Hogy kell kiszámolni a makro tápanyag szükségletem?
Szamold ki a kaloriaszuksegleted valami internetes kalkulatorral.
Szukseged van 1,8 g fehèrjère testsulykilogrammonkent
Ès 0,8-1,2 g zsirra testsulykilogrammonkent. Kezdj alacsonyabbal aztan emeld ha hormonalis gondok vannak vagy nem birsz eleget enni.
1 g feherje 4 kaloria 1 g zsir 9 kaloria a kiszamolt feherje es zsir kaloriaerteket kivonod a kaloriaszuksegletedbol azt elosztud 4gyel es megvan mennyi ch kell.
Probald a zsirt nagyon nem tullèpni mert azt raktàrozza el zsirkènt a szervezet. A ch-t meg energiakent elhasznalja ha rendszeresen edzel akarmennyi es akarmilyen forrasbol van. Maximum par gramm mehet zsirba havi szinten.
Így van, vagyis nincs így!
Mindig a zsírt raktározza zsírként a szervezet, de nem azért mert túl sok zsírt ettünk.
1. Nem vagyok paleós.
2. Magamon is tapasztaltam, hogy amikor több energiát vittem be zsírral a CH rovására, nem zsírosodtam jobban. Az inzulinszinten még könnyebb is stabilan lenn tartani kevesebb CH-val. A zsírból is csak energiát nyer a test, de más módon. 3 féle energiaellátási mechanizmus használ a szervezet, függően a mozgás minőségétől. Ha máshonnan nem, akkor Anita Bean: Modern sporttáplálkozás c. könyvéből elolvashatod. A könyv maga elég régi és valószínűleg meghaladott, de a biológia része az egzakt.
Szóval sok helyen és mindig ellentmondásosan lehet olvasni arról, hogy mi a helyzet. Itt egy cikk a sok közül, ami elég jól összefoglalja a biológiai részt:
Szóval a zsír önmagában nem ellenség.
Tudom, nem is ez volt a kérdés. Csak arra reagáltam, amit az előttem szóló írta a zsírról. Egyébként teljesen jó, amit írt, de helyzet bonyolultabb annál, hogy a zsír rossz a ch meg jó energiaforrás, és, ha több megy a zsírból, akkor zsírosodunk.
Nem vagyok biológus, így amit tudni vélek, azt én is csak összeolvasgattam. Elolvastam sok mindent és levontam a saját konklúziómat.
Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!