Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » A tej pontosan miért káros?

A tej pontosan miért káros?

Figyelt kérdés

Tudom hogy káros, de pontosan mik miatt, és milyen káros hatásai lehetnek ha egy testépítő tejet iszik és tejjel issza a fehérjeturmixot?

Sokak szerint a 0.5%-os zsírtartalmú tej a legidálisabb a turmixba

2014. márc. 15. 10:40
1 2 3 4 5
 31/50 anonim ***** válasza:

Nagyon örülök, hogy tudunk erről beszélni! :)

Azt azért elfogadod, hogy amiket én írok vagy amiket Te írsz azok csak nézetek, és bizony eltérnek egymástól (nem feltétlen azért mert én annyira sötét vagyok :)))

Például a köszvényt csak az orvosok egy része tekinti eleve elrendelt állapotnak, viszont mások egyértelműen anyagcserezavarnak tekintik (sok fruktózt rosszabbul toleráló emberekben a húgysavszint megemelkedik, de itt nem a fehérjebevitel a kiváltó ok, hanem a rossz fruktóz metabolizmus vagy maga a túl sok fruktóz bevitel :)

Húgysav szint amúgy a saját testi fehérjelebontásunkból keletkezik kb. 2/3 arányban, én így tudom. Tehát köszvény példa is mondjuk egy szénhidrát anyagcserezavarhoz köthető. Nem mondom hogy minden esetben, de mondjuk a köszvényesek nagyobb arányánál :)

Most akkor a fruktóz tiszta táplálék? :D Nem tudom, de senkinek sem kellene (túl) sok gyümölcsöt vagy kristálycukrot ennie, tömény fruktózzal édesíteni pedig pláne nem.

Az is csak egy nézet hogy a szükségleteknél magasabb makrotápanyag (és kalória) bevitel okozza a zsírosodást, hízást.

Azt azért tudjuk, hogy a tápanyagok elraktározását az inzulin generálja, ez a hormon növeli a sejtek tápanyag felvételét, a trigliceridek képzését/raktározódását. Na ezek csak azért mert én elég sok zsírt ettem most reggelire és a véremben vannak, aztán ma nem is fogok komoly izommunkát végezni az biztos -> még nem fognak nekem sörhasat csinálni.

Nem azért mert csak 1 nap eszem így, hanem hosszú távon sem, ezt komolyan így gondolom. Nem ettem hozzá szénhidrátot, csak paradicsom és retek formájában, ha most néznénk egy vércukor/inzulinszint mérést a véremben nem lehetne különösebben magas. Vérzsír már annál inkább.. :)

Aztán a többi részben is vannak nézeteltérések (mondom, elsődlegesen nem én és Te közted, hanem nálam komolyabb kutatók, szakértők nézetei között!).

Márpedig a zab, sokak szerint akárhogyan is, de keményítő és még ha alacsonyabb GI értékű akkor is egy gyorsan felszívódó szénhidrát ami (mondjuk a zöldségekhez képest) nagy inzulinválaszt okoz.

Van ahol ezt nem számolják, de valójában a táplálkozástudomány ma már komolyan veszi az inzulinszint változását! És ez alapján a zab azért nem annyira jó. Más kérdés, hogy van akit elálmosít (ő tényleg nem bírja a zabban lévő sok szénhidrátot) más meg jobban bírja.. tudjuk, hogy az emberek eltérőek, vannak ekto/endomorf emberek, egyik mindig vékonyabb lesz, másik mindig könnyebben hízik (de könnyebben is izmosodik).

Gumicukorra is azt mondanák sokan, hogy edzés előtt lehet, hogy fél óráig meg fogja dobni a teljesítményt, de mondjuk 1 vagy 2 órás edzés előtt (sportok, harcművészet edzések) már inkább gyors vércukorszint emelkedést és lecsökkenést okoz, és ez akár a teljesítmény leromlását, émelygést is okozhat edzés közben. Ez is emberfüggő, én nem leszek rosszul edzés előtti cukorbeviteltől, de sokan igen :)

Szóval nekem igazából jöhetne a gumicukor (jó kis zselatin) zabbal, aztán jó kis edzés de azt jó tudni, hogy sok VALÓS kritika szól a keményítő, cukor ellen.

