Ha sokáig sütöm a csirkét, akkor kevesebb tápanyag marad benne?
Igen, jól mondod, ezek növényi fehérjékben gazdag élelmiszerek. A gond csak az velük, hogy, ha ezeket külön fogyasztom, akkor vagy az egyik eszenciális aminosavból lesz benne kevesebb, mint kéne, vagy a másikból. Ezért mondjuk, hogy nem teljes értékűek. Sok vita volt már itt erről a GYK-n. Mindig abban maradtunk, hogy csak az állati fehérjét számoljuk be, mert az a tuti.
A magyar "szakirodalomban" (pl. builder.hu :)) egy-két utalástól eltekintve semmilyen cikk nem foglalkozik azzal, hogyan érdemes kombinálni a növényi fehérjéket, hogy minden eszenciális aminosavból megfelelő mértékben juttassunk a szervezetbe, mint tesszük azt, ha tojást, vagy húst fogyasztunk. Lehet, hogy van több ilyen írás is, de még nem találkoztam vele.
Külföldi oldalakon meg lehet találni az általad felsorolt élelmiszerek aminosav profilját, de eddig még senkinek nem volt kedve/ideje kimatekozni, hogy mit hogyan kell összeválogatni a kívánt hatás eléréséhez (itt szerényen megjegyzem, sem a tojás sem a húsok - pl. csirke - aminosavprofilját nem ellenőriztem, csak elfogadom azt, amit mindenki tényként kezel, hogy ezek teljes értékű fehérjeforrások, a növények meg nem azok).
Annál is inkább kemény dió a dolog, mert arról sem találtam még semmit, hogy mely aminosavból mennyi kell egy az emberi izomzatot alkotó fehérjemolekula felépítéséhez. Nem hiszem ugyanis, hogy mindegyikből egy vagy mindegyikből ugyanannyi.
Én azért szólítottalak, meg, mert teljes magabiztossággal állítottad, hogy "mert nyers növényekből kiváló minőségű aminosavak nyerhetők,amik ugye a fehérjék alapkövei". Gondoltam megkérdezlek, hátha akkor azt is tudod, hogyan kell ezeket kombinálni.
Nem bántani vagy lehurrogni akarlak/akartalak, csak tudd, hogy a dolgok jelen állása szerint a helyzet sajnos nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt leírtad.
"Sok vita volt már itt erről a GYK-n. Mindig abban maradtunk, hogy csak az állati fehérjét számoljuk be, mert az a tuti."
Ha abban akarsz maradni,hogy csak az a tuti,akkor maradhatsz abban.De arra is megvan a lehetőséged,hogy kipróbálj valami újat.De ez mindenkinek csakis a saját döntése.Én vitáztam már emberkékkel itt,és egyik sem írta,hogy kipróbálta volna hosszabb távon a növényi étrendet kevesebb állati mellett,milyen változást tapasztalt-e a húsevéshez képest,tényleg összeesett-e,pedig voltak akiknél direkt rá is kérdeztem.Én nem vagyok nagy húsevő,heti kétszer eszem,tojást,túrót,sajtot többször,és legnagyobb részben növényi ételeket.Nincs bajom az izomépítéssel,gyengébb sem vagyok mint sok hússal,pont,hogy fittebbnek érzem magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!