aminek ez a lényege?
A dolog működik (magas fehérje bevitel, nagy súlyos alapgyakorlatok), de nem állíthatjuk, hogy csak ez lenne járható út. Én így csináltam kb. másfél éve, fölemeltem a fehérje bevitelt 3-4 g-ra, a Ch az olyan 10 g körül volt akkor. Meg is indult a fejlődés, de aztán anyagi okokból abbamaradt a dolog.
Mindemellett szerintem nem kell külön állatfajként tekinteni magára egy extrém ektonak se. Nem kell félni az izolációs gyakorlatoktól se, elférnek azok.
De akkor mi mire jó?
Ha az alacsony ismétléssel jön a tömeg a magasra miért van szükség?
Mert a magastól is jöhet a tömeg, akár ugyanannál az embernél is. Nem kőbe vésett dolog ez egyáltalán, mindenki magának találja meg a megfelelő módszert. Nem véletlenül vannak egymásnak ellentmondó kísérletek ezzel kapcsolatban is. Alapvetően a kifejezetten magas ismétlésszámnak megvan az az előnye, hogy növeli az allokepesseget.
Illetve izolációs gyakorlatoknál jobban meg lehet dolgoztatni így az izmot.
Én azt mondom, érdemes váltogatni a koncepciókat.
Alapvetően nekem az a tapasztalatom, hogy az eroedzes jobban megterheli a szervezetet, de ha megvan a megfelelő tapanyagmennyiseg, akkor gyorsan lehet fejlődni, az erő mellett a tömegben is (és én nem is 5-os, hanem 3-as ismétlésekkel dolgoztam fekvenyomásban).
A magas ismétlésszámmal (20-50) pedig könnyebb regenerálódni, szintén alkalmas tömegnövelésre is, és a maximális erőt is növeli, ha nem is olyan tempóban mint az első verzió. Más kérdés, hogy nagyon meg kell nyomni ahhoz hogy hatékony legyen, nem szabad hogy a kifulladás miatt álljon meg az ember, hanem bukásig kell menni.
Ez az én tapasztalatom, de mindenkinek más a szervezete.
Vörös és fehér izomrostokból épül fel az izomzat. A vörös izomrost nehezen fárad, viszont nem képes túl nagy erőkifejtésre. A fehér izomrostok meg gyorsan fáradnak, de nagy erőkifejtésre képesek. Legtöbb ember kb fele-fele arányban rendelkezik ezekkel. De a jó maratoni futók sok vörös izomrostal rendelkezve sokáig képesek futni példáúl.
Hogy ez miért lényeges? Ha főként lassú vörös izomrostokból épül fel egy izomcsoportod, annak nem épp a legmegfelelőbb edzés a kis ismétlésszámos erőedzés. Ennek ellentétje is remélem világos. Tehát van aki magas, van aki kis ismétlésszámmal fejlődik jobban. A nagy átlag meg a közepes (10-12) ismétléssel.
De a builder-en vagy egy cikk is - A genetika, avagy a testalkat szerepe a sportban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!