Köszi az érdekes témát, vitát!

2014. márc. 16. 11:15
 32/50 anonim ***** válasza:

Nem drake egyértelmü hogy nem jó a porított szőlőcukor 2 okbol.

1. Nem tartalmaz semmi vitamint asvanyi anyagot. Ha ezekbol hiany van. Akkor az egeszseg romlik. A teljesitmeny romlik.=> nem jo az edzesminoseg=> nagy hányadú zsír jön majd ra de a felszedett tömeg azonos lesz. én nem ezt javaslom.

Hanem a mértékletességet, hpgy megehessünk bármit amit szeretnénk akár versenydieta utolso heteiben is csokit sutit. De nagyreszben "egeszseges" "tiszta" tehat mikrotapanyagokban gazdag kajakat vigyunk be. Remélem értitek miért.

Az inzulinvalasszal nem kell foglalkozni. Az rmberek nem attol hiznak el. Egyél úgy hogy a maximalis teljesitmenyt tudd leadni de nyugodtan ihatsz tejet ehetsz chipset sutit naponta csak szamold bele es nagyreszt egyel mikrotapanyagokban gazdag kajakat. A szervezeted csak tapanyagokat erzekel. Nem kajakat. Egy ch az meg egy ch hiaba jon rizsbol vagy cukorbol.

Ez a legrosszabb pelda amit most felhozok de miert alkalmazta ezt dorian yates, jay cutler versenyei elott?

Vagy miert mukodik ez rengeteg embernek hogy szalkasodnak le teljesen?

2014. márc. 16. 12:32
 33/50 anonim ***** válasza:

Hopp a 2. Ok lemaradt

Megis ki akar poritott szolocukrot enni?

2014. márc. 16. 12:33
 34/50 anonim ***** válasza:
Az elhízott és beteg magyar lakosság mellett nem tudok azonosulni a mindent ésszel és mértékkel elvvel :/
2014. márc. 16. 12:49
 35/50 anonim ***** válasza:

Jó, de csak példaként hoztam fel. Hogy tegyük fel. Amúgy is enne multivitamint, rosttablettát is, tegyük fel. A szőlőcukor csak az energiaforrás szerepét töltené be.

Szerintem meg kell az inzulinválasszal foglalkozni, lévén a zsír durván inzulinérzékeny szövet. Mégis mi venné rá arra, hogy ne zsírosodjunk be annyira vagy épp ellenkezőleg, szálkásodjunk le csontszárazra, miközben folyamatosan kapja a jelet, hogy tároljon?

Az meg, hogy cuccolva a profiknak vagy akár natúrban egyes ektóknak mi jön be, nem teljesen példaértékű szerintem.

2014. márc. 16. 13:05
 36/50 anonim ***** válasza:

Az inzulin egy erdekes szovet. Amikor magas tárol. Amikor alacsony ég a zsir.

Ha felmegy az inzulin valoban zsirosodsz. De utana jo hamar le is esik. Akkor pedig zsirt egetsz. Mig mondjuk egy komplex ch forrasnal nem megy annyira fell az inzulin de kesobb is esik le tehat kevesebbet zsirosodsz de kevesebb zsirt is egetsz. A nettó zsíranyagcsere végül ugyanannyi lesz. Amit a kaloriabevitel fog meghatarozni hogy pozitiv vagy negativ iranyba megy

A rost es multitabletta nem jo mert meg nem keszult tudomanyos kutatas ami bizonyitana hogy valoban ugyanugy hasznosulnak mint a zoldsegek gyumolcsok mas etelekben levok.

Csak ezen gondolkodj el ddrake:

Valaki úgy eszik hogy maximalis teljesitmenyt tudjon nyujtani edzesen de megy be rendesen cukor suti es tarsai.

