Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » A tojás minőségi fehérje forrás?

A tojás minőségi fehérje forrás?

Figyelt kérdés
Eddig úgy tudtam, hogy a külső része az, és a tojássárgája a rossz része, de ma a terembe hallottam, hogy az egész egy nulla.. vélemény?

2014. jan. 6. 00:26
 1/10 anonim ***** válasza:
Az
2014. jan. 6. 00:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 Valter6672 ***** válasza:
2014. jan. 6. 00:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm :) már féltem, hogy újra kell írnom az étrendem :)
2014. jan. 6. 00:38
 4/10 anonim ***** válasza:
Nincs rossz része.
2014. jan. 6. 05:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Akkor rossz, ha nyersen iszod, de gondolom nem.
2014. jan. 6. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Ittam már egy párszor nyersen tojást, mert elvileg az edzés után jó, miért rossz az, hogyha iszom?
2014. jan. 6. 14:05
 7/10 anonim ***** válasza:
Mert időkérdése mikor betegszel meg tőle, a házi tojást néha lehet inni, de az ilyen boltikat már nem célszerű. Nagyapám sokszor ivott reggelente tojást, akár 2-3at is, de mivel saját tyúk adta így nem volt belőle probléma.
2014. jan. 6. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Nálunk is csak házi tojás van :) drága nagyi küldi őket hetente :)
2014. jan. 6. 15:16
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem ez a fő baj:

De miért is jobb a hőkezelt tojás a nyersnél?

Lépjünk most túl egy pillanatra a szalmonella veszélyén. Ma már szerencsére elég korszerű fertőtlenítési eljárásokon esik át a tojás, mire a polcokra kerül. Megjegyzem, így sem 0% az esélye a dolognak, de tény, hogy nem ez a legfontosabb probléma. Mindenesetre azt azért gondold át, mielőtt legurítod a „tojásturmixot” hogy pár nap alatt elveszíteni hónapok kemény munkáját, na az nem valami szívderítő dolog.

A fontosabb problémát az avidin nevű enzim jelenti. Ez a tojáésfehérje egyik alkotóeleme, mely bár nem túl nagy mennyiségben található meg abban – kevesebb, mint 0,5%-át adja – hatása annál problémásabb.

Egyrészt, az avidin képes megkötni a biotint, ezzel megakadályozza annak felszívódását. Ebből kifolyólag vitaminhiányos állapotba kerülhetünk. Az avidin azonban hő hatására elveszti aktivitását, így főtt tojásfehérje esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolnunk. Egy-nulla a főtt tojás javára.

Mi jöhet még? Hiszen egy „sima kis vitaminhiányt” még sajnos sokan figyelmen kívül hagynának, legalábbis a tapasztalat ezt mutatja... Nos, a kellemetlenebb hír – legalábbis a mi szemszögünkből – hogy a tojásferhérje egy része nyers állapotban az emberi szervezet számára gyakorlatilag emészthetetlen, ezáltal haszontalan, sőt, megterhelő. A hő hatására ezek az emészthetetlen fehérjefrakciók denaturálódnak, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a tojásfehérje emészthetősége jelentősen, akár 40%-al is javulhat. Kettő-nulla a főtt tojás javára.

Végezetül pedig számoljunk egy kicsit! Egy tojás legyen mondjuk 30 Ft (jelenlegi árakat figyelembe véve). Egy tojásban kb 6-7g fehérje van. Egy turmixban nem baj, ha van kb 30g fehérje, persze az egyéni szükségletek függvényében. 5 egész tojás, az tehát 150 Ft – alsó hangon – és akkor még nem is vettük figyelembe, hogy nem tanácsos az összes sárgáját beletenni, koleszterintartalma miatt. Aki több fehérjét szeretne beletenni annak még több tojást kell beáldoznia egy 30g-os fehérje adag biztosítása érdekében. Legyen mondjuk 8 db, az 240 Ft. (Már csak zárójelben jegyezzük, meg, hogy ezzel meg az az apró probléma van, hogy a fehérjefrakció értékesebb részei pont a sárgájában találhatók)

Hogy is állunk tehát? Minimum 150 Ft egy turmix, és akkor még nincs benne semmi, amivel ihatóvá tetted – persze van aki olyan hárdkór hogy lenyomja simán natúrban, de lássuk be hogy ők a kisebbség. 6150 Ft jelenleg egy 920g-os tejsavófehérje, nem is a leges legolcsóbb kategóriából, ennek egy adagja kerül kb. 200 Ft-ba.

Akárhogy is számoljuk, olcsóbban jövünk ki egy közepes árú tejsavófehérje koncentrátummal, mint az olcsónak hitt nyers tojásos turmix esetében, ha azt is nézzük, mennyi fehérje szívódik fel az olcsónak hitt tojásturmixunkból! Kiütéses vereség. Persze lehet mondani, hogy „én csak két tojást teszek a turmixba”. Oké, remek, van 14 gramm, rosszul felszívódó, és egyéb problémákat okozó fehérjéd, ahelyett hogy akár csak ugyanennyi, tehát 14 gramm remekül felszívódó és hasznosuló tejsavót innál, olcsóbban... Érdemes átgondolni!

Mint ahogyan azt is, hogy ha kész tojásfehérjét veszel (NEM a gyári tojásport, amivel sokan próbálkoznak, hanem az erre a célra kifejlesztett étrendkiegészítőket), melyben megvan a tojásfehérjében és sárgájában található minden előnyös tulajdonsággal bíró fehérjefrakció, ellenben nem tartalmazza a sárgájában található zsírt, még azzal is kb. ugyanott vagy anyagilag, ha mindent összeszámolsz...

2014. jan. 6. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Valter6672 ***** válasza:
Azért nem célszerű, mert szalmonella mérgezést kaphatsz.
2014. jan. 6. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!