A tej pontosan miért káros?
Tudom hogy káros, de pontosan mik miatt, és milyen káros hatásai lehetnek ha egy testépítő tejet iszik és tejjel issza a fehérjeturmixot?
Sokak szerint a 0.5%-os zsírtartalmú tej a legidálisabb a turmixba
"tiszta" étel - nem okoz autoimmun reakciókat, hormonzavart, gyulladást.
"nem tiszta" étel - rosszul reagál rá a testünk, hosszabb távon krónikus betegségek kialakulását fokozza.
Én a cukrot, szénhidrátot nem tudom ide besorolni.. formálisan azok sem éppen tiszták amikkel nagy mennyiségben hízni lehet (sok rizs, sok cukor) de egy rizs vagy cukor még mindig 'tisztább' szerintem mint a gabona, tej.. de mindenki döntse el mit nevez tiszta kajának.
Egy vegának nem biztos hogy a kacsacomb tiszta étel, indiainak meg a marha steak.. de hát Istenem :)
Ezazezazezaz, végre kezdődik!
*Grabs popcorn*
Ddrake te adrenalinfüggő :D
Tehát az nem tiszta étel ami nagy mennyiségben zsírosodást okoz.
Elárulom ilyen a natúr csirkemell de akár a brokkolibol isletezne egy olyan mennyiség amitöl hizni lehetne.
Az hogy egy étel bármiféle betegségeket okozna nincsen alátámasztva.
Pont annyira van mint mondjuk az hogy a "fehèrjeportol nem àll majd fel"
Aki ellenkezőt állít az szimplán okosabbnak akar tűnni vagy el akar adni neked valamit vagy szimplán hülye.
Azért az elhízós dolgot én eleve külön választottam.. hogy az kérdéses.
De zsírosodás szempontjából tennél különbséget egy alacsony inzulinválaszt produkáló mondjuk káposzta, sertés sonka vagy egy tepertő (zsír) között és a cukor/keményítő között, amik mind nagyon megemelik az inzulinszintet? Ez nem mellébeszélés, a szérum inzulinszint mérhető.
A tiszta/nem tiszta pedig elsődlegesen a gyulladásfokozásra vonatkozott.
Miért írod, hogy különböző táplálékok és betegségek között nincs összefüggés? Beteg emberek gyógyulnak meg úgy, hogy pusztán csak kihasználják ezeket az összefüggéseket, azaz nem esznek bizonyos ételeket hogy megszűnjön a betegségük :)
De, van bizonyíték, és nem csak szubjektív tapasztalati.
Még a primitív nézetű orvostudomány is kapcsolatba hoz krónikus betegségeket táplálkozással, csak eléggé kezdetleges módon és valószínűleg téves összefüggéseket erőltetnek (szemben a haladóbb orvoslással).
Amit te irsz az más. Pl ha valaki köszvényes annak rossz a fehérje aki nem annak nem okoz koszvenyt.
A zsirosodas oka nem az inzulin hanem a tul sok kaloria bevitele.
Termeszetesen a kaposztaban tobb vitamin es asvanyi anyag van de tegyuk fel hogy a szuksegeset mar bevittuk mas forrasbol.
Ha a makrotapanyagbevitel konstans akkor nem okoz fkozottabb zsirosodast a cukor.
A zsirosodas makrotapanyagbevitel es edzesminoseg fuggvenye
Pl a gumicukor nyilvan egy rossz ch nem tiszta. Mig mondjuk a zabpehely az.
Egy ember van akit kicsit elalmosit eltelit a zabpehely.
70 g ch-t visz be belole 1 oraval edzes elott.
Ugyanez az ember sokkal jobban teljesit ha kozvetlen edzes elott 70 g ch-t gumimacibol visz be. A napi kaloriabevitel konstans
Kemenyebben fog edzeni. Hamarabb fog erosodni gyorsabban fog igy izmosodni a felszedett tomeg kisebb resze lesz zsir. Pedig egy nem tiszta kajat vitt be egy tiszta helyett. Hogy lehet ez??
A köszvényes példádra mondom, hogy te gondolom úgy érted, hogy ha valakinek genetikailag van valami örökletes zavara, akkor nem jó neki egy amúgy tiszta, ártalmatlan kaja, pl. PKU-s betegek. De ez nem így van. Még bizonyos nyers, feldolgozatlan, növényi ételekben is bizonyítottan vannak káros anyagok, gyulladáskeltők, de még tumor promóterek is, pl. forbol-észterek egyes csonthéjasokban. Ezek válogatás nélkül mindenkire károsak. Az, hogy kiben mennyire tesz kárt, valóban a genetika, a rátermettség függvénye, de a cigarettára sem mondanád gondolom, hogy nem rákkeltő, mert nem okoz minden dohányosban rákot. Vagy mondhatnám a glutént is, majdnem ugyanolyan génképes párhuzammal, mint a tejnél. Drágajó természetes növényi kaját eszel feldolgozatlanul/alig feldolgozottan, mégis ezt viszed be, ami bizonyítottan káros, vagy csak bizonyos tagjaira a populációnak, vagy mindenkire, példától függően. És ez nem az egyetlen példa, és vegyük hozzá; a feldolgozott kajákat még nem is említettük. Ha jól emlékszem, te csak a transzzsírokat ismered el káros anyagnak ilyen szempontból. Nem értem, miért, elég sok sz4r van még azon kívül az élelmiszeriparban :D, nem értem, hogy nálad miért csak kivételesen ez az egy nyert bizonyítást káros dologként.
A másik, hogy szerinted mindegy az inzulinszint, de akkor nézzünk egy példát. Sablon testépítő étkezést képzelj magad elé, tudod, csirke-rizs-zöldség-lenmagolaj. Na akkor, ha fognánk a rizst, és kicserélnénk fűtőértékben egyenértékű porított szőlőcukorra, és minden egyes étkezése ilyen lenne, akkor ugyanott volna az illető? Zsírosodás, energiaellátottság terén, mindenhogy? Ezzel így akár le is tudna szálkásodni? Én ezt nem bírom elképzelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!