Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Felesleges kiegészítők?

Felesleges kiegészítők?

Figyelt kérdés
Több éve edzek rendszeresen súlyokkal, 22 éves vagyok, 180 cm és 86 kg, alacsony testzsírral. Erőemeléssel kezdtem aztán pár hónapig a súlyemelést is kipróbáltam, pár hónapja kezdtem a testépítést és azt tapasztaltam, mennyi felesleges információ van kinn mindenhol. Főleg a kiegészítő cégekre gondolok, akik a ludasak az ügyben. Folyamatosan terjesztik az újabb kutatási eredményeket, hogy miért szükséges mindenképp a termékük a fejlődéshez. Az összes mai testépítő bölcsességet baromságnak tartom, amik nem működnek megfelelően egy naturál atlétánál pl. napi 6 étkezés is csak nem naturál versenyzőknek érdemes és csak egy újabb ok, hogy eladassák a turmixokat, fehérje szeleteket. Vagy egy másik példa az edzés utáni gyorsfelszívódás. Értelmetlennek tartom az egészet, nehogymár ha nem eszik valaki egy órán belül az 'anabolikus kapuban' akkor már nem építi be a szervezete a tápanyogot. Csak még egy okos marketing, hogy eladják a 'gyorsfelszívódású komplex szénhidrát mátrix'-okat. Glutamint, arginint meg a tesztoszteron fokozó csodaszereket már nem is mondom. Saját tapasztalatból írom, hogy mikor kezdtem 60 kg voltam, heti 3-4 edzésem volt, napi 3-4szer ettem, nem számoltam sohasem a fehérjéket meg szénhidrátokat csak ettem mikor éhes voltam és annyit amennyit kívántam. Minden edzésen a tőlem telhető maximumot adtam és nem használtam egyik manapság elengedhetetlen kiegészítőt sem mégis folyamatosan fejlődtem. Amiatt írtam ezt, mert rengetegen kérdeznek itt, hogy milyen kiegészítőkre költsenek, melyik kreatin a legjobb, melyik edzés utáni ch. Szeretném tudni én vagyok-e itt az egyetlen, aki még ilyen 'őskori' módon közelíti meg a dolgot: semmi szükségtelen kieg., ösztönös étrend, kemény edzés?
2013. dec. 27. 02:19
1 2 3
 11/23 clint ***** válasza:

kedves elöző!

az anabolikus kapu az valamennyire csak egy elmélet,legalábbis az idő... de az tény, és való, hogy az izmokat vissza kell tölteni edzés után, és folyékony állapotban nem kell annyit dolgozzon a gyomorsav...

A tejsavófehérje meg egy kifejezetten hasznos, de sztem csak testépítőknek, más sportnál fullmindegy..

Akik fosnak tőle azok tej érzékenyek, emiatt is sosem tartottam jó ötletnek, hogy a tejsavót ajánlja kapásból mindenki... 0-ás vércsoportuaknak nem is ajánlok semmilyen tejterméket...

2013. dec. 27. 13:32
 12/23 dirtboy ***** válasza:

/Ne képzeljük azt,hogy a laboratóriumban előállított vitamin az teljesen ugyanolyan lesz,és ugyanolyan hatékonysággal fog hasznosulni,mint a gyümölcsben lévő,akkor sem,ha molekulárisan megegyezik vele.A természet azért adta nekünk a zöldséget,gyümölcsöt,hogy azt együk./

erről régebben láttam egy oszlop diagramot hogy mennyi vitamin volt régen a gyümölcsökben és mennyi van manapság.

erre én azt mondom neked hogy Ne képzeljük azt hogy a mai gyümölcsök érintetlenek maradnak és nem baszta el az emberiség őket is sok mással együtt.

2013. dec. 27. 13:43
 13/23 anonim ***** válasza:

"az anabolikus kapu az valamennyire csak egy elmélet,legalábbis az idő... de az tény, és való, hogy az izmokat vissza kell tölteni edzés után, és folyékony állapotban nem kell annyit dolgozzon a gyomorsav..."

Persze vissza kell tölteni,ez világos,és egy folyékony halmazállapotú étel előnyösebb,a gyomorsav+felszívódás miatt is.Viszont sokan vannak,akik az anabolikus kaput vér komolyan veszik,meg vannak ebben érdekeltek is,akik ugyanígy adják elő.

