A tej pontosan miért káros?
Tudom hogy káros, de pontosan mik miatt, és milyen káros hatásai lehetnek ha egy testépítő tejet iszik és tejjel issza a fehérjeturmixot?
Sokak szerint a 0.5%-os zsírtartalmú tej a legidálisabb a turmixba
Nem káros csak magas a laktóztartalma.
Vannak akiket zsírsít vagy gátolja fehérje felszívódást.
69%: Ha ez így lenne, akkor a Bunny-t nagyrészt elítélő és nem kedvelő paleósok nem támogatnák ugyanezt a hitelvet hatványozottan nagyobb vehemenciával.
A tejzsír és a tejcukor a kisebb gond(diétánál a nagyobb), mivel a tej elég komoly allergén, a benne lévő laktózt(szóval mégis a tejcukor a gond) a fölnőtt emberek többsége nem tudja megemészteni, mivel a tejcukor lebontásához szükséges laktázenzim csak csecsemőkorban megfelelő mennyiségű. Ennek vannak fokozatai: van, aki gond nélkül bedörrenti a napi két turmixát fél liter tejjel, mer' "hozza a tömeget", más meg már a tejsavó koncentrátumtól is fosik, mint a gép.
Az alap ha valamitol fosok azt nem eszem meg.
Attol meg nem kell olyat mondani hogy a tej szar semmire se jo.
Rich froning crossfit vilagbajnok pl napi 3 liter tejet megiszik.
Nem "káros", olyan értelemben, ahogy te gondolod. De először is, azért fizetsz a tejsavóprotiért, mert kiszedték belőle neked a neked fontos, gyors felszívódású, jó minőségű fehérjét. Ezt fizeted meg. Akkor már miért nem teszed vízbe? Kidobod a pénzed gyakorlatilag, ha mással elrontod a felszívódását.
Testépítő szemmel a tápanyag összetétele miatt hasztalan, ezt te is megnézheted a hátulján a doboznak. Az ilyen arányok nem kedvezőek a testépítők többségének a szemében.
Bizonyos táplálkozási elméletek szerint pedig azért káros, mert ezt is a természetes, ősi emberi táplálkozás egyik módon történő megerőszakolásának tekintik (akárcsak a gabonákat például, gondolom sikerült belőni, melyik csoportokról beszélek). Tehát hogy az emlősök babakorukban fogyasztanak tejet, utána pedig elvesztik a megemésztésnek a képességét normális esetben, és hogy a felnőttkori tejfogyasztás ez ellen a természetesség ellen irányul. Érdekességképpen mondom: azok az emberek, akik meg tudják emészteni gyerekkoruk után is a tejet, mutáns genotípussal rendelkeznek. Pontosan, jól hallottad, az a normális genotípusú ember, aki nagy korára intoleráns a tejjel szemben. Az, hogy valahol ez az elterjedtebb, az alkalmazkodás egyik jelének is tekinthető, mindenesetre továbbra is vannak olyan populációk, melynek 90%-a nem tolerálja a tejet. Ezen és hasonló elméleteket alapul véve gondolják úgy manapság sokan, hogy az embernek nem kéne tejet fogyasztania, még ha nem megy tőle a hasa, akkor sem, mert szerintük továbbra is káros, mikrofrakciói gyulladáskeltők, stb.
Mindenki eldönti, hogy mennyire érdekli ez a téma, mennyire ássa bele magát, mennyire veszi komolyan.
A B-kazein (főleg a divatos tejelő marhafajtáknál) gyulladásfokozó, pszichoaktív és pszichoaddiktív anyag.
Főleg az áteresztő bél szindrómával élő emberek esetében, főleg a homogenizált tejnél.
A tejcukor is fokozza az ÁBSZ-t.
Lényegében véve ezért.
A nagy inzulinválaszt nem tudják pontosan hogyan okozza a tej, vagy melyik összetevője okozza (nem a tejcukor s nem is a kazein fehérje).
De ahogyan a nagy inzulinválaszt okozó cukor sem kifejezetten egészséges élelmiszer (daganatos betegségek szempontjából a cukor mérgező is) így a tejjel is ilyesmi a helyzet, hiszen a cukorhoz hasonlóan az elhízást, inzulinrezisztenciát és a daganatok létrejöttét is fokozza.
Gyulladásfokozó hatás pedig gyakorlatilag mindenre hat. Gyulladásos állapot mellett alakulhat ki az erek/szervek elmeszesedése, szívbetegség. Autoimmun gyulladások pusztíthatják el a hasnyálmirigyet (tej - gyerekkori cukorbetegség) ízületi gyulladásokat, idegrendszeri problémákat okozhat (a gluténhoz hasonlóan). Ezeket ismerjük. Ha a tej ezekkel összefüggésben van, akkor érthető miért tekinthető mérgezőnek.
Kalcium tartalma pedig nem hasznosul, az erek elmeszesedése nem pont az egészséges kalcium anyagcsere jellemzője.
Az pedig már milyen, amikor a tej(tejtermék) fogyasztó embernek van csontritkulása ÉS szervi elmeszesedése. Na ezért kell több K és D-vitamin, és nem kell erőltetni a kalcium bevitelt indokolatlanul, magas Ca tartalmú termékekkel.
Mitol is rossz a tapanyageloszlas?
1,5 %-os tej peldanak.
1 literben van 30 g fehereje 40 g ch es 15 g zsir.
Ha tul sok a zsir van 0,1%-os is
Gondoltam, hogy megtalálsz. Na akkor essünk neki: az átlag tejben van x gramm fehérje, és legtöbbször kn. ugyanannyi gramm zsír, és tejCUKOR. Na ezért nem jó testépítő szemmel. És mielőtt megint nekem jönnél: nem a saját véleményemet írtam le, hanem a nagy átlagét, általában véve. (Habár részben nekem is hasonló véleményem van, de ezt hagyjuk, a tököm akar megint vitázni.)
Mellesleg örülnék, ha nem mindig én lennék megtalálva, mert ezen az oldalon elég sokan osztják a véleményemet, tehát merem hinni, hogy nem én tudom/gondolom rosszul. Ám érdekes módon az ő kommentjeik alatt soha nem látok kekeckedést. Kéretik alájuk is írni ilyeneket, köszönöm.
Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!