Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Mikor alakult át a szervezetün...

Mikor alakult át a szervezetünk a szénhidrátból való energiafelhasználásra (Paleo)?

Figyelt kérdés

Ugye a Paleo-sok azt hangoztatják, azt kell enni amit az őskorban is ettek. Gabonafélék és cukrok akkor kilőve, zöldségeknek van némi szénhidrát tartalma, de főleg rost ami elég nehezen emésztődik, a gyümölcscukor se a legjobb glikogénfeltöltésre. Viszont a szervezetünk inzulintermelése és vércukorból nyert energiafelhasználása nem véletlen van. Gondolom ez nem egy újfajta evolúciós fejlődés.

Tehát az "ősemberek" eszerint ketogén táplálkozásban voltak főleg? Akkor néhány embernek mért nehéz a ketogén diétában szellemileg top-on lennie, ha az volna a természetes? Minek van inzulintermelésünk, ha a zsírok és fehérjéktől nem indul be az inzulintermelés (vagy csak kis mértékben).

Ez most nem támadás a paleo ellen, csak kiváncsi vagyok, miként is mehetett ez a vadászó ősöknél.

2014. jún. 7. 13:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

A tejsavó jobban mint a fehér kenyér.

Amugy pedig olyan emberben aki nem éhgyomorra eszik, nem lehet inzulinugrás. Egyszeruen biologiailag lehetetlen dolog.

2014. jún. 7. 14:49
 12/19 anonim ***** válasza:

"Azt mondja cukrok kilőve, aztán a gyülömcscukorról beszél.. wtf? Nem a legjobb a glikogénfeltöltésre? "

A fruktóz teljesen más tészta, ezt Te is tudhatnád. Elgondolkodtál már azon, hogy a diabéteszesek miért ehetnek gyümölcsöt, de pl kenyeret nem? Talán azért, mert a fruktóz nem vált ki inzulinreakciót, mivel a máj glikogénraktárait tölti fel, ezért is lehet diétában is enni gyümölcsöt.

Steph meg okos, hasznos válaszokat adó nick, aki nem fél kérdezni, mert érdeklik a dolgok, éhes a tudásra, ami jó. Azt tényleg nem vette figyelembe, hogy egyes gyors felszívódású fehérjék(élen a tejsavóval) nagy inzulinválaszt generálnak, de miért pont egy érdekes kérdést kell letámadni a sok "hogyanlegyenkockahasam" kérdés helyett? Nem egy két perc alatt kiguglizható kérdés volt ez azért.

2014. jún. 7. 16:16
 13/19 anonim ***** válasza:
A hivatkozott kivett szöveg kicsit kiskapu-jellegű, mert az utolsó mondat folytatás nélkül félreértelmezhető, nem így akartam megvezetni a népet.
2014. jún. 7. 16:19
 14/19 anonim ***** válasza:

a fruktoznak nincs hatása az inzulinra de ettol fuggetlenul betolti az izmot is.

viszont az inzulinszint befolyasolasa nem hat sehogy a dietara.

talan ha magasan tartod tobb izmot tartasz meg legalabbis ez drult ki egy vitsgalatbol amit natural testeoitokon vegeztek.

2014. jún. 7. 16:34
 15/19 A kérdező kommentje:
Ez a fruktóz dolog is érdekelne kicsit. Tehát nincs hatására inzulinválasz, de a szervezt képes a fruktózt (ha jól tudom) glülozzá alakítani, ami megemeli a vércukorszintet, ezek után viszont már jelentkezhet inzulinválasz. Ez így korrekt?
2014. jún. 7. 16:37
 16/19 Julie S válasza:
En csak a paleo reszhez szolnek hozza annyit, hogy rengetegfele paleo letezik. Eleve az oseink is abbol eldegeltek, ami elerheto volt szamukra. Itt a mersekelt ovben is masok voltak ezek, mint mondjuk a tropusokon. Szoval talan sosem volt egyseges az emberi taplalkozas es nem birhatja mindenki a ketogent. De masok meg a tulzott szenhidrat fogyasztast nem birjak. Mivel mara eleg erosen keveredett mindenfele nepcsoport, igy meg nehezebb kitalalni, kinek mi lenne az idealis. Ezert rugalmas a paleo es ezert kell mindenkinek a sajat tapasztalataira hagyatkozni.
2014. jún. 7. 17:52
 17/19 anonim válasza:

"Tehát az "ősemberek" eszerint ketogén táplálkozásban voltak főleg? Akkor néhány embernek mért nehéz a ketogén diétában szellemileg top-on lennie, ha az volna a természetes? "

Tehát ha én elkezdek most szedni valamilyen kemény drogot/cigizek már fiatalkorom óta, ami teljesen megváltoztatja a szervezetem, évtizedekig így csinálom, majd hirtelen kitalálom, hogy leteszem, majd az első tiszta heteimben ingerült, fáradt és lassú észjárású vagyok, akkor azt jelenti, hogy a drogmentes/cigimentes életmód nem természetes?

A szénhidrátevő ember függő ember. Ami nem csak arról szól, hogy folyamatosan kívánja a cukrot, édesszájú, hanem, hogy ha elengedi hirtelen a szénhidrátot, akkor a szervezete "összeesik". Mikor anno letettem a cukros, lisztes kajákat és szinte csak fehérjét és rengetek zsírt ettem, nagyon sokat fogytam, volt, hogy heti 3 kg-ot, mikor csak 10kg súlyfeleslegem volt. Pedig napi 1500-2000 kalória körül étkeztem. Egyik napon elfelejtettem zsírt enni, csak csirkemellet kaptam be gyorsan ami szinte tömény, száraz fehérje, eredmény: reggel 8kor pár szelet csirkemell, délután 2kor ájulás, vércukorszintem a béka segge alatt volt. Ez történt a ketogén diéta ötödik napján. Azóta kivállóan alkalmazkodott a szervezetem, jobb, mint újkorában, semmi betegség.

2014. jún. 9. 15:12
 18/19 anonim ***** válasza:
Utolsó nagyon jól írja.
2014. jún. 9. 15:29
 19/19 anonim ***** válasza:

Rendben ha a ch evo ember függö es a cukor olyan mint a drog akkor majd szolj ha emberek leszopnak masokat penzert hogy tudjanak oreot venni.

A zsir nem a preferralt energiaforras. Ch hianyaban az is megteszi de nem A legjobb.

2014. jún. 9. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!