Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Súly növelés helyett ismétlés...

Súly növelés helyett ismétlés növelése?

Figyelt kérdés

Az elmúlt 1 hónapban nagyon jól fejlődtem, szinte mindegyik gyakorlatban sikerült 2,5kg-ot növelnem edzésenként, úgy hogy már nem vagyok kezdő.

Ezt sikerült elérnem 1 hónap alatt:

Fekvenyomás 80kg - 5 ismétlés --> 95kg - 5 ismétlés

Mellről nyomás 40kg - 5 ismétlés --> 60kg - 5 ismétlés

Evezés 50kg - 5 ismétlés --> 75kg - 5 ismétlés

Guggolás 90kg - 5 ismétlés --> 110kg - 5 ismétlés

Felhúzás 120kg - 3 ismétlés --> 135kg - 3 ismétlés

Bolgár guggolás 30kg - 8 ismétlés --> 55kg - 8 ismétlés

Koponyatörő 16kg - 8 ismétlés --> 28kg - 8 ismétlés

Bicepsz franciarúddal 26kg - 8 ismétlés --> 36kg 8 ismétlés

Alsó-felső felbontásban edzek, heti 5x. Minden gyakorlatot konkrétan bukásig csinálok 4-5 ismétléssel

Az elmúlt 1 hónapban nagyon jól fejlődtem, ez látszik is a használt súlyokon.

Azonban egyre nehezebbnek érzem a súlyokat és az edzéseket. Arra gondoltam, hogy a mostani súlyokat már nem növelném tovább, hanem ezeket feltornásznám 10-12 ismétlésre, és csak utána növelnék.

Eddig úgy csináltam, hogy ha az adott gyakorlatból akár 1 sorozatban is ment a súllyal 5 ismétlés, akkor következő edzésen már 2,5kg-mal emeltem rajta.

Jó ötlet lenne megállni és elkezdeni az ismétléseket növelni, vagy pedig folytassam ezt a módszert amit jelenleg is csinálok, mert eddig is fejlődtem vele?

2023. aug. 9. 13:08
 1/4 anonim ***** válasza:
75%
A fejlődés záloga, hogy te időről időre progressziót érj el a gyakorlataidban. Ez nem csak a munkasúlyok növelésével, hanem a technika csiszolásával, a mozgástartomány megnövelésével, a végrehatjás sebességének növelésével, vagy akár a volumen növelésével is eszközölhető.
2023. aug. 9. 14:51
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A rendszeres bukásig való edzésnél elég nagy stressz éri a szervezetet, és elég hamar kikészít, pláne heti 5-ször. Lehet csak deload-ot kéne tartanod és már nyomathatnád is tovább.

Bár, hosszabb távon lehet, elgondolkoztató, hogy nem kellene-e megállni RPE8-9-nél pláne alapgyakorlatoknál, mert pl. egy bukásig végzett guggolásnál igen nagy a sérülésveszély.

2023. aug. 9. 18:11
 3/4 A kérdező kommentje:

Tudom hogy sérülésveszéley, pont ezért is gondolkoztam azon, hogy megállnék a súly növelésével, mert a sérüléstől félek.

Azonban beválik, guggolásnál az utolsó 1-2 ismétlés mindig olyan, hogy már a térdeim akarnak beesni, kissé előredőlve állok fel, néha ilyen fehér csillagokat/pöttyöket látok szállingózni. De ha megy az 5 ismétlés akkor növelek a súlyon, függetlenül ezektől.

És működik, ma pont 110kg-mal guggoltam, a 3. sorozatban már csak 4 ment, visszavettem 105kg-ra és 105-el már szépen szabályosan ment az 5 ismétlés, úgy hogy előtte 1 héttel 105kg-mal is úgy éreztem magam 5 ismétlés megcsinálása után mint ahogy fent írtam.

Tudom, hogy a progresszív túlterheléssel lehet fejlődni és ez nem csak a súly növelését jelenti. Azonban régen váltottam magas ismétlésre és lassú ismétlésekre, akkor elkezdtem stagnálni, sőt voltak gyakorlatok amikben gyengültem.

És ezért nem tudom, hogy most álljak meg, mert félek a sérüléstől, vagy pedig folytassam

2023. aug. 9. 18:18
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Ha te képes voltál 1 hónap alatt ennyit növelni a súlyokon, akkor: kezdő vagy, vagy pedig ha nem, akkor az ez előtti edzésed volt rossz.
2023. aug. 9. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!