Ezeket csak én nem értem a fegyencedzés propagandájában?
Most nem a hatékonyságát, és gyakorlatokat akarom leírni, hanem egyéb fennakadásaimat.
Ezeket miért nem említi a könyv/ esetleg említi nem fejti ki:
A Római Birodalomban idősebb Seneca történetíró már írt az időszámításunk szerinti 1. században a fürdőkben zajló súlyzós edzésekről.Bár nem az volt a célja, hogy pontos leírást adjon, csak az, hogy elmagyarázza miért zavarja mikor pihenni szeretne, lényegében leírta a lélegzetvételtől a tárcsák csörgéséig mindent, ami lényeges volt ( pl.: pozitív-negatív szakasz is)
Az ókori harcosok elsősorban talán nem küzdöttek? :D
Hiszen ez a célravezető egy harchoz való felkészülés során a kiegészítő gyakorlatok mellett, ami esetünkben calisthenics.
Miért hagyja ki a könyv a kötélmászást, ami pedig tényleg jó erőnövelő gyakorlat (főleg függeszkedve) és ősi is - már a sumerok is csinálták.
Mielőtt Alan Calvert az 1900-as évek elején feltalálta volna a tárcsákkal terhelhető rudat, már használtak más ellenállásokat a testen kívül.Például a birkózók, akiknek pedig szüksége van a funkcionalitásra malomköveket/határköveket cipeltek, vagy egymást cipelték különböző módokon.
Akinek egy harcra kell felkészülnie az a módszerek hatékonyságát fogja nézni, nem azt, hogy mi biztosítja az ellenállást a kiegészítő edzéshez.
Ezt csak azért írom, mert a könyv ugye a börtönverekedésre épít, mint fő elem.
A harchoz, küzdelemhez nemcsak erő kell, hanem állóképesség is, robbanékonyság, egyéb ismeretek.
Ezért a küzdősportolók nemcsak saját testsúlyos edzést végeznek.
Attól, hogy valaki jól tud bokszolni, nem biztos hogy mondjuk az erejét át bírja vinni egy birkózásba, ugyanez igaz fordítva is. Akkor csak calisthenicstől hogyan tanulna meg egy ember fizikailag küzdeni?
Íme pár küzdősportoló bajnok, akik súlyzós edzést is végeznek:
Mike Tyson - boksz
Arthur Taymazov - birkózás
Kim Jae Bum - cselgáncs
Brock Lesnar- ketrecharc
Más részről meg kihagyja a testtömeg szerepét:
Lehet, hogy egy 60 kilós fegyencedző több saját testsúlyos gyakorlatot bír elvégezni, viszont nincs az az isten, hogy 2 percnél tovább megálljon egy Brock Lesnar előtt, aki 130 kiló.
Mik a vélemények?
A testépítők fikázásán a könyvben át kell tudni lépni, egy kis ösztönzés azoknak akik nem mertek lemenni gyúrni.
A függeszkedés és a kötél előkerült a második részben, de az első végén már utalt a vádli és a fogáserősítő gyakorlatokra, amik ott már nem fértek bele.
Szvsz te picit félreértetted a könyvet ha szerinted fő eleme a harc meg a kűzdelem. Az író is írja, hogy a fegyencedzést elsősorban erődezésnek tekinti ami amúgy jó formát ad, hogyan kűzdenél erős gerinc nélkül pl? Második részben a nyak edzése is előjön! Mint erőedzés tényleg nem foglalkozik az állóképességgel annyira, mivel az erő-állóképesség edzés szerinte kb azt adja, amid már amúgy is megvolt, ha meg robbanékonyság a célod akkor lendületet viszel a gyakorlatba, tulajdonképpen csalsz (ez csak az én véleményem) a szabályosan csinált fekvők, illetve a szintednek megfelelők úgy végrehajtva ahogy ott van leírva brutális tud lenni. Hogy pusztán ezektől nem leszel jó bunyós az biztos, de két ember közül ha egyik se tud verekedni az erősebb van előnyben.
Én magam amúgy kűzdősportolok, versenyekre is járok, emellett a fegyencedzést végzem, de eléggé megvariálom a fekvőtámaszokat, van amelyik inkább az izületeket, a test bizonyos pontjait edzi illetve a robbanékonysághoz is hozzáad. A könyv számomra egy nagyon jó alap volt ahhoz hogy újra nekiálljak edzeni és ne csak verekedjek, mert az edzéseken lévő erőnléti dolgok kb halottnak a csók. Mindehhez meg szinte nincs szükségem magamon kívül másra, rúd, bordásfal, gyűrű, kb ennyi de azok eddig is megvoltak.
Testtömeg szerepe: nyilván egy 60 kilósnak kb semmi esélye a 130 kilós ellen, főleg ha az leteperi, de amúgy kűzdöttem már nálam 50 kilóval nehezebb ellenfél ellen állóharcban (nem versenyen nyugi!:D) és bunyó közben egyszer le is menekült a tatamiról sikerült úgy megsoroznom lábbal :D persze előtte meg ő taszajtott le úgy hogy ütött párat fejre :D (mindketten kezdők vagyunk)
de szerintem egy igazán jó formához nem kell 100 fölé menni, de én 70 fölé se nagyon akarok, attól függ abba az izomzatba mi fér majd bele, már ha eljutok odáig... ezek persze csak nagyságrendek voltak, nyilván a magasság is sokat számít.
A kérdésem részben költői volt, tudom, hogy a merketing miatt van ekkora körítése, mert ha az lenne a címe, hogy "Kalisztenika 10 lépésben" senki sem venné meg.
Tudom, hogy nem a küzdelemről szól, de azért ezt ne akarja már eladni, hogy egy párfegyencedző börtöntöltelék volt a börtön ura :D
Én is küzdősportolok, csak nem állóbunyót és már nem egyszer megkaptam, hogy azért mert magasabb a testtömegem (107 kg) gyengébb vagyok, mint egy-egy nyikhaj fegyences.
Egyébként szerintem mindenkinek van egy optimális küzdősúlya, ami fölé/alá nem érdemes menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!