2013. dec. 27. 13:56
 14/23 clint ***** válasza:

Igen ez így igaz, pláne a vitargo esetében,(drága) de tökmindegy mert aki csoró ugyse veszi meg aki megengedheti annak meg tökmindegy...

Edzés után kiéhezett izmok ugyis gyorsabban emésztenek, tehát lasabb dologgal is visszatöltődsz, csak okosabb dolog biztosra menni. A tejsavó+szölőcukor mizériával megint nem értek egyet, mindenkinek más a gyomra és más az emésztése, ebből ítélve nem mindenkinek a tejsavó emésztődik a legjobban, és van aki abszolut nem emészti a cukrot... A biologiai érték pedig már tényleg csak átlag...

Mivan ha nálad a tojás előnyősebb a savónál?

2013. dec. 27. 14:07
 15/23 anonim ***** válasza:

"erről régebben láttam egy oszlop diagramot hogy mennyi vitamin volt régen a gyümölcsökben és mennyi van manapság.

erre én azt mondom neked hogy Ne képzeljük azt hogy a mai gyümölcsök érintetlenek maradnak és nem baszta el az emberiség őket is sok mással együtt."

Igen,van benne valami.Utaltam is rá,hogy a környezetszennyezés létező probléma.És biztos,hogy van hatása a növényekre is.csak sztem ez a vitamin-para túlzás,ez már marketing.Azt mondják egyesek,hogy a gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma ma már 90%-al kevesebb.Ezt,hogy állapították meg? igaz,hogy van környezetszennyezés,de nem mindenhol ugyanakkora mértékű.Vagy pontosan kivizsgálták,hogy a Tápiószecsői kiskertekben felnőtt paradicsomok 90%-ban kevesebb vitamint tartalmaznak,mert éppen ott a levegőben ilyen és ilyen szennyezőanyag szállingózott(ami egyébként is változó dolog)és az ottani föld pontosan ezt,és ezt a vegyi szennyező anyagot tartalmazza,és pont olyan mértékben,ami lecsökkenti ennyi,meg ennyi %-ban a növény vitamintartalmát? És két településsel arrébb mi a helyzet? Azt is kivizsgálták pontosan?:-) Szóval érted.és ezen kívül az sem mindegy milyen fajta szennyező anyagokról van szó,és milyen növényről,mert a környezetszennyezésre sem mindegyik pont ugyanúgy reagál.Na,és akkor környezetszennyezés ide vagy oda,buzgón kínálják a laborban előállított vitamint,hogy ez majd a tuti megoldás,ugye ezt írtam,hogy mi a probléma vele.

2013. dec. 27. 14:35
 16/23 dirtboy ***** válasza:

gondolom nagyáruházak gyümölcseit vizsgálták ,nem pedig bekopogtak házakhoz mintát kérni.

a sok városi és elég sok falusi is azt eszi amit ott árulnak,nem mindenkinek van gyümölcsfája.

nyilván ha magadnak termeszted,nem kezeled semmivel,a talaj is jó akkor magasabb benne a vitamin tartalom.

én nem gondolnám hogy a tápkieges c-vitaminok rosszabbak lennének,attól hogy reklámozzák őket még nem kell bele vonni abba hogy biztos csak átverés és nagy port kavarnak neki hogy eladhassák.

nagy dózisú vitaminokat lehet kapni gyógyszertárakban is és azoknak is minimum a fele mesterséges,a másik fele pedig acerolából származik tudomásom szerint.

2013. dec. 27. 15:22
 17/23 anonim ***** válasza:

"Ne képzeljük azt,hogy a laboratóriumban előállított vitamin az teljesen ugyanolyan lesz,és ugyanolyan hatékonysággal fog hasznosulni,mint a gyümölcsben lévő,akkor sem,ha molekulárisan megegyezik vele."

De, képzeljük, kb. A kémiában nincs előélet, ha két molekula teljesen ugyanolyan, akkor NINCS módszer arra, hogy megállapítsd, melyiket ki vagy mi csinálta. A szervezet sem tudja. Kémiai ALAPtétel. Ezek után annyira nem veszlek komolyam, ha megbocsátasz... Az egyetlen különbség a KÉSZÍTMÉNYEK és a gyümölcsök között a vitaminok mellett levő anyagok lehetnek, pl. bioflavonoidok. Az újabb készítményekben már ez is van, meg lehet nézni, de erre amúgy is megvan a megoldás: kaja mellé eszed a vitamint. És kész.

