Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Ez attól lenne mert mindig...

Ez attól lenne mert mindig csak kis ismétléssel edzek?

Figyelt kérdés

40kg-al megtudok csinálni 6 ismétlést álló rudas bicepszből.

Míg 12 ismétlés csak 24kg-mal megy, ott is csak az 1. sorozatban.

Különböző kalkulátorok szerint ha 40kg-mal megy 6, akkor 30kg-mal mennie kell a 15-nek. Nekem meg 24-el is csak 12 megy.

Ez azért van mert mindig alacsony ismétléssel (6 körül) edzek, 8 fölött még sosem csináltam semmit?

2023. aug. 25. 16:02
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Illetve amit most csináltam 24kg-mal az volt a különbség, hogy a bicepszemre koncentráltam, és arra hogy lassan, kontrolláltan csináljam a mozgást. Míg 40kg esetén erre nem figyelek, ott csak arra koncentrálok hogy behajlítsam a karomat és felemeljem a súlyt, sem a tempóra, sem a bicepszemre nem koncentrálok ott, de szabályosan csinálom, ledület és bedőlés nélkül
2023. aug. 25. 16:04
 2/11 anonim ***** válasza:
Igen, abban az ismétléstartományban a legjobb az ember, amit rendszeresen használ edzésen. De általában néhány hét alatt át lehet állni magasabb/alacsonyabb ismétléstartományra is, ha nagyon akarsz.
2023. aug. 25. 16:06
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
Igen. Ezért hülyeség, amit az ilyen DietGainz Sanyikák szoktak hangoztatni, hogy ha te a 8-12 ismétléses sorozatokban növeled a munkasúlyokat, akkor emelkedni fog az 1RM is. Nem, rohadtul nem fog, nem így működik a biológia. Az 1RM akkor fog emelkedni, ha gyakorlod az 1 ismétléseket. Egy 10 ismétléses széria semmilyen hatással nem lesz a te 1 ismétléses maxodra.
2023. aug. 25. 16:15
 4/11 A kérdező kommentje:

És érdemes váltani?

Mindig alacsony ismétlésszámmal szoktam edzeni, régebben 1x kipróbáltam a lassú negatív szakaszt és magas ismétlésszámot, akkor apám azt mondta, hogy kigyúrtam magam és már elég jól kezd látszani az edzés.

Ez a magas ismétlésszám + lassú ismétlés végrehajtás kombó miatt lehetett, vagy más oka volt? Érdemes újból kipróbálnom?

2023. aug. 25. 16:15
 5/11 anonim ***** válasza:
Egy edzésprogram akkor jó, ha tartalmaz 5 ismétléses sorozatokat, meg 12 ismétléses sorozatokat is. Nem váltani kell egyikről a másikra, mert nincsenek "tuti számok" ebben a sportban. Célszerű mindegyik ismétléstartományban jónak és erősnek lenni.
2023. aug. 25. 16:20
 6/11 anonim ***** válasza:

A dolog azért nem olyan egyszerű, ahogy azt a 16:15-ös válaszoló írja. Ha emelkedik mondjuk 20 kilót a 4x8-as széria, akkor általában emelkedik az 1RM is, csak nem lesz olyan szignifikáns a változás, mintha alacsony tartományon dolgoznál. Egy egyszerű példa: valaki tud 90 kilóval 10 ismétlést, és ekkor mondjuk 120 a maximuma (amit egyszer sikeresen megpróbál, de nem edz rendszeresen 90 kilónál nagyobb súlyokkal). Ha innen néhány hónap/év alatt eljut 110 kilóval 10 ismétlésig, akkor holtbiztos, hogy 120 felett lesz az újabb maximuma.

"És érdemes váltani?"

Váltani neked szerintem akkor érdemes, ha már kénytelen vagy deloadol-ni, mert túl nagynak érzed a súlyt.

2023. aug. 25. 16:25
 7/11 anonim ***** válasza:

a 3-asnak nincs igaza.

ha mondjuk 80kilóval nyomsz fekve 10-eket januárban, és júniusban 100kilóval nyomsz 10-eket, biztos hogy nőtt az 1-es maxod is.

többet nőtt volna ha gyakorlod az 1-3ismétléseket nagy súlyal, de az hogy ha nő 20kilót a szériasúlyod akkor az 1-es maxod nem ment feljebb, nettó baromság.

ráadásul a te eseted teljesen más.

szerintem ment volna még, csak nem vagy hozzászokva a magasabb ismétlésszámnál jelentkező fájdalomhoz ezért abbahagytad előbb, illetve valószínüleg sokkal lassabbak voltak az ismétlések

2023. aug. 25. 17:02
 8/11 A kérdező kommentje:

Na várjunk, ezt nem teljesen értem.

Ha valaki alacsonyabb ismétlésekkel edz, és emiatt jobban erősödik, nagyobb lesz az 1 ismétléses maximuma, mintha kisebb súllyal edzene, akkor az alacsonyabb ismétléses módszer nem hatékonyabb?

Mivel általában minél erősebb valaki, annál izmosabb (erő = izom). Ha az alacsony 1-3 ismétlésekkel jobban, többet erősödik adott idő alatt, mint a nagy ismétlésekkel, akkor több izmot is hoz nem?

2023. aug. 25. 17:07
 9/11 anonim ***** válasza:

"Mivel általában minél erősebb valaki, annál izmosabb (erő = izom). Ha az alacsony 1-3 ismétlésekkel jobban, többet erősödik adott idő alatt, mint a nagy ismétlésekkel, akkor több izmot is hoz nem?"

Nincs az erő- és az izomnövekedés között egzakt megfeleltethetőség (tehát nem lehet azt mondani, hogy két kiló izomnövekedéssel pontosan 10%-kal leszel erősebb). Természetesen van összefüggés a kettő között, de nem ilyen egyszerűen mérhető.

Ez egy nagyon összetett dolog, és sokszor neked egyénileg kell kipróbálni, hogy a te céljaidnak/testfelépítésednek milyen típusú edzésterv felel meg.

2023. aug. 25. 17:17
 10/11 anonim ***** válasza:

A #3 full baromságot ír.

Ha bicepszezel, 8-10 ismétléseket csinálsz 40 kilóval, 2 hónap múlva ugyanúgy 8-10 ismétlés, de 50 kilóval, akkor az egyismétléses maxod is nőtt. Nyílván, ha csak arra hajtasz, hogy 1 db ismétlést csinálj mivél nagyobb súllyal, akkor jobban fog nőni az 1RM, de ezt így kijelenteni, hogy 8-10 ismétléstől nem nő az egyismétléses maxod, úgy baromság, ahogy van.

2023. aug. 25. 17:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!