Ez attól lenne mert mindig csak kis ismétléssel edzek?
40kg-al megtudok csinálni 6 ismétlést álló rudas bicepszből.
Míg 12 ismétlés csak 24kg-mal megy, ott is csak az 1. sorozatban.
Különböző kalkulátorok szerint ha 40kg-mal megy 6, akkor 30kg-mal mennie kell a 15-nek. Nekem meg 24-el is csak 12 megy.
Ez azért van mert mindig alacsony ismétléssel (6 körül) edzek, 8 fölött még sosem csináltam semmit?
És érdemes váltani?
Mindig alacsony ismétlésszámmal szoktam edzeni, régebben 1x kipróbáltam a lassú negatív szakaszt és magas ismétlésszámot, akkor apám azt mondta, hogy kigyúrtam magam és már elég jól kezd látszani az edzés.
Ez a magas ismétlésszám + lassú ismétlés végrehajtás kombó miatt lehetett, vagy más oka volt? Érdemes újból kipróbálnom?
A dolog azért nem olyan egyszerű, ahogy azt a 16:15-ös válaszoló írja. Ha emelkedik mondjuk 20 kilót a 4x8-as széria, akkor általában emelkedik az 1RM is, csak nem lesz olyan szignifikáns a változás, mintha alacsony tartományon dolgoznál. Egy egyszerű példa: valaki tud 90 kilóval 10 ismétlést, és ekkor mondjuk 120 a maximuma (amit egyszer sikeresen megpróbál, de nem edz rendszeresen 90 kilónál nagyobb súlyokkal). Ha innen néhány hónap/év alatt eljut 110 kilóval 10 ismétlésig, akkor holtbiztos, hogy 120 felett lesz az újabb maximuma.
"És érdemes váltani?"
Váltani neked szerintem akkor érdemes, ha már kénytelen vagy deloadol-ni, mert túl nagynak érzed a súlyt.
a 3-asnak nincs igaza.
ha mondjuk 80kilóval nyomsz fekve 10-eket januárban, és júniusban 100kilóval nyomsz 10-eket, biztos hogy nőtt az 1-es maxod is.
többet nőtt volna ha gyakorlod az 1-3ismétléseket nagy súlyal, de az hogy ha nő 20kilót a szériasúlyod akkor az 1-es maxod nem ment feljebb, nettó baromság.
ráadásul a te eseted teljesen más.
szerintem ment volna még, csak nem vagy hozzászokva a magasabb ismétlésszámnál jelentkező fájdalomhoz ezért abbahagytad előbb, illetve valószínüleg sokkal lassabbak voltak az ismétlések
Na várjunk, ezt nem teljesen értem.
Ha valaki alacsonyabb ismétlésekkel edz, és emiatt jobban erősödik, nagyobb lesz az 1 ismétléses maximuma, mintha kisebb súllyal edzene, akkor az alacsonyabb ismétléses módszer nem hatékonyabb?
Mivel általában minél erősebb valaki, annál izmosabb (erő = izom). Ha az alacsony 1-3 ismétlésekkel jobban, többet erősödik adott idő alatt, mint a nagy ismétlésekkel, akkor több izmot is hoz nem?
"Mivel általában minél erősebb valaki, annál izmosabb (erő = izom). Ha az alacsony 1-3 ismétlésekkel jobban, többet erősödik adott idő alatt, mint a nagy ismétlésekkel, akkor több izmot is hoz nem?"
Nincs az erő- és az izomnövekedés között egzakt megfeleltethetőség (tehát nem lehet azt mondani, hogy két kiló izomnövekedéssel pontosan 10%-kal leszel erősebb). Természetesen van összefüggés a kettő között, de nem ilyen egyszerűen mérhető.
Ez egy nagyon összetett dolog, és sokszor neked egyénileg kell kipróbálni, hogy a te céljaidnak/testfelépítésednek milyen típusú edzésterv felel meg.
A #3 full baromságot ír.
Ha bicepszezel, 8-10 ismétléseket csinálsz 40 kilóval, 2 hónap múlva ugyanúgy 8-10 ismétlés, de 50 kilóval, akkor az egyismétléses maxod is nőtt. Nyílván, ha csak arra hajtasz, hogy 1 db ismétlést csinálj mivél nagyobb súllyal, akkor jobban fog nőni az 1RM, de ezt így kijelenteni, hogy 8-10 ismétléstől nem nő az egyismétléses maxod, úgy baromság, ahogy van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!