A: deficitben van: a tomege folyamatosan csokken kemeny edzes dacara szerinted azzal hogy felmegy az inzulin leszedi rola az izmot a szervezet csak azert hogy zsirt tarolhasson?

Pedig egyertelmu jeleket ad a szevezetnek az edzessel hogy az izomra szukseg van.

B: szintentart. Ha bevisz sutiket csokikat akkor megy a kemeny edzes is. De egyszercsak egyre zsirosabb lesz meg egeti az izmot csak azert mert az inzulinszint felmegy?

C: kaloriapluszban van a maximalis mertekkel erosodik de nem megy ra semmi izom csak zsir?

Plusz azt meg megyjegyeznem hogy azok az etelkombinaciok amikben van feherje c zsir rost nagyjabol ugyanakkora gi-uek osszehasonlitva az osszes ilyen kombinacioval.

Ugyanugy ahogy ha nem ehgyomorra ezed a ch es feherje forrasokat akkor nem is emelik meg olyan mertekben az inzulint mint ahogy a gi tablazatban irjak.

2014. márc. 16. 13:50
 37/50 anonim ***** válasza:
De pont az a lenyeg hogy nem ésszel es nem mértékkel eszik az elhizott mayar lakossag hanem a napi kaloriaszuksegletuknel tobbet. Ezert hiznak el nem a valasztott kajak miatt.
2014. márc. 16. 13:51
 38/50 anonim ***** válasza:

Értem. Álláspont ez is.

A másik álláspont:

Fogyni nem annyira könnyű. Az fogy könnyen, akinek tényleg alacsonyan az inzulinszintje.

Ha már megemelkedik, akkor az nem olyan apróság, hogy majd úgyis lecsökken.. ennyi megemelkedés rendszeresen már elég az elhízáshoz és az inzulinrezisztencia kialakulásához. Tudom, ez is csak egy nézet.

Egyetértek abban, hogy a magyarok sokat is esznek és rossz összetételt is.

De vannak akik elkezdenek kevesebbet enni, és mégsem fogynak. Többek között ez az ami a gyakorlatban is nagyon jól alátámasztja, hogy az élelmiszerek összetétele kiváltotta hormonális hatások a mérvadóak hízásnál/fogyásnál is.

És ilyen elméletből kiindulva nem ajánlatos sem rövid időre magas inzulinszintet elérni, sem elnyújtva közepesen magasat (lassabb felszívódású keményítőforrások).

De mondom, ezek tényleg csak elvek, különböző megfigyelések és azokon alapuló vélemények.. Hogy a valóságban kinek van igaza nem tudom, és senkit nem akarok leszólni csak a téma érdekessége miatt írok!

2014. márc. 16. 13:59
 39/50 anonim ***** válasza:

"Elkezdenek kevesebbet enni megsem fogynak"

Szamoljak hogy mennyi kaloriat? Biztos hogy kevesebb a napi szuksegletnel? Valoszinuleg nem. Ha kevesebb kaloriat viszel be mint amennyot elhasználsz akkor FIZIKAILAG LEHETETLEN nem fogyni.

Aki konnyen fogyo tipus az szimplan sok kaloriat hasznal el egy nap.

Aki nehezen fogyo az keveset igy ez elobbi konnyen kerul deficitbe ezert nevezhetjuk "ektonak" "termeszetesen szalkasnak"

Az utobbi meg konnyen kerul kaloriapluszba igy konnyen zsirosodhat. Ezert lehet endomorfnak nevezni.

De még mindig nem a hormonalis hatasok miatt tortenik.

2014. márc. 16. 14:07
 40/50 anonim ***** válasza:

Pl ittvan ez a szemely [link]

Lathatni hogy nem ekto meg nem jo genetikaju megis eszik sutit ilyesmiket es az utolso ket kepen levo fizikumot tartja az ev 365 napjan. Nem fejlodik mar semmit de nem is akar mert ugy van vele hogy az elég.

2014. márc. 16. 14:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!