Mi a véleményetek a fehérjékről?
Fogalmatok sincs róla, hogy mi ez. Se neked, se az ősöknek. A fehérje a 3 makrotápanyag egyike (a másik kettő a szénhidrát és a zsír). Gondolom már általánosban is megtanítják, de azért leírom még egyszer: a fehérjék (pontosabban az őket felépítő aminosavak) legfőbb szerepe szervezetünk anyagainak felépítése. Minőségileg és mennyiségileg a legjobb fehérjeforrások a húsok, a tojás, bizonyos tejtermékek stb. Az a tápkieg fehérje kb. UGYANOLYAN, mint ami a mondjuk húsban van. Nem különleges hatóanyag, hanem fehérje, koncentráltan. Mintha azt mondanám, hogy a szőlőben is van szőlőcukor, de ha zacskóban veszel fehér, por formájú szőlőcukrot, az is ugyanaz, mint ami a gyümölcsben van. A különbség, hogy koncentrált, gyorsan szívódik fel (edzés utánra ezért jó), és sok esetben jobb minőségű, mint amit az átlag táplálkozás nyújthat. Azért lett kitalálva, hogy a sportolók magasabb fehérjeigényét fedezze. A másik két tápanyagból is találhatsz (lásd az előbbi példát) hasonló, koncentrált, por alakú stb. termékeket, csak nem a tápkieg bolton, mert ezekre közétkeztetésben nagyobb igény van. További példa: étkezési zsír, kristálycukor, de ha már itt tartunk, konyhasót sem sok helyen látsz ilyen formában, mint ahogy te az asztalodra teszed a fűszermalomban.
A fehérje esszenciális tápanyag. Minimum mennyiséget be kell belőle vinni, különben izomvesztés, majd más hiánytünetek is felléphetnek. Az összes kérdésedre, mondva: az edzéshez, hogy fejlődj, hogy az izmaid növekedjenek, erősödjenek edzés hatására emelt mennyiségű fehérjére van szükség (merthogy az a 40-50 grammocska, amit egyesek esznek, nem valami sokra elég). Ez általánosan 1,5-2,2 gramm/testsúlykilogram/nap mértékben van meghatározva. Az, hogy ennek mekkora részét pótolod tápkieg fehérjéből, vagy esetleg az egészet húsból viszed be, majdnem teljesen mindegy. Mondjuk vagy 50 kiló, kéne neked naponta 100 g fehérje. Ennek egy részét, mondjuk 30-40 g-ot beviszed tápkiegből, a többit másból. (Túlozni nem érdemes vele, de nem azért, mert káros, csak mert nem arra van kitalálva a bélcsatornád, mint egészséges embernek, hogy folyékony élelmiszert egyél nagy mértékben. Ellenkező esetben hígul a székleted is, azaz hasmenés lesz a vége). De ha úgy gondolod, hogy lecseréled a tápkieget, és helyette azt a 30-40 g-ot további húsból viszed be, akkor kb. SEMMI hátrányod nem származna belőle. Ugrott a gyors felszívódás, a jó minőségű fehérje, és a hordozhatóság, meg a többi előnye a tápkiegnek, de majdnem ugyanott vagy így is.
Szóval még egyszer: ez nem egy különleges, szintetikus bűvös hatóanyag, ami káros, vagy jobban nő tőle az izom, nem. Az izomépítéshez fehérje kell, de nem fogja kérdezni, hogy honnan jött, húsból vagy tápkiegből. Összemenni, legyengülni is csak akkor gyengülnél az abbahagyása után, ha a vele kieső fehérjemennyiséget nem pótolod valami más forrásból.
De amúgy igen, olvasd el a Sárga Kapszulát, sőt, olvassátok el, az egész család.
Biomolekulák, aminosavakból állnak, 1. 2. 3. sőt negyedleges szerkezetük is van.
Abszolút fontosak, léteznek esszenciális és nem esszenciális aminosavak amik felépítik őket, ezt nem írtam le a reggeli biokémia dolgozatba.. kár.. talán nem kár, mert nem aminosavak hanem fehérjék voltak kérdések. Leírhattam volna.
Pont annyi kérdést nem tudtam és kihagytam, hogy amiket tudtam azokat éppen le tudtam írni a 90 perc alatt. Laza.
Tápi.
Egy előadáson nem tudtam normális jegyzetet írni, az előadás anyag töredék részt fedett le a kérdésekről..
Azért eddig úgy emlékeztem hogy a kiadott/leadott anyagok gyakorlatilag elegek voltak vizsgákhoz, zh-khoz..
Még analitikából is, bár arra mondjuk én mindenből tanultam nem csak corvinusos jegyzetekből.. nekem az óvári egyetemről is küldtek anyagot hogy tudjak készülni :D
Ja, a legtöbb tantárgyam megvan és van azért gépen is tananyagom.. szóval ha kell valami akkor megírod..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!