Amúgy te mennyi gyümölcsöt meg zöldséget eszel egy nap? Ki van számolva, hogy melyik vitaminból mennyit viszel be naponta, és a szükséges mennyiséget _minden_egyes_nap_ megeszed? Az emberekre ránézve nem úgy tűnik, mintha napi pár kiló gyümölcsöt lenyomnának, netán acerolát reggeliznének. Inkább eszek egy vitamintablettát, a vitamintúladagolás nem reális dolog, bajt nem okoz, lehet jót se, de lehet de. Ergo megéri. Nekem legalábbis. Ha te vállalod a napi több kiló gyümölcsöt, felőlem nyugodtan.

Gyümölcsök vitamintartalmáról szóló mérést asszem a Gödöllői Egyetem, meg egy német egyetem (vagy a kettő közreműködve?) reprezentálásában láttam elég lesújtó eredményekkel. Sajnos sokkal több ilyen vizsgálat kéne. Na majd kíváncsi leszek, milyen szakdogatémák lesznek jövőre :D Idén volt fehérjemembránszűrős :D

"Vajon miért f..snak tőle sokan?"

Laktózérzékenység. Pár éves kor után a laktázenzimet termelő gén kikapcsol, ez a Földön régiónként változó, hogy melyik népcsoportnál hány százalékban. Van, ahol 95 körül, de van ahol csak 20. Meg tán a mértéke is változik, én nem vagyok laktózérzékeny, de azért eljárok vécére általában egy pohár tej után.

"ami ugyanolyan feldolgozott,agyonfinomított cucc,aceszulfám-k-val,kukorica fruktóz sziruppal,és egyéb finomságokkal,tehát nem olyan biztos az,hogy egészségesebb... "

Ha találsz olyan 'normális" élelmiszert, amiben kevesebb van, akkor szólj. Gyűjtsd ezeket össze, és viszonyítsd a mennyiségüket az összes, 'normális' boltban található élelmiszerhez. Lehet meg fogsz lepődni. De nem muszáj ám adalékos fehérjét inni, minő szerencse, hogy van anélküli, a teljesen natúr fajta. Általában azt propagálom, gondolom ezt észre lehetett venni.

clint:

" egyből mindenki hatféle kiegészítőt ajánl neki"

Leginkább étrendet ajánlunk, aztán meg az alap vitamin+fehérje kombót szoktuk. Ha spéci kérdése van, akkor persze ajánlunk spéci kieget, de szerintem nagyon nem az a jellemző a gyikre, hogy aránytalanul sok nem-annyira-fontos kieget sóznánk az emberekre.

2013. dec. 27. 17:17
 18/23 anonim ***** válasza:

Wash

Megbocsájtok,hogy nem veszel annyira komolyan,ez a te döntésed,viszont így nem is lenne sok értelme eszmecserét folytatni.Nem is akarok meggyőzni senkit semmiről,aki szeretné,vesse össze amiket írtam a saját tapasztalataival,józan eszével,tudásával,és vonja le a következtetést.

2013. dec. 27. 18:44
 19/23 clint ***** válasza:

napi több kiló gyümölcs nem kevés cukrot jelent, hízékonyabb testépítők (pl én) emiatt nem épp jól generálják, pláne hogy a gyümölcscukor nem épp testépítőknek kihasználható cukorfajta... emiatt a vitamint érdemesebb tápkiegből fedezni...

Wash: Te lehet, de nemegyszer kifejezetten valamilyen cég valamelyik termékét ajánlák mert ők épp azt szeretik...

És jellemző itt pár emberre, hogy totál felesleges dolgokat ajánlgatnak, nevet nem írok...

Én ennyi kilósan és lassan 15 év alatt nem használok vagy használtam némelyik olyan kiegészítőt mint amit egyes emberek kezdőknek ajánlanak...

2013. dec. 27. 18:57
 20/23 dirtboy ***** válasza:

akiről te beszélsz clint az egy boltos,azért ajánlgatja az aminosavakat meg erőszakoskodik ha olyan termék kerül felvetésre ami nála nincs.

több regisztrációja is van vagy volt,volt idő mikor meg név nélkül írt de az egy személy nem pedig több válaszoló.

2013. dec. 27. 